PanRafall Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2020 (edytowane) Szukam telefonu w okolicach około 1000 zł. Telefon będzie używany rzadko, 90% czasu leży nieaktywny na moim biurku. Tak na prawdę mało kiedy robię zdjęcia, w ogóle na nim nie gram. Jak tak myślę to najwięcej zajmuje mi przeglądanie twittera oraz innych apek i słuchanie muzyki/audiobooków. Ważne, żeby starczył mi na długo – mój Samsung s6 powoli zaczyna mulić po 5 latach od premiery, pewnie ten co teraz kupie tak długo nie wytrzyma, ale im dłużej tym lepiej. Podzespoły na które patrzę przy wyborze, w kolejności: RAM, procek, system - tak żeby nie mulił Bateria Aparat Pamięć Wielkość ekranu - im większy tym lepiej i później cała reszta - nie zależy mi na złączu jack, USB typu C oraz NFC Kilka moich propozycji – dużo, dlatego szukam pomocy w określeniu najlepszych z tych telefonów. Nie ma sensu porównywać smartfonów różniących się o kilkaset złoty, dlatego najważniejszym niech będzie stosunek cena/jakość, a gdy któryś jest droższy to czy warto do niego dopłacać. ~800 zł: Xiaomi Redmi Note 8 Pro 6/64GB Honor 9X 4/128GB OPPO A52 4/64GB Motorola Moto G8 Power 4/64GB Samsung Galaxy M21 4/64GB ~1200 zł: POCO X3 NFC 6/128GB OPPO A91 8/128GB Xiaomi Mi Note 10 Lite 6/64GB ~1300 zł: Realme 6 Pro 8/128GB Xiaomi Mi 10 Lite 6/128GB REALME 7 Pro 8/128GB Z tych wszystkich Realme 7 pro jest dla mnie najciekawszy, ma dużo zalet - głośniki stereo, ekran AMOLED, czytnik w ekranie, dobra bateria i szybkie ładownie. Jeśli znacie jakieś dobre telefony to napiszcie, albo może jakaś premiera niedługo - mogłem pominąć któreś interesujące. Raczej nie będę kupował przez aliexpress - nie mam czasu na czekanie na przesyłkę + ryzyko z vatem i gwarancją. Do tego Huawei odpada. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 24 Października 2020 przez PanRafall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pesnja Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2020 Masz teraz świetne promocje na mi 10 lite. Bije resztę na głowę w tym budżecie. Jeszcze chwilę temu kosztował 1599zł, a na oficjalnej stronie lub na wszystkich marketowych masz 999zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2020 9 godzin temu, pesnja napisał: Masz teraz świetne promocje na mi 10 lite. masz 999zł Promocja faktycznie budująca sens zakupu. Mam tylko jedno pytanie: czy ten model umożliwia fotografowanie do RAW* *- fotografowanie do RAW w smartfonie obecnie niestety konieczne by ominąć filtry usuwające szumy razem z detalami faktury i by ominąć filtry wyostrzające zamieniające przy okazji trawę w siano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ananas Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2020 Ja bym wybrał Realme 7 Pro, ewentualnie POCO X3 gdybym brał dla siebie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) 5 minut temu, Ananas napisał: Realme 7 Pro, ewentualnie POCO X3 Z tych dwóch tylko Realme 7 Pro ma ekran OLED (nie wiem jak koledze, ale mi by zależało na OLED). Tylko czy wiesz może coś na temat zdjęć w tym modelu, w kwestii zapisu do RAW (jest taka funkcja?) Wg. tej recenzji: https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/realme-7-pro-test-i-recenzja.html niby tak: Znalazło się też miejsce dla opcji fotografowania w trybach Portret i Panorama oraz Pro, a w nim możliwość skorzystania z opcji zapisu zdjęć w formacie RAW. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ananas Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2020 No właśnie czytałem na kilku portalach, między innymi na benchmarku, i z informacji wszędzie wynika, że tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doninator Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Realme 7 pro nie taki dobry do fotek. Lepiej będzie już rozejrzeć się w tych pieniądzach za serią reno. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Z tego co widzę, to Realme 7 Pro za 1300zł robi lepsze zdjęcia od Reno 3 Pro za 2300zł https://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=4&idPhone2=10053&idCamera1=300721 Dodatkowo w Realme 7 Pro jest opcja RAW (więc efekt filtrów wyostrzających i rozmywających faktury da się wyeliminować). Reno 3 Pro robi gorsze zdjęcia na dzień-dobry, a nawet nie wiem czy ma opcję RAW. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Z tego co widzę to na GSMarena testowano fony w różnych trybach. Ciężko tak porównywać fotki jak jeden testowany w quad pixel (da się przełączyć na full res), a drugi w full res choć i tak polemizował bym czy realm robi lepsze zdjęcia. Wychodzą podobnie w zasadzie. A tak poza tym to przyjrzałem się temu i w sumie nawet nie wiem co testowali bo w oppo reno 3 pro quad wychodzi w 16MP - natywnie ma tą samą rozdzielczość co realm tyle, że sensor samsunga, a nie sony imx682. Wygląda jakby testowali nie 3 pro tylko zwykłą 3-kę (one się różnie na różnych rynkach nazywały) w sumie w tej samej cenie co realm 7 pro. Chyba, ze to z pro w trybie kadrowania 4:3 i z qp. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez anemus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 18.12.2020 o 07:58, anemus napisał: Z tego co widzę to na GSMarena testowano fony w różnych trybach. Ciężko tak porównywać fotki jak jeden testowany w quad pixel (da się przełączyć na full res), a drugi w full res choć i tak polemizował bym czy realm robi lepsze zdjęcia. Wychodzą podobnie w zasadzie. ... liczy się max jaki można wycisnąć z aparatu. Realme 7Pro w trybie 64 Mpx obiektywnie masakruje Reno 3 w trybie 12 Mpx , co widać po czytelności czcionki na mapie w lewej części kadru. Oppo Reno3 PRO da się ustawić w 48 Mpx by wycisnąć coś więcej? Bo jak nie, to nie ma o czym rozmawiać. https://naforum.zapodaj.net/images/eb4d1f293d12.jpg Edytowane 28 Grudnia 2020 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...