mimuszek Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2020 Witam MSI B450 Gaming Plus Max Windows 10 v1909 Parę dni podpiąłem u siebie jako dodatkowy dysk HDD 1.5TB samsunga 154UI , ma parę lat, acz nigdy nie sprawiał problemów, używany sporadycznie do zgrania i przechowywania danych. Padł mi inny dysk HDD , postanowiłem go zastąpić tym.... Wydawało się wszystko być w porządku. Ale czasem przy pierwszym uruchomieniu, np. rano, windows go nie może "przeczytać" , widzi go jako "Literę" i tyle, jak kliknę na niego w "ten komputer" to "myśli i myśli" , zupełnie jak uwaloną płytę CD/DVD w napędzie... wystarczy zresetować komputer, ponowne załadowanie windy i jest wszystko ok Dysk w crystal widziany jako zdrowy, nie wykazuje żadnych błędów, kopiuje, pracuje normalnie. Dysk normalnie przy każdym uruchomieniu widoczny jest przy starcie i w bios. Może to śmieszne, ale wygląda to tak, jakby windows ładował się za szybko i nie zdążył tego zainicjować Zmieniałem taśmy, zmieniałem porty SATA, kabel od zasilacza, nawet wgrałem inny bios. Podpiąłem go wczoraj u syna w komputerze, do Z170 z win10, póki co tam wydaje się być wszystko ok... Nie wiem czy możliwe że gryzie się z B450, ale wcześniej miałem 103SI, pracował normalnie, mam też 204UI, podpięty cały czas, pracuje normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2020 Problemem jest ustawienie w bios / uefi csm. Ty pewnie masz uefi, a do starszych urządzeń trzeba csm. Starsze płyty miały ustawienie uefi legacy i na ty ustawieniu działało ok. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) Dzięki za odpowiedź Przy boot option ( ale tu nie ma znaczenia raczej ) miałem UEFI , tu mogę zmienić na UEFI + Legacy w Windows OS Configuration mam CSM , tu mogę zmienić na samo UEFI Przypomnę : to nie jest główny dysk, z którego system startuje ( tu mam MX500 ), to tylko magazyn patrząc jak pracuje z Z170 widzę że na szczęście jest całkowicie sprawny No nic, podepnę u siebie, do tej B450 i będę się bawił, najwyżej pójdzie w kieszeń jako backup, a do kompa muszę coś kupić, chyba P300 Toshiby 3TB Dzięki Edytowane 26 Września 2020 przez mimuszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) niestety zmiany w bios nic nie dają zaproponowane przez kolegę @Setnik zmiany w bios tyczą się dysku startowego, tego na którym jest system, a nie kolejnych ( magazyn/dane ) rozwiązanie leży gdzie indziej ? w samym systemie, wystarczy wyłączyć funkcję "szybkie uruchamianie " , system startuje 5sek dłużej, ale póki co trudno. piszę, bo może kiedyś się komuś przyda. Mam kilka starszych dysków magazynowych, np Samsungi 204UI, 103SI, 103SJ, a tylko z tym jednym 154UI ( 1.5Tb 5400 ) są takie klocki. Wgranie nowego biosu jeszcze pogorszyło sprawę, bo nowa Agesa, system ładuje się jeszcze szybciej. Edytowane 27 Września 2020 przez mimuszek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...