firkiragg Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Dzien dobry, Jestem posiadaczem komputera o następującej specyfikacji: 7700k - OC 4,7 GHz MSI 1080TI Gaming X MSI Z270 TOMAHAWK HyperX 2x8GB 3600MHz CL16 2xCrucial MX500 - RAID0 Configurtaion Ostantio zaczynam miec problemy z procesorem, chlop sie grzeje od 70 do 80oC w grach, a w testach to nawet do 87 zyskuje temp. Szukam rozwiazania problemu, w postaci AIO, ale byc moze to obudowa stanowi problem Zastanaawiam sie nad kupne Arctic Freezer II, tylko nie wiem ktory, Na rynku sa 240, 280 i 120 i ten ostatni daje mi do myslenia bo jest tani, ale nigdzie nie widzialem sensownych testow na jego temat. Mozliwe ze to moja obudowa stanowi problem, jestem posiadaczem Sharkoon BW9000 - W, ponizej zalaczam zdjecie pogladowe, na ktorym zanacyzlem obramowka na czerwono elementy, ktore potencjalnie moga stanowic problem z zasysaniem chlodnego powietrza. Ponizej rowniez link z grania w Horizona na PC, widac na nim jak ladnie sie grzeje procesorek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Komputer dawno był składany? Może wystarczy go po prostu przeczyścić, zmiana pasty, przedmuchanie żeberek w chłodzeniu, wyczyszczenie wentylatorów itd. To jest w stanie zbić w najgorszych przypadkach dobrych kilka stopnii. Ps. Jeśli już chcesz coś kupić, to ja bym zaczął od obudowy. Coś z otwartym przodem, czyli koniecznie jakaś siatka itd. Wydaje mi się tak na pierwsze oko ze zdjęć w google, że twoja obudowa ma słaby dostęp do powietrza z przodu. Dobra buda z przewiewnym przodem, 2+1 albo 3+1 fajnymi wentylatorami najlepiej 140mm zbiją ci zauważalnie temperatury bez ruszania chłodzenia w środku. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Firedash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firkiragg Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Pasta ma dwa miesiace, takze raczej nie to jest problemem. Tez myslalem o obudowie, jakiejs typu mesh, phanteks p400 i p500 sa spoko, ale drogie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Może trzeba delid zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firkiragg Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Zastanawialem sie nad tym rowniez, nie bardzo wiem gdzie moglbym znalezc najlepsze rozwiazanie. Czy jest na tym forum ktos ze slaska, ktory sie zajmuje taka robota? Zrobilem testy dzisiaj na Vcore 1.28V i 4700MhZ, jest tragedia prosze panstwa: Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez firkiragg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...