R3N3G4T Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2020 Niedawno zakupiłem laptopa Asus Tuf a15. Posiada procesor Ryzen 5 4600h oraz kartę graficzną 1660Ti. Moją uwagę zwróciły niesamowicie duże temperatury procesora dochodzące do 103-105 stopni. Czy da się jakoś obniżyć te temperatury, bo nie wróże długiego życia temu laptopowi przy takich temperaturach. Oczywiście używam podkładki chłodzącej, ale w tym wypadku niewiele to zmienia. Mam wrażenie, że problemem jest ciągłe, automatyczne podbijanie mocy procesora oraz wahania prędkości wentylatorów - czy jest jakaś opcja ustawienia ich na sztywno? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3N3G4T Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Breaky83 napisał: R3N3G4T [...] nie zalecam zbyt wysokich temperatur otoczenia typu nie wiem np 28 stopni, a np 20 stopni. Dwa używasz już podkładki chłodzącej więc użyj sprężonego powietrza [...] Otoczenie to jakieś 23 stopnie, a laptop nówka sztuka, ledwo tydzień ma, więc nie wiem czy tam kurz zdążył nalecieć w takich ilościach. edit. Zastosowałem się do instrukcji z drugiego filmiku - temp. max 80 stopni?, jeszcze pobawię się wentylatorami i będzie idealnie. Serdecznie dziękuje! Edytowane 21 Października 2020 przez R3N3G4T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...