Skocz do zawartości
Arakasi

FIC Radeon 9500Pro - modyfikacja chłodzenia... ocencie;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie....

Stan faktyczny:

Jestem szczesliwym wlascicielem tejze karty od 3 miesiecy. Jednak ostatnio zaczely sie dziwne klopoty. Mianowicie podczas dlugotrwalego grania w niektore gry np. Freelancer (tak ok. 12 h non stop, maks detale) komputer zaczal sie zawieszac lub restartowac (karta nie krecona). Przy blizszych ogledzinach okazalo sie, ze radiator na karcie parzy w dotyku, mimo ze wentylator pracowal prawidlowo :?: :roll: :?: Poniewaz po ostudzeniu znowu wszystko chodzilo OK, zamknalem bude i zapomnialem o calej historii. Do czasu...

Dzis qmpel przyniosl Neverwinter nights, znowu detale na maks/1600X1200 85Hz i zwis :? Otwieramy bude, az tam 8O - radek chlodzony jest pasywnie, bo wiatraczek padl na amen. Jestem wiec pelen podziwu dla firmy FIC, bo komp chodzil ok. 60 h bez wylaczania - BitTorrent w nocy, word i gierki za dnia.

Jak dobrze, ze w tym czasie gralem glownie w odkurzone ufo I :D

Modyfikacja:

Komputer nie w pelni sprawny, to zaden komputer, a potrzeba to matka wynalazku... (Jest co prawda gwarancja, ale kto by tam chcial czekac :wink: ) I tak oto wentylator wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powietrze z budy powedrowal na radeonka :lol: z dosc nietypowym mocowaniem - gumki recepturki (tak to sie chyba nazywa):D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz mam cisze, wydajniejsze chlodzenie i .... zapach ogorkow kiszonych ("zapinki" sa z kredensu ze sloikami :? )

Sorki, za jakosc zdjatek (byly robione na poczekaniu badziewna kamerka internetowa), ale jest to moja pierwsza "modyfikacja", wiec chcialem sie pochwalic 8)

Pozdro

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś widział moje radiatory na karcie to byś wykitował :)

takie obleśne wielkie jak cholera i klejone silikonem ale działająjak należy jak pogram w jakąś dobrą grę z 30 minut o wszytkie 8 są ciepłe, z obu stron wiatraki 92 mm wiejące na to wszytko dzięki temu na rdzeniu mogę uzyskać 360 mHZ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - czy pamieci grzeja sie tak samo z wierzchu jak i z drugiej strony karty ? tzn czy nastawienie na nie wiatraka 80x80 da tyle samo z tylu co z przodu karty( ta strona co standardowy wiatrak na niej jest) ?

Rowniez jak ktos wie to napiszcie jak wyglada sytuacja z rdzeniem na ktorym z drugiej strony jest rowniez niewielki radiator ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - czy pamieci grzeja sie tak samo z wierzchu jak i z drugiej strony karty ? tzn czy nastawienie na nie wiatraka 80x80 da tyle samo z tylu co z przodu karty( ta strona co standardowy wiatrak na niej jest) ?

Rowniez jak ktos wie to napiszcie jak wyglada sytuacja z rdzeniem na ktorym z drugiej strony jest rowniez niewielki radiator ?

co do pamięci to jeżeli grasz w grę w której jest mało tekstór to bedą grzać sie jak cholera tylko pamięcie po stronie gpu a te po drugiej będą chłodne

ja tak wczoraj grałem Life for speed i miałęm piekielnie gorące radiatory chyba 3 po stronie gpu a reszta to letnia(czyli chłodzenie działa bo radiatory miały z 45 stopni) a jakbyś pograł, np. w aquanoxa z antyaliasingiem 2x lub 4x to napewno cała karta się zagotuje. Co do drugiej strony rdzenia to czytałem, że jeżeli tam da się jakiś radiator to coś daje i nawet dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi