grandzu Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Cześć. Jak w tytule brak sygnału z karty graficznej na monitor. Działa na zintegrowanej więc monitor jest ok. Testowane też na innym monitorze dla pewności. Po wymianie na inną kartę graficzną bez rezultatu. Stara karta testowana w innym komputerze działa. Karty nie wykrywa w ogóle w biosie (pisze, że slot pci-e empty). Po tym pomyślałem, no to na bank uwalony slot PCI-E, wiec wymieniłem mobo. I tu moje największe zaskoczenie, również nie pomogło. Karty dalej nie wykrywa. Przetestowany też inny zasilacz, Corsair 650W, który napędza mój znacznie nowszy zestaw bez problemu. No i teraz pytanie, czy możliwe, że winne jest CPU? Na zintegrowanej grafice komputer działa normalnie. Możliwe, że uszkodziła się cześć CPU odpowiedzialna za obsługę PCI-E? Nie mam innego na podmianę, więc musiałbym po prostu go kupić. Specyfikacja: Asus H81M-C I7 4770k randomowe PSU 500W i różne karty graficzne, 100% sprawne Edytowane 30 Września 2020 przez grandzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2020 Na to wygląda, że CPU ma uszkodzony kontroler PCI-E. Jak masz w pobliżu sklep komputerowy, podejdź i spytaj, czy istnieje możliwość sprawdzenia komputera pod tym względem. Lepiej dać 25 zł za sprawdzenie, niż kupować nowy na próbę. Sprawdź jeszcze w domu pady na spodzie procesora, czy nie są wypalone lub przebarwione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...