_gunnar_ Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2020 Zastanawiam się nad nowym laptopem. jako, że od lat kibicuje AMD więc naturalnie zainteresowałem się czymś nowych Ryzenach. No i tu pojawiła się moja wątpliwość dotycząca częstotliwości pracy jednostek 4500/4700U. Z testów sieci nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi w jakich warunkach te procesory osiągają deklarowane ok 4GHz w trybie turbo. Bo z tego co widzę to pod obciążeniem większość 99% czasu pracują ~2GHz. Więc gdzie są te GHz? Pytanie czy można je zmusić do wyższej częstotliwości (praca na zasilaczu?) czy po prostu kaganiec 15W i lipne chłodzenie dławi je na tych 2GHz i koniec. Dylemat bierze się stąd, że interesujące mnie laptopy w rozmiarze do 14", poza Asusem, są oparte wyłącznie na ultramobilnej wersji U. Natomiast wersja H bez tak restrykcyjnego ograniczenia mocy jest montowana w większych, gamingowych laptopach co mnie średnio interesuje. O ile pograć bym może czasem chciał to tachać 2,5kG i 15,6" zamiast 1,5kg i 14" to już mnie za bardzo nie interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2020 Zacznijmy od początku 1) Kwota przeznaczona na zakup: 2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): 3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.) 4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.): 5) Osobiste preferencje: 6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_gunnar_ Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2020 Kwota ok 4 tys, max 5. Rozmiar najlepiej nie więcej jak 14.1". Matryca full hd matowa ips (nie znam się za bardzo na matrycach ale chciałbym mieć ładne kolory i dobre kąty widzenia bo to bolączką wszystkich lapków jakie do tej pory miałem). Głównie do pracy, programy CAD. Z rozrywki to czasem odpalę jakąś grę typu civilization 5/6 , diablo 3, WOT. Teraz to robię na blaszaku bo laptop za słaby a chciałbym na laptopie. System win 10, może być bez, może przeniose licencję z blaszaka. Ze specjalnych wymagań to długi czas pracy na baterii. I solidne wykonanie. Obecnie mam starego ThinkPad x220 i ten rozmiar waga oraz ok 5h pracy mi bardzo pasuje. Niestety z wydajnością jest już słabo. Myślałem nad nowym ThinkPadem ale widzę że ceny niestety startują wyżej niż zakładałem. Głównie co mnie nurtuje to czy z tymi ultramobilnymi procesorami AMD nie będzie jak z Intelem (mam też łapka na i53317U) który do odpalenia np gry i tak wymagał zasilacza bo drenował baterie a na zasilaczu nadal miał kijową wydajność bo był zdławiony przez TDP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2020 Mam 4700u w Asus Vivobook. Mimo, że chłodzenie w tym lapki to ponury żart to w sumie wydajność jest zaskakująca. Turbo na jednym a nawet dwóch rdzeniach osiąga 4.1GHz i trzyma non stop. Ryzen 4700u to pierwsze laptopowe integry, które wreszcie sprawdzają się w programach CAD. My potrzebujemy szybkiego jednego rdzenia. Na pierwszym starym biosie to nawet 4.2GHz trzymał. Po aktualizacji max 4.1GHz. Natomiast jeśli marzy Ci się renderowanie w Blender, itp to zapomnij. Render na grafice w kilkadziesiąt sekund zabija takty - gotuje się. Renderowania na procesorze idzie lepiej. Na wszystkich rdzeniach trzyma ponad 3GHz. W sumie potencjał tego procesora marnuje katastrofalne chłodzenie. To idealne lapki do biura i CAD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2020 Szukaj Zephyrusa G14 na 4600HS z 1650Ti - waga ~1,7kg i 14 cali - kosztują właśnie 4~5 tys. Dedykowane GPU poradzi sobie lepiej i w grach i w CAD. Ale w grach na baterii to cudów się nie spodziewaj - to musi baterię drenować. Za to czas pracy na baterii bez grania bardzo przyzwoity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...