Mondragor Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2020 Witam Mam złożony komputer salonowy na płycie Asrock AB350 Gaming-ITX/ac z procesorem Ryzen 2400G. Pamięci to Patriot Viper PC4-24000 2x4GB. Komputer chodził sobie bez problemu koło rok czasu, aż gdy nie pomyślałem żeby spróbować pograć w jakieś gierki na nim. Pierwsze co to zacząłem przyglądać się pamięciom - jako że od nich w dużej części zależy wydajność grafiki. Okazało że standardowo w Biosie miały ustawione taktowanie 2100MHz. Zdecydowałem się wgrać profil XMP2.0, no i do tego momentu Windows zaczął się wywalać, nawet bez zbytniego obciążenia. Nawet program testujący z Windowsa wykazał problemy. Prośba o pomoc - od czego zacząć popuszczanie parametrów pracy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondragor Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2020 no właśnie Bios wgrałem przed tymi zmianami najnowszy. Czyli zostawić wszystkie parametry jaką są z XMP a taktowanie 2800Mhz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2020 na poczatek pokaz screena z ryzen timing checker i jakie masz ustawione napiecia vsoc, vdd, vref Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2020 Akurat Asrok B350 nie lubi się z Patriot Viper. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondragor Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Oto screen RTC , jeszcze na 3000 Mhz, Teraz zmienię na 2800MHz i będę testował.. Jakim programem testować? Edytowane 1 Października 2020 przez Mondragor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2020 sciagnij sobie TM5 szybciutko wyłapuje błędy i na poczatek wrzuc duże opóźnienia 18-20-20--36 i wrzuc luzne trfc zobacz czy wskocza na 3000 i czy będą błędy Pamietaj ze nie zawsze warto na siłę zwiekszac taktowanie, czasem lepiej zjechac krok nizej i zmniejszac timingi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondragor Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2020 TM5? Co to jest ? Nie potrafię znależć po tym skrócie. Po zmniejszeniu do 2800Mhz zanotowałem podczas całego dnia jeden freeze, więc idealnie nie jest. Spróbuje te timingi co pisałeś jak się będą freeze powtarzać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2020 tm5 Proszę 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...