z3l Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Cześć, szukam dla siebie laptopa. Aktualnie pracuje na Surface Book 2 i bardzo lubię ten sprzęt, ale niestety trochę się dławi czasami (głownie ze względu na 8gb ramu). Szukam czegoś podobnego rozmiarowo - celowałbym w ok.14 cali. Nie za ciężki, waga SB2 mi odpowiada, a jest to ok. 1.7kg. Zależy mi oczywiście na jak największej wydajności (16gb ram co najmniej i jakaś w miarę dobra karta graficzna by się przydała). Praca na baterii na przyzwoitym poziomie, tak do 4-5h filmów? Dysk 256GB mi starczy, 512 jest mile widziane. Więcej na pewno mi nie potrzeba. Korzystam głównie z combo Photoshop/Illustrator i Articulate Storyline (ten jest niestety bardzo słabo zoptymalizowany, ale zapowiadają zmiany). Najbardziej w oczy rzucił mi się MSI Prestige 14 za ~5600, ale przeczytałem recenzje i komentarze i trochę mnie przerażają temperatury - nie chciałbym szybko się pozbyć komputera ;) Czy znajdzie się jednak jakaś alternatywa? Czy strasznie tymi 95 stopniami to tylko ekstremalne przypadki? Zaletą surface'a jest też cisza, pók nie odpalam jakiejś gry, to go w ogóle nie słychać. Na tym też by mi zależało. EDIT: Doczytalem o prestige ze sie niemilosiernie grzeje. Co powiecie z kolei o Creator 15? MSI Creator 15M A10SD-400PL 15,6" 144Hz Intel® Core™ i7-10750H - 16GB RAM - 512GB Dysk - GTX1660Ti Max-Q Grafika - Win10 takowy wynalazlem :) Edytowane 25 Października 2020 przez z3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2020 20 godzin temu, z3l napisał: EDIT: Doczytalem o prestige ze sie niemilosiernie grzeje. Co powiecie z kolei o Creator 15? MSI Creator 15M A10SD-400PL 15,6" 144Hz Intel® Core™ i7-10750H - 16GB RAM - 512GB Dysk - GTX1660Ti Max-Q Grafika - Win10 takowy wynalazlem ? Tutaj też osiąganie w stresie przez procesor około 80 stopni nie będzie niczym szokującym. Chcesz wydajnego lapka, musisz się pogodzić z tym, że będzie gorąco. Tym bardziej, że jak nie chcesz żadnego gamingowo podobnego lapka. HP Envy całkiem fajnie wypada pod względem wydajności, ale tak jak wspomniałem - będzie ciepło. Akurat ten egzemplarz, którego ja miałem w łapach był dość ciepły jak odpaliłem cities skylnies, ale nie był aż tak głośny. https://www.x-kom.pl/p/593501-notebook-laptop-156-hp-envy-15-i5-10300h-16gb-512-win10p-gtx1650ti.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2020 MSI Creator 15M pod takie użytkowanie będzie dobrym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...