Skocz do zawartości
con

jaki komputer?...

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

dawno nie interesowalem sie sprzetem i niebardzo wiem jak wyglada sytuacja jesli chodzi o najnowsze plyty, procesory czy karty graficzne. utknalem ze swoim pII-400 gdzies pare lat temu w XX wieku :) z tym wiaze sie moje pytanie, jaki sprzet teraz warto kupic? oczywiscie, zeby chodzil w miare szybko, niezawodnie, no i zeby cena nie byla zbyt wysoka.

obecnie w starej, odrapanej obudowie, oprocz przestarzalej plyty glownej i procesora mam gf2mx400 leadteka i sblive5.1oem. te dwie rzeczy chcialbym zostawic, wiec dobrze by bylo, gdyby po wymianie sprzetu na cos, co mam nadzieje zaproponujecie, mi sie to wszystko nie pogryzlo :/

a wiec, jaki procesor, jaka plyta glowna, dysk, monitor, no i obudowa ?:)

bylbym wdzieczny za odpowiedzi, z uzasadnieniem dlaczego to jest dobre, a to be, bo jak mowilem raczej slabo sie orientuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor - PIV 1.6A Northwood (nie Willamette)

płyta - ASUS na chipsecie intela 845 (b stabilny i przy tym calkim wydajny)

pod DDR266 albo SiS (minimalnie wydajniejszy niz INTELA)pod DDR 333

Moze też byc AMD Athlon 1700+ na Epoxie pod DDR (rzecz gustu i wymagań)

dysk Maxtor (ten UDMA 133) 40 albo 60GB szybki i niezbyt drogi.

obudowa chyba mode com (lepsze zasilacze niż w codegenach)

monitor jaki? jezeli 17'' crt to moze NEC 750 z kineskopem diamondtron a jezeli LCD to NEC 1550M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne rozpetales wojne miedzy Intel a AMD :)

Poradze Ci cos z Intela.

P4 1.6A- pamietaj aby bylo to A- bardzo wazne, ten procesor jest produkowany w technologii 0.13u i jest bardzo podatny na podkrecanie.

Na dobrej plycie z dobrymi pamieciami mozna go podkrecic nawet do 2.5Ghz!!! Jezeli do tego dojdzie chlodzenie woda to mozna sie pokusic o 2.7Ghz.

Plyta glowna Asusa P4S333 lub poczekac jakis czas (moze pare tygodni) P4S533 albo Soltek SL-85DRS2 (100 pln tanszy, na tym samym chipsecie- SIS 645)

Pamieci DDR333 z 256ram.

Masz sprzet marzenie, ktory nie ma porownania.

Karte graficzna tez radzilbym zmienic bo nie bedzie pasowal do tego sprzetu :P minimum teraz to Gf2Ti 64ddr.

Monitor to pewnie jakis Samsung na trinitronie lub LG.

Twardy dysk, hmm... cos kolo 40GB, moze IBM albo Maxtor albo seagate IV- niektorzy chwala seagate niektorzy wrecz przeciwnie.

Obudowa to najmniej midi tower z zasilaczem 300W, lepiej 350W (ale drogie)

Teraz tylko problem z kasa, zalezy ile masz.

Ten sprzet jednak kosztuje ponad 3000 pln.

Jezeli chcialbys o wiele tanszy to celeron Tualatin od 1.0 do 1.4 na plycie ABIT ST6 lub ASUS TUSL2 wtedy da sie zlozyc sprzet do 2500pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Zapewne rozpetales wojne miedzy Intel a AMD :)

Poradze Ci cos z Intela.

P4 1.6A- pamietaj aby bylo to A- bardzo wazne, ten procesor jest produkowany w technologii 0.13u i jest bardzo podatny na podkrecanie.

Na dobrej plycie z dobrymi pamieciami mozna go podkrecic nawet do 2.5Ghz!!! Jezeli do tego dojdzie chlodzenie woda to mozna sie pokusic o 2.7Ghz.

Plyta glowna Asusa P4S333 lub poczekac jakis czas (moze pare tygodni) P4S533 albo Soltek SL-85DRS2 (100 pln tanszy, na tym samym chipsecie- SIS 645)

Pamieci DDR333 z 256ram.

Masz sprzet marzenie, ktory nie ma porownania.

Karte graficzna tez radzilbym zmienic bo nie bedzie pasowal do tego sprzetu :P minimum teraz to Gf2Ti 64ddr.

Monitor to pewnie jakis Samsung na trinitronie lub LG.

Twardy dysk, hmm... cos kolo 40GB, moze IBM albo Maxtor albo seagate IV- niektorzy chwala seagate niektorzy wrecz przeciwnie.

Obudowa to najmniej midi tower z zasilaczem 300W, lepiej 350W (ale drogie)

Teraz tylko problem z kasa, zalezy ile masz.

Ten sprzet jednak kosztuje ponad 3000 pln.

Jezeli chcialbys o wiele tanszy to celeron Tualatin od 1.0 do 1.4 na plycie ABIT ST6 lub ASUS TUSL2 wtedy da sie zlozyc sprzet do 2500pln

Odnosnie HDD to polecam Barracude IV 40 GB, naprawde jest super cicha (doslownie nic go nie slychac)

Monitor 17" - jezeli ma byc tanio to Samtrona, prawie plaskiego (okolo 680 zl)

O procu sie nie wypowiem , bo faktycznie wybochnie znomu niepotrzebna wojna :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam jezeli ma byc tani to :

Duron 1000 + Epox8KHA+ lub Soltek 75DRV4

Jezeli drogi to:

Athlon XP 1700+ i Epox 8KHA+ lub Soltek 75DRV5 moze tez byc MSI KT3.

jak chcesz Intela i bedziesz podkrecal to wez P41,6A + ASUS P4S333.

Nie kupuj celerona bo to przestarzala platforma s370 nie wlozysz pozniej nic wiecej niz celka 1,4Ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja polecam jezeli ma byc tani to :

Duron 1000 + Epox8KHA+ lub Soltek 75DRV4

Jezeli drogi to:

Athlon XP 1700+ i Epox 8KHA+ lub Soltek 75DRV5 moze tez byc MSI KT3.

jak chcesz Intela i bedziesz podkrecal to wez P41,6A + ASUS P4S333.

Nie kupuj celerona bo to przestarzala platforma s370 nie wlozysz pozniej nic wiecej niz celka 1,4Ghz.

Lepiej AXP 1800+ (juz za 560 kupisz)

Tristan, znowu podpuszczasz Kaeresa ? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8) jesli ktos chce wypasa to mowia pentium4 2.4Ghz ale ja z tym twierdzeniem wcale sie nie zgadzam!! Ostatnio za naprawde nie duze pieniadze nabylem: Athlon1800+ chodzi na 2000+ podkrecony poprzez szyne 11x145Mhz na plycie Soltek SDRV5 VIA KT 333 w tej chwili czekam na lepsze pamieci ale i tak tutaj wysrarcza dobre pamieci PC-2100DDR najlepiej z CL-2!!!-to jest wazne.No teraz najlepsze!!-Tutaj tylko jeden komponent jest drogi -ale warto!!!!!Wczoraj nabylem GeForce 4Ultra Firmy WinFast Noi wynik w 3DMARK 20001se-11089,natomiast w mordeczym benchmarku firmy Codecreatures Srednio 32.4Klatki na sekunde-przy tym powiadamiam ze mam tylko 384Mb.Oczywiscie wszystko po za karta jest naprawde tanie na poczatek mozna kupic sobie jakiegos GeForce3.Takze widac moc AthlonowXP ja natomiast w niedlugim czasie przesiadam sie na jakiegos mocniejszego Athlona ale to juz inna bajka.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też teraz mysle o zmianie sprzetu.

JEżeli chodzi o cpu to P41.6a [co to tego nie mam wątpliwosci]

płyte msi na sis-e iddr 333 lub jakis asus [asus jak bedzie kasa]

I teraz HIT zastawiam sobie karte graficzną VOODOO 3 3000 tv-out

[czy to bedzie bardzo zpowalnialo sprzet, powiem tylko tyle ze przy PIII500 RTCW latał na 24 kaltki przy 1024x768, oczwiscie karta podkecona ze 166@200MHz]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

też teraz mysle o zmianie sprzetu.

JEżeli chodzi o cpu to P41.6a [co to tego nie mam wątpliwosci]

płyte msi na sis-e iddr 333 lub jakis asus [asus jak bedzie kasa]

I teraz HIT zastawiam sobie karte graficzną VOODOO 3 3000 tv-out

[czy to bedzie bardzo zpowalnialo sprzet, powiem tylko tyle ze przy PIII500 RTCW latał na 24 kaltki przy 1024x768, oczwiscie karta podkecona ze 166@200MHz]

Alez oczywiscie, ze bedzie zwalniala. Mam sentyment do voodoo, sam posiadam jeszcze voodoo 3 3000 ale bez przesady, do P4 dawac voodoo 3 ?

To tak jakbys dal do P4 2.4Ghz jakiegos gf2mx, bedzie chodzil tylko, ze ..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy od zasobności portfela lepiej napisz jaki przedział cenowy Cię interesuje. :) Ale taki spox komp na którym da się spokojnie grac to XP1800 + Epox 8KHA+ do tego z 256 DDR a HDD Maxtor 40GB a monitor Hmm ja mam Philipsa 107P20 i musze powiedzieć że jest świetny przedtem był LG 795Ft+ ale miał takie niesamowite zniekształcenia że wymieniłem go a obudowa to sobie można wybierać pomiędzy tanim plastikiem i niską ceną a ładną dobrze wykonaną obudową za 2 razy więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...