rozyk Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2020 Hej, planowałem zakup Samsunga 860 Evo 1TB albo Crucial MX 500 1TB na dysk systemowy, ale dowiedziałem się że można kupić przejściówkę NVMe -> PCIE, np. coś takiego: https://allegro.pl/oferta/adapter-pci-e-x4-x8-x16-dla-dysku-ssd-m-2-nvme-8909438777 Wiecie może czy stawianie systemu / rozpoznawanie takiego dysku działa bez problemu? <moja płyta nie ma złącza nvme> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2020 NVMe to protokół a nie złącze Złącze to np. M.2 ( może obsługiwać zarówno nowszy i szybszy protokół NVMe jak i starszy /wolniejszy SATA ) . WW. przejściówka to PCI-E na M.2 - tak aby można było podpiąć dysk M.2 NVMe do płyty która nie posiada złącza M.2 , oczywiście ten adapter działa tylko z dyskami M.2 NVMe a nie M.2 SATA . Co do samej przejściówki - skoro nie masz złącza M.2 na płycie to jest szansa że SSD NVMe nie będzie dyskiem systemowym bo bios / uefi nie będzie go poprawnie wykrywał . Może napisz jaką masz płytę , wtedy się zobaczy czy wogóle warto się bawić w takie kombinacje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozyk Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2020 Płyta: Gigabyte GA-P67A-UD5-B3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2020 Godzinę temu, rozyk napisał: Hej, planowałem zakup Samsunga 860 Evo 1TB albo Crucial MX 500 1TB na dysk systemowy, ale dowiedziałem się że można kupić przejściówkę NVMe -> PCIE, np. coś takiego: https://allegro.pl/oferta/adapter-pci-e-x4-x8-x16-dla-dysku-ssd-m-2-nvme-8909438777 Wiecie może czy stawianie systemu / rozpoznawanie takiego dysku działa bez problemu? <moja płyta nie ma złącza nvme> A to prędkość dysków SSD na sata Ci nie wystarczy?? W przypadku dysku na system zakup jest bezsensowny bo i tak nie ma zauważalnej różnicy między tymi interfejsami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozyk Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2020 Kiedyś pewnie zmienię płytę na taką z NVMe, to mogła by być lepsza inwestycja. Mówisz, że SATA / NVMe nie będzie widoczna różnica w użytkowaniu systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2020 Przy starcie i codziennej pracy za bardzo różnicy nie będzie ,w grach tak samo . Co innego jak robisz na komputerze coś wymagającego to praca na dysku NVMe będzie wydajniejsza , choć w twoim przypadku będzie nieco wolniej bo masz płytę z obsługą PCI-E 2.0 , chyba że adapter wsadzisz w złącze PCI-E 1x bo wszystkie złącza PCI-E 16x będą zajęte albo dysk+adapter vs. twoja buda nie pozwolą na włączenie ich w złącza PCI-6 16x . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozyk Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2020 Przy zastosowaniu typu kodzenie (kompilacja) + Photoshop / Premiere Pro będzie odczuwalna różnica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2020 Marginalne, o ile Twoja płyta obsłuży pełne prędkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozyk Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 Ok, chyba się zdecyduję na SATA w takim razie. Z tych dwóch który lepiej wybrać (MX500 vs 860 Evo), czy może jeszcze coś innego polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozyk Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2020 Crucial 466zł, Samsung 515zł. Także cenowo Crucial wychodzi ciut lepiej. Czy warto dopłacić do Samsunga? Lepszy dysk / montaż? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2020 Nie jest lepszy montaż, zostań przy MX500, to dobry dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati306 Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2020 To ja może się podepnę, żeby już nie zakładać nowego tematu. Czy różnica między SATA a NVMe będzie widoczna podczas pracy w SketchUp? Konkretnie chodzi mi o moment gdy robi się automatyczny zapis i na SSD (ale to jest stary plextor) jest freeze programu. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2020 Może to problem z samym SSD albo dysk był kiepski - wolny zapis na starcie ( niektóre starsze SSD miały zapis z przedziału 120-150 MB/s ) albo pamięci 2D TLC + kontroler Sandforce i do tego brak cache na dysku . Daj screena z Cristal Disk Mark z testem transferu - zobaczymy jaki zapis ma ten dysk . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...