Jump to content
warepool

Upgrade komputera a zasilacz z 2012

Recommended Posts

Hej, na przełomie jesień/zima planuję upgrade kompa, i zastanawiam się czy zasilacz również wymieniać czy jeszcze podoła.

Zasilacz to OCZ ModXStream Pro 600W 80+, kupiony w 2012, nigdy nie było z nim problemów, ostatnio rozkręcony, odkurzony oraz naoliwiony wiatrak.

Planuję upgrade oprzeć na nowym procesorze Zen z podobnej półki cenowej co Ryzen 7 3700X,  do tego płyta, 16 GB RAM i GPU RTX 3070/3080 (jeśli wyjdą Ti/Super to właśnie w takiej wersji).

Nie planuję na razie żadnego OC, poza SSD i HDD nic szczególnego nie mam podłączonego co mogłoby wpływać na zużycie prądu.

Czy w/w zasilacz wystarczy do proponowanego upgrade? Nie wiem czy z czasem wydajność jakoś spada, liczyłem na kalkulatorze Seasonic i zapas jeszcze był, ale czy ktoś bardziej obeznany w temacie mógłby się wypowiedzieć? :)

3070 jeszcze nie wyszły i nie ma testów, ale do RTX 3080 potrzebny nowy zasilacz przynajmniej 700W (nvidia rekomenduje 750).

Sama 3080 w furmarku ciągnie 400W, w grach potrafi dojść do 370 (wg testów na techpowerup).

Zasilacze się degradują i 8 lat, szczególnie jeśli był intensywnie używany w tym czasie, w jakiś sposób na niego wpłynęło, jest nawet możliwe że swoich nominalnych 600W bezpiecznie nie zapewni. 

Nie masz też chyba w tym OCZ dwóch 8-pinowych kabli do zasilenia PCIE, a 3080 ich potrzebuje.

Jeśli stać Cię na kartę za ponad 3k to już nie sęp 400zł na zasilacz.

@up

Ciekawe gdzieś ty widział 400W dla samego GPUI skoro w testach na PPC referent 3080 w parze z R7 3800XT@4,6 Ghz i zasilaczy przez BQ Dark Power 1 000 W ( Sprawność 80+ Platinum czyli jakieś 94% ) bierze jakieś 495 W , Asus TUF bierze jakieś 516W mocy , co po uwzględnieniu strat na PSU daje odp. 465 W i i 485 W .

Dobre 650W powinno starczyć .

Co do samego temetu , 12 letni zasilacz nawet jak to był najlepszy model to teraz nadaje się już do kosza a nie do zasilania takich potworów jak 3080 .

Jak mówi przedmówca , kup porządne PSU 650w np . Seasonic Core GM 650W za 399 zł ew. Seasonic Focus GX 650W za 550 zł , GX ma dłuższą gwarę ( 10 lat zamiast 7 ) , jest w pełni modularny oraz ma tryb półpasywny , oba mają certyfikat 80+ Gold .

• Like 1

Dziękuję za odpowiedzi i pomoc - kupię nowy zasilacz ?

Mam tylko pytanie do przedmówców:

21 hours ago, reyden said:

Co do samego temetu , 12 letni zasilacz nawet jak to był najlepszy model to teraz nadaje się już do kosza a nie do zasilania takich potworów jak 3080 .

20 hours ago, Magda said:

Jak co po 18 latach to tylko nowy zasilacz .

Skąd Wam wyszło 12 i 18 lat tutaj? ?

23 godziny temu, reyden napisał:

@up

Ciekawe gdzieś ty widział 400W dla samego GPUI skoro w testach na PPC referent 3080 w parze z R7 3800XT@4,6 Ghz i zasilaczy przez BQ Dark Power 1 000 W ( Sprawność 80+ Platinum czyli jakieś 94% ) bierze jakieś 495 W , Asus TUF bierze jakieś 516W mocy , co po uwzględnieniu strat na PSU daje odp. 465 W i i 485 W .

Dobre 650W powinno starczyć .

Przecież napisałem gdzie.

https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-3080-gaming-x-trio/29.html

ja bym na twoim miejscu poczekał do nowego roku. Sam się przymierzam do wymiany platformy po 5 latach ale az tak mi sie pali, bo w sumie wszystko obecny pc ciagnie na FullHD. Bedzie ryzen 5xxx i nowe gpu od AMD. I ceny tez napewno trochę spadną. Warto poczekać.

Edited by Guest

5 hours ago, Tomason13 said:

ja bym na twoim miejscu poczekał do nowego roku. Sam się przymierzam do wymiany platformy po 5 latach ale az tak mi sie pali, bo w sumie wszystko obecny pc ciagnie na FullHD. Bedzie ryzen 5xxx i nowe gpu od AMD. I ceny tez napewno trochę spadną. Warto poczekać.

Oczywiście, czekam na Black Friday na razie. Po Twoim buildzie widzę że spoko, u mnie będzie przesiadka z Ivy Bridge i5 3570k i GTX 970 więc tak różowo nie jest - ale przeżyję ? 

Edited by warepool