andy2110 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2020 Witam niedawno zakupiłem laptopa Legion Lenovo Y540-15 który posiada i7-9750H/8GB RAM/480SSD/GTX1660TI. Mam wrażenie, że laptop wyciaga za mało fps. Przed zakupem ogladałem filmiki na yt z xkomu w którym testowano owego laptopa. Na tym filmiku laptop w fortnite na średnich ustawieniach wyciągał 300fps u mnie na niskich jest to 160 ze spadkami do 90, tak samo jest w cs go. Na filmiku średnie fps wynosiły 410 u mnie jest to 350 ze spadkami do 200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2020 Może jakieś programy działają w tle. No i też pewnie co innego jak grasz dłuższy czas i temperatury też pewnie dają o sobie znać i spada wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2020 Włącz HWINFO lub inny program diagnostyczny i sprawdź czy wszystko działa na pełnej mocy. Może masz włączony profil niska wydajność - długi czas działania na baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2020 Są dwie opcje, albo tak jak przedmówca napisał masz włączony tryb oszczędzania energii, dzięki czemu procesor jak również karta pracuje np z 30%swojej możliwości aby zachować jak najdłuższy czas pracy na baterii. Albo przegrzewa się. Jednak bez pokazania wykresów z HWINFO to tylko takie gdybanie. Mój brat miał Msi gl75 chyba z tym samym procesorem i kartą graficzną i wiem, że gry na prawdę świetnie mu chodziły. Aż sam w szoku byłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy2110 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2020 @blackops73 To wystarczy? czy potrzebujesz wiecej ssów? A jeśli chodzi o tryb oszczędzania baterii to poprostu kilkam w ikonę baterii i ustawiam na wysoką wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2020 Najlepiej wejść w Menu start- Wpisać "Wybierz plan zasilania" - Wysoka wydajność. Po ustawieniu tego uruchomić jakąś grę z którą masz problemy w oknie tak abyś mógł zobaczyć jak używany jest procesor bądź karta. Ewentualnie możesz ściągnąć msi afterburner i ustawić aby pokazywało te parametry w trakcie gry. Bo może być też tak, że procesor nie wchodzi w tryb turbo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2020 W HWINFO w zakładce sensor sprawdź jakie taktowania osiąga procesor i grafiki. Zapuść jakąś grę lub benchmarka i sprawdź zwłaszcza wartość "maximum" Z tego ca zauważyłem u siebie, mino niskich temperatur i "największa" wydajność" mój laptop też nie osiąga maksymalnych wartości ale mi to nie przeszkadza bo względem komputera stacjonarnego jest kilka razy szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy2110 Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2020 @pietach przy odpalonym fortnite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...