marcinek1992 Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2020 Witam Chciałbym złożyć komputer pod AutoCAD. Kwota na złożenie takiego zestawu to około 4,000zł. I teraz mam problem. O ile do gier potrzebna jest wydajna karta graficzna o tyle do AutoCada wydaje mi się że nie jest konieczny najnowszy RTX. Mam zatem do was pytanie czy taki zestaw jest dobry? procesor: AMD Ryzen 5 3600 lub Intel Core i5-10400F płyta: MSI B450-A PRO MAX Gigabyte Z490M Ram: Patriot Viper 4 BLACKOUT, DDR4, 16 GB, 3200MHz Dysk: Crucial P5 3D NAND 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600W Do tego Obudowa. Czy Intel czy AMD? prosze o doradztwo w wyborze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2020 Mój Wujek robi zaawansowane projekty w CAD'owskich programach na sprzęcie sprzed 8-9 lat pod postacią i5 2400, 16 GB RAM i RX470 8GB (jak widać tylko GPU jest nowsze niż 9 letnie), a pracuje w rozdzielczości 3840x2160 (monitor też dosyć nowy, chyba 2 letni). Także do CAD potwora nie trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek1992 Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2020 Właśnie chodzi oto by najnowszy AutoCAD przy dużych projektach się nie zacinał. Czyli SSD na nvme bedzie ok? i wystarczyłby jakiś gtx 1050 lub coś innego? Czy strumienie CUDA przydają się przy AutoCad czy jedynie przy renderingu filmów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) 15 minut temu, marcinek1992 napisał: Czyli SSD na nvme bedzie ok? On ma SSD na SATA, także jak kupisz SSD na PCI-E ( czy to na złączu PCI-E, czy na złączu M.2 korzystającego z linii PCI-E, jeden lub drugi z protokołem NVME ) to dyskiem nie masz się co martwić ;) ps. odrobinę się tylko dziwię, że bierzesz tyle RAM co on brał te ~9 lat temu. Przez tyle lat zero postępu czy co? ;) Edytowane 14 Września 2020 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_LynX_ Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2020 Z tego co zauważyłem to GPU tylko akceleruje podgląd, przy obacaniu modelami podbija zegary ale wykorzystanie jest w okolicach 30%Tutaj ważniejszy jest cpu, ram i dysk, extrudowaniu wielu elementów czy stress analysis wymaga sporo mocy i pamięci. Prosty model z 80 elementów pochłania mi w tym momencie 14GB Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...