A7x Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Witam Szanowne Grono, obecnie jestem na etapie składania dla siebie nowego PC w kwocie do 5k/6k PLN. Mój monitor, to ASUS TUF VG259Q 24,5" (Full HD) 144 Hz. Zastosowanie, to głównie gry, ale też praca, czasami wpadnie jakiś film itp. Obecnie posiadam tylko jeden monitor, natomiast w planach mam zakup drugiego - rozważam, czy nie byłoby rozsądnie kupić coś o większej rozdzielczości i w 27". Karta i podzespoły są na tyle wydajne, że pewnie przy FullHD grafika może się nudzić? Złożyłem z pomocą Kolegów taki oto zestaw: Koszyk Proline W koszyku zmieniona zostanie karta na RTX3070 FE o ile uda mi się ją upolować 15.10 na premierze. Nie wiem też co z procesorem: wychodzą nowe Ryzeny 4xxx, kwestia otwarta na ile to zmieni moje plany. Prośba o ocenę, czy taki zestaw ma ręce i nogi. Przede wszystkim: 1. Czy zasilacz może zostać 650W, czy lepiej kupić 750W? Czy większy zasilacz będzie kłopotliwy? Zakup planuję na 5-6 lat, nie chciałbym, żeby okazało się, że jest "na styk". 2. Czy płyta główna jest prawidłowo dobrana i będzie dobrze współpracować z Intelem? Czy może lepiej wybrać coś innego? 3. Czy coś warto zmienić w tym zestawie? Nie chciałbym, żeby któryś z elementów zestawów ograniczał jakiś inny. 4. Mam dylemat z proesorem: Ryzen 5 3600 czy Intel i5-10400F zakładając, że nie kupię nowej serii (kwestia kosztów i opłacalności). Jeśli Ryzen, to jaka płyta główna? Będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie i podpowiedzi ? Pozdrawiam, Tomek Edytowane 16 Września 2020 przez A7x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ananas Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2020 Ja bym chyba został przy Intelu do takiego zastosowania, ale gdybyś się zdecydował na AMD, to MSI ma płytę z podobną scecką pod tego procka https://proline.pl/msi-x570-a-pro-am4-p1367333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2020 x570 nie za bardzo udał się msi w przeciwieństwie do b450. Z tańszych x570 bardzo dobrą opcją jest TUF Gaming https://www.x-kom.pl/p/501595-plyta-glowna-socket-am4-asus-tuf-gaming-x570-plus.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A7x Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) Z postępów ze składaniem budy udało mi się kupić: 1. Zasilacz Seasonic FOCUS GX-750 80Plus Gold 750W (ustrzelony w fajnej cenie) 2. Obudowa SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black 3. Adata SSD XPG SX8200 PRO 1TB M.2 NVMe 2280 ASX8200PNP-1TT-C Pozostało do kupienia z rzeczy, które mam już wytypowane i mogę dokupić przed ewentualnymi premierami nowych Ryzenów: 1. Chłodzenie procesora Gelid Phantom Black (tu można pokusić się o ewentualną zmianę) 2. Pamięć Patriot Viper DDR4 16GB (2x8GB) 3733MHz CL17 PV416G373C7K (?) 3. Dysk Seagate SkyHawk ST3000VX009 3TB sATA III 5900RPM 256MB zmiana na: Seagate BARRACUDA 2TB 7200obr. 256MB Odnośnie ram'u: czy warto brać te Viper'y, czy może lepiej Crucial Ballistix 3600 MHz DDR4 DRAM 16GB (8GBx2) CL16 BL2K8G36C16U4B (Black) ? Kupował ktoś z Was podzespoły z Amazon'u? Pytam, bo czasami są fajne promocje, kwestia tylko co z ewentualną gwarancją. Na procesor i płytę główną poczekam do premiery nowych Ryzenów, licząc, że cokolwiek to wniesie nowego, albo przynajmniej spadki cen obecnych procesorów. Grafika: polowanie 15.10 ? Edytowane 22 Września 2020 przez A7x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A7x Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2020 Mam do Was pytanie: jaką kartę graficzną warto kupić na około 5/6 m-cy, żeby przeczekać szaleństwo z RTX 30xx? Może być używana z ok. roczną gwarancją, byle mi uciągnęła CoD Warzone na 1080 144Hz na przyzwoitych ustawieniach. Zależy mi na karcie, która możliwie najmniej straci na wartości (2-3 stówki) i po tych kilku miesiącach sprzedam ją bez żalu. Patrząc na to, co się wyrabia szansa na zakup 3070 FE jest dosyć niska, na dodatek czytając jakie beta-testerzy (czytaj pierwsi użytkownicy) napotykają problemy, to wolę poczekać na spokojnie na styczeń/luty i wtedy kartę wymienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2020 Przejściowo w dobrej cenie masz KFA2 GeForce RTX 2070 SUPER EX Gamer Black Ed 8GB GDDR6, karta niczego sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...