warepool Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2020 Hej, na przełomie jesień/zima planuję upgrade kompa, i zastanawiam się czy zasilacz również wymieniać czy jeszcze podoła. Zasilacz to OCZ ModXStream Pro 600W 80+, kupiony w 2012, nigdy nie było z nim problemów, ostatnio rozkręcony, odkurzony oraz naoliwiony wiatrak. Planuję upgrade oprzeć na nowym procesorze Zen z podobnej półki cenowej co Ryzen 7 3700X, do tego płyta, 16 GB RAM i GPU RTX 3070/3080 (jeśli wyjdą Ti/Super to właśnie w takiej wersji). Nie planuję na razie żadnego OC, poza SSD i HDD nic szczególnego nie mam podłączonego co mogłoby wpływać na zużycie prądu. Czy w/w zasilacz wystarczy do proponowanego upgrade? Nie wiem czy z czasem wydajność jakoś spada, liczyłem na kalkulatorze Seasonic i zapas jeszcze był, ale czy ktoś bardziej obeznany w temacie mógłby się wypowiedzieć? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2020 3070 jeszcze nie wyszły i nie ma testów, ale do RTX 3080 potrzebny nowy zasilacz przynajmniej 700W (nvidia rekomenduje 750). Sama 3080 w furmarku ciągnie 400W, w grach potrafi dojść do 370 (wg testów na techpowerup). Zasilacze się degradują i 8 lat, szczególnie jeśli był intensywnie używany w tym czasie, w jakiś sposób na niego wpłynęło, jest nawet możliwe że swoich nominalnych 600W bezpiecznie nie zapewni. Nie masz też chyba w tym OCZ dwóch 8-pinowych kabli do zasilenia PCIE, a 3080 ich potrzebuje. Jeśli stać Cię na kartę za ponad 3k to już nie sęp 400zł na zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2020 @up Ciekawe gdzieś ty widział 400W dla samego GPUI skoro w testach na PPC referent 3080 w parze z R7 3800XT@4,6 Ghz i zasilaczy przez BQ Dark Power 1 000 W ( Sprawność 80+ Platinum czyli jakieś 94% ) bierze jakieś 495 W , Asus TUF bierze jakieś 516W mocy , co po uwzględnieniu strat na PSU daje odp. 465 W i i 485 W . Dobre 650W powinno starczyć . Co do samego temetu , 12 letni zasilacz nawet jak to był najlepszy model to teraz nadaje się już do kosza a nie do zasilania takich potworów jak 3080 . Jak mówi przedmówca , kup porządne PSU 650w np . Seasonic Core GM 650W za 399 zł ew. Seasonic Focus GX 650W za 550 zł , GX ma dłuższą gwarę ( 10 lat zamiast 7 ) , jest w pełni modularny oraz ma tryb półpasywny , oba mają certyfikat 80+ Gold . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magda Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2020 Jak co po 18 latach to tylko nowy zasilacz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2020 @reyden Dobrze mówi, dobry 600-650W zasilacz w zupełności wystarczy, a zasilacz jest czymś co często się nie zmienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warepool Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2020 Dziękuję za odpowiedzi i pomoc - kupię nowy zasilacz ? Mam tylko pytanie do przedmówców: 21 hours ago, reyden said: Co do samego temetu , 12 letni zasilacz nawet jak to był najlepszy model to teraz nadaje się już do kosza a nie do zasilania takich potworów jak 3080 . 20 hours ago, Magda said: Jak co po 18 latach to tylko nowy zasilacz . Skąd Wam wyszło 12 i 18 lat tutaj? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2020 23 godziny temu, reyden napisał: @up Ciekawe gdzieś ty widział 400W dla samego GPUI skoro w testach na PPC referent 3080 w parze z R7 3800XT@4,6 Ghz i zasilaczy przez BQ Dark Power 1 000 W ( Sprawność 80+ Platinum czyli jakieś 94% ) bierze jakieś 495 W , Asus TUF bierze jakieś 516W mocy , co po uwzględnieniu strat na PSU daje odp. 465 W i i 485 W . Dobre 650W powinno starczyć . Przecież napisałem gdzie. https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-3080-gaming-x-trio/29.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) ja bym na twoim miejscu poczekał do nowego roku. Sam się przymierzam do wymiany platformy po 5 latach ale az tak mi sie pali, bo w sumie wszystko obecny pc ciagnie na FullHD. Bedzie ryzen 5xxx i nowe gpu od AMD. I ceny tez napewno trochę spadną. Warto poczekać. Edytowane 29 Września 2020 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warepool Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) 5 hours ago, Tomason13 said: ja bym na twoim miejscu poczekał do nowego roku. Sam się przymierzam do wymiany platformy po 5 latach ale az tak mi sie pali, bo w sumie wszystko obecny pc ciagnie na FullHD. Bedzie ryzen 5xxx i nowe gpu od AMD. I ceny tez napewno trochę spadną. Warto poczekać. Oczywiście, czekam na Black Friday na razie. Po Twoim buildzie widzę że spoko, u mnie będzie przesiadka z Ivy Bridge i5 3570k i GTX 970 więc tak różowo nie jest - ale przeżyję ? Edytowane 29 Września 2020 przez warepool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...