Skocz do zawartości
Erkekjetter

Hercules Radeon i konflikt sprzętowy

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zakupiłem Hercules'a Radeon'a 8500 128 MB LE. Niestety pojawił sie problem. Po uruchomieniu Windows'a (98SE) w Panelu Sterowania w systemie karta była jak zawsze rozpoznana jako "Standardowa karta VGA"- czyli wszystko OK. Jednak na ikonce z kartą znajdował sie wykrzyknik. W właściwościach karty było napisane ze jest konflikt sprzętowy, jak sprawdziłem w 4 miejscach (gryzie sie z kontrolerem Promise'a Ultra 66, klawiaturą (?) i coś tam jeszcze). Po zainstalowaniu sterowników karta jest rozpoznawana jako Radeon 8500, ale cały czas jest konflikt, w zwiazku z czym 16 kolorów w Windows'ie, 640x480, gry jej nie widzą, bla bla bla... Wina leży po stronie sprzętu. Pytanie, co robić?

1. Napięcia na zasiłce są OK 3,3 V u mnie to 3,38. Wyjąłem SB Live! 5.1, zeby sie upewnić czy to nie coś z zasiłką i napięcia nadal takie same. (wiem że to ma sie do konfliktu sprzętowaego jak

piernik do wiatraka, ale wsyzstko chciałem sprawdzić co sie da).

2. Żadne urządzenia nie są na tym samym przerwaniu, karta jest na IRQ 11 (chyba tak ma być).

3. Karta jest na 100% dobra i to nie jej wina.

4. Reinstalka systemu nic nie pomoże chyba, bo dotychczas miałem Radeon'a 64 DDR Vivo, więc pozostałości po sterownikach to nie to.

Prosze o pomoc szanownych board'owiczów, bo kupiłem karte i nie moge jej używać (lipa)...

Mój sprzęt: P III 866@930, Radeon DDR 64 ViVo, Gigabyte GA 2000+ (na BX'ie z wbudowanym kontrolerem UDMA 66), 256 SDRAM, Barracuda III 20 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce nic mówić, ale z tymi radeonami to same problemy... Codziennie ze dwa/trzy nowe tematy o treści - pomocy...  :twisted:

Powiedz mi co byś wolał swoją karte czy tego rodeona.

Jesteś jakimś wariatem co czytam jakiegoś posta o radeonach to ty odrazu wypisujesz że te radki są do bani. Gościu ty jesteś do bani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie bawilem u kumpla na starej mobo - bodajze jakiejs MSI z PIII 733 - mialem na moim radku ten sam problem. W Menedzerze urzadzen pokazywalo wykrzyknik i obraz byl jak pisales - 640x480/4bit. Przyczyna okazal sie AGP to CPU Controller, ktory nie rozpoznawal karty. On mial AGPx2 - nie wiem jakie ty masz - ale mozliwe, ze tez x2. Moze ten Radek potrzebuje wiecej pradu niz moze mu twoje AGP zapewnic?

U mnie ta karta chodzi do dzisiaj. Moim zdaniem powinienes albo wymienic mobo, albo zmienic bios na nowszy (na plycie glownej, nie na karcie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to dokładnie ten sam problem. I Chyba ta sama pływa główna (jak przypuszczam), bo moja też ma tylko AGP 2x (w końcu to tylko stary dobry i440 BX). Na pudełku i w specyfikacji jest napisane, że karta obsługuje AGP 4x i 2x, tzn. że jest zgodna z tymi specyfikacjami. Myślałem ze może to coś z taktowaniem AGP, które u mnie wynosi 95 MHz przy szynie systemowej 142, więc obniżyłem szyne do 133 i wtedy było chyba 87 Mhz, czy 83 (nie pamiętam dokładnie) i było to samo. A zrobiliście coś z kumplem w sprawie tego Radka, czy poprostu olaliście sprawe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm - Radka to mam od Jetwaya - Radeon 8500 pro (275/275). Biosy to juz rozne probowalem - od 1009 - 7008 - na wszystkich jest tak samo (znaczy u mnie chodzi - u niego nie ).

Co do plyty glownej - kumpel znalazl jakiegos GF2MX, ktory chodzil ( a sprawdzal chyba z 10 innych GF ). Mi sie wydaje, ze twoja plyta glowna jest po prostu niekompatybilna z nowszymi kartami. Tak ja plyta drugiego kumpla. On mial kiedys plyte Shuttle'a (pod AMD)- u niego za to GF2MX200 chodzil normalnie, a GF2Ti juz sie wywalal.

Na to wychodzi, ze musialbys zmienic mobo, albo poszukac karty, ktora na twoim chodzi. Jednak przy dzisiajszych cenach wolalbyum jakies lepsze mobo z Radkiem, niz stare np. z GF2MX - ale to juz twoja decyzja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc obniżyłem szyne do 133 i wtedy było chyba 87 Mhz, czy 83 (nie pamiętam dokładnie) i było to samo. A zrobiliście coś z kumplem w sprawie tego Radka, czy poprostu olaliście sprawe?

Hmm - normalnym taktowaniem dla AGP jest 66 MHz - nie sadzisz, ze te 83, to troche za duzo? U mnie juz przy 75 MHz na AGP cyrki sie zaczynaja, a mam, badz co badz, troche nowsza plyte. Sproboj obnizyc taktowanie, zeby AGP mialo 66 a PCI 33 MHz i wtedy sprawdz. Najlepiej daj w biosie Default Settings - mozliwe, ze pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba to, ze będe miał inną Winde nie zmieni faktu, ze jest konflikt sprzętowy...

1. Sprawdź, czy ACPI jest włączone.

2. Może pomódz win 2000/XP, on inaczej zarządza przerwaniami. Sprawdzić nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój stary Radeon chodzi na AGP przy 95 MHz (190MHz przy AGP 2x) bez kłopotu od ponad roku. Jeśli chodziłoby o to AGP to myśle, ze poprostu byłyby zwiechy, a system z tą kartą stabilny jak skała.

No tak - ale twoj stary Radeon (64 DDR - jak sie nie myle?) mial troche mniejsze zapotrzebowanie na prad. Pozatym 8500 moze miec jakies zabezpieczenie przed za wysokim taktowaniem AGP ( u mnie jak jest za wysoko - to nawet mi informacji startowych nie wyswietla - musze wylaczyc na jakas minute, potem wraca do ustawien fabrycznych i idzie)

Jaka masz zasilke? Pozatym - proponowali ci ludzie przesiadke na XP - sproboj - calkiem dobrze chodzi na P3 733, tak wiec u ciebie tez bedzie. Druga rzecz - wyjmij wszystkie urzadzenia PCI ze slotow (te nie przylutowane :) ), zostaw tylko grafike i wystartuj winde. Masz jakies stery do chipsetu? Poszukaj nowych - moze naprawili obsluge AGP. Poszukaj nowego biosu do mobo. Juz nie wiem - co ci jeszcze mozna doradzic :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... a ten kumpel co miał tego PIII 733, to ten problem z Radeon'em był na Windows'ie 98, czy na XP? Bo na innym forum gość powiedział że miał identyczny problem jak ja pod Windą 98, zainstalował XP i jak rękom odjął. Dlatego pytam, bo jeśli tak jest to zainstaluje XP'ka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mial ME - a wiec wlasciwie 98. Sproboj tego XP - co ci szkodzi?

Win 98,ME u mnie nie ma szans na przeycie 2 tyg. - te systemy idą już na zasłużoną emeryture - spróbuj z Win2k ponieważ jest chyba najstabilniejszy wśród wszystkich windowsów i u mnie przeżył 4 miechy (rekord :D:D), a z tego co słyszałem to Ati i Nvidia powoli przestaną robić sterowniki pod te systemy i przechodzą na standart tj. win2k i win XP a zaniedługo win Longhorn (czy jakoś tak) i win 2003 server.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeony są troche bardziej kapryśne od GF.

Twoja płyta jest niepierwszej młodości i tym bardziej może sprawiać problemy tą kartą. Proponuję zainstalować WinXP. Erkekjetter czy ten radek to z PTR :wink: ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeony są troche bardziej kapryśne od GF.

Twoja płyta jest niepierwszej młodości i tym bardziej może sprawiać problemy tą kartą. Proponuję zainstalować WinXP. Erkekjetter czy ten radek to z PTR :wink: ??

Hmm... A skąd wiesz? Czyżbym miał do czynienia z Panem z serwisu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówiłem gostek na innym forum, który też ma Radka napisał: "miałem podobnie na płycie abita na bx, zmieniłem system 98se na XP i jak reką odjął". Teraz tylko czekam na odpowiedź, czy pocątkowo miał takie same problemy jak ja. A jeśli ten kumpel od PIII 733 miał Me, to jest szansa że jak XP'ka zainstaluje będzie git. No nic, musze iśc do kumpla po XP i dzwonić do sklepu czy jeszcze mają karte, bo ją oddałem. A co do wyjmowania kart PCI, to mam tylko jedną- SB Live którą jak pisałem na górze wyjąłem by sprawdzić czy to ona sie nie gryzie, a także by zobaczyć czy to nie wina zasiłki która nie wyrabia (słyszałem że Live! troche pobiera...). Niemniej dzięki wszystkim za pomoc i rady, mam nadzieje że próba z XP powiedzie sie i będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po XP powinieneś także pójść do sklepu, a nie do kumpla :wink:

Zmiana systemu ok, ale jeśli jest konflikt sprzetowy to pod 98 też można wszystko ustawić, przecież win dokładnie podaje co i z czym się "gryzie" i należy to przestawić na inne wolne zasoby. Nie próbowałeś tego?

Pozatym masz bardzo wysokie taktowanie AGP, nowsze radeony (8500+) bazdzo żle to znoszą, więc rodził bym (nawet na próbę) ustawić fsb na domyślne (tym samym AGP 66Mhz) i tak zinstalować kartę i dopiero wtedy gdy będze stabilnie działać próbować podkręcać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że nie mam pojęcia jak to poustawiać w 98. A co do tego AGP, to jak mówiłem- problemów ze stabilnością nie było. Byłyby one napewno gdyby moja płyta obsługiwała AGP 4x, wtedy byłoby to 4x 95MHz co byłoby śmiercionośne dla karty. Ale tu jest AGP 2x i karta sobie jakoś bez problemu z tym radzi. Dlatego też tym którzy mają AGP 4x tak zalezy na jego niskim taktowaniu. A co do AGP 66 MHz to BX obsługuje je tylko przy FSB = 100 MHz. Owszem, istnieje podzielnik dla PCI, dla którego przy FSB 133 MHz taktowanie wynosi 33 MHz, ale nie ma niestety dla AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...