Skocz do zawartości
Mucha_bn

Komputer sie samoczynnie zawiesza - help need

Rekomendowane odpowiedzi

Nierozumiem czemu ale komp bo jakims czasie pracy sam z siebie sie zawiesza. Myslalem ze jest to spowodowane tym ze chip na grafie sie przegrzewa, ale po obnizeniu taktowania o 10 mhz nadal komputer sie zawieszal. Pytanie jest nastepujace ... czym jest to spowodowane i czy moze to byc spowodowane tym ze brakuje mi mocy w zasilaczu... dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na moj gust oceniajac obecna sytuacje czyli to co wynika z dotychczasowych danych, 80% zasilka, jednak nie z braku mocy a ze skokow napiecia, podejzewam ze daje za duzo voltagu na proc a ten sie grzeje, sprawdz temperature proca jesli jest wysoka to tymczasowo rozwiazaniem moze byc np CPUCOol ze strony www.podien.de

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz temp. jaka ma chipset mobo bo w tym modelu lubily sie one grzac,

proc chyba niekrecony bo nic nie pisales wiec to raczej odpada ale sprawdz jego temp bo moze pasta "wyparowala" i sie przegrzewa, grafe ustaw na default wtedy sprawdz co ze stabilnoscia

sprawdz wahania napiec zasilki najlepiej podaj odczyty w idle i w full load

jesli to wszystko bedzie wporzo to problemowi moze byc rowniez winna pamiec jednak osobiscie uwazam ze ktorys komponent po porstu sie przegrzewa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za wszystkie odpowiedzi

procek mi sie grzeje do ~57C bo wentylator na coolerze mi padl:) ale to chyba nie przez proca. Grafa tesh odpada bo tyle lat chodzila stabilnie przy takim oc. Jedyne co mi sie wydaje prawdopodobne to zasilka albo chip na plycie gl ( bo standardoiwo dawali wentyl na nim ale na gieldzie jak kupowalem mobo to kolesie wzieli wentylatorek dla siebie :) ) Odlacze z 1, moze dwa wentylatory i zobaczymy czy problem sie powtarza, jesli tak to ponownie skieruje sie o pomoc na forum. Dzieki za porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

( bo standardoiwo dawali wentyl na nim ale na gieldzie jak kupowalem mobo to kolesie wzieli wentylatorek dla siebie  :)  

To trochę bez sensu, kupujesz płyte i jeszcze kolesie biorą ci z płyty wentylator?Przecież to jest niezłe chamstwo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...