Skocz do zawartości
Mane

Zestaw na i7/i9

Rekomendowane odpowiedzi

Przeznaczenie i wymagania:
Wirtualizacja, Fotografia (LR, PS itp). Możliwość podłączenia 3 monitorów, może bym czasami w coś zagrał, jak już się zdecyduję na kartę graficzną z półki GTX 1660, monitory mam FullHD i zmiany na razie nie przewidują (chyba że jeden zmienię za jakiś czas na coś dedykowanego do fotografii, jakiś Eizo).

OC będzie grane.

Budżet taki, że ogarnie to co potrzebuję i planuję :)

Wybrałem to co poniżej:
Procesor: i7-10700K / i9-10900K / i9-10850K
Płyta główna: ???
Chłodzenie CPU: Dark Rock Pro 4 [BK022] - KUPIONY
Pasta termoprzewodząca: Thermal Grizzly Kryonaut 1g
Pamięć RAM: ??? - 32GB (2x16GB)
Dysk SSD M.2 NVMe: ADATA XPG SX8200 PRO 512GB PCIe x4 - KUPIONY
Dysk SSD SATA: Micron 1300 2TB - KUPIONY
Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING OC 6GB GDDR6 192Bit PCI-E [GV-N166SGAMINGOC-6GD] lub Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6GB GDDR6 [GV-N166SOC-6GD]
Zasilacz: SeaSonic Focus GX 650W 80 Plus Gold - KUPIONY
Obudowa: Fractal Design Define R6C Blackout Tempered Glass [FD-CA-DEF-R6C-BKO-TGL] - warunek - musi mieć miejsce na kilka HDD i na napęd DVDR

Dylematy:
1. Zagwozdkę mam tylko taką czy kupić i7 czy jest sens się pchać w i9 (budżet jest), dzisiaj nawet promocja w XKOM, i9-10850K jest w cenie ~2100zł.
2. Jaką płyta główna do tego bez fajerwerków, żeby płyta ceną nie zbliżyła się do procesora :D
3. RAMu chcę 32GB ale jaki, ile MHz to nie mam pojęcia.
4. Przy karcie graficznej zastanawiam się nad dwoma wymienionymi modelami, a może coś jeszcze tańszego co ogarnie 3 monitory oraz PS i LR, z graniem nie ma ciśnienia.

Pozostałe podzespoły już wybrałem, niektóre nawet kupiłem (jak się trafiały jakieś promocje), ale jeśli coś z wybranych przeze mnie podzespołów warto zmienić, to jestem otwarty na propozycje i uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mane Branie skupionej na ciszy skrzynki z oknem mija sie z celem, bo sciana z mata na miejscu okna robi najwieksza robote. Sam wzialem sobie czarna 7ke Solid, bo wolalem najnowsza mysl techniczna Fractala. Jakbys chcial jeszcze mocniejsze, a cichsze smigla, mozesz podmienic domyslne na 3x Silent Wings 140 mm PWM High Speed. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mane Masz bodajze 3 albo nawet 4 klatki na dyski twarde dolaczane do obudowy i mozesz wtedy zrobic sobie tzw. storage layout. Masz tez miejsce na dwa HDD w piwnicy i moze jeszcze gdzies - zobacz sobie intrukcje. Osobiscie przerzucilbym sie na SSD. Dalej drozsze, ale to juz zdecydowanie nie ta kasa co piec lat temu, a przynajmniej nie halasuja.

Jeden naped upchniesz, jak potrzebujesz dwa to ta skrzynka jest w rozmiarze XL. Jesli wchodzi w gre naped na USB, masz 7 Compact, ale to mniejsza, tansza i okrojona wersja 7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi