Skocz do zawartości
JoTgiE

Troche Histori :-) Abit BH6??? help !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ta płytka napewno w wielu z was wzbudza sentyment........ :D

Otóż kiedyś ją miałem i odsprzedałem wraz z celeronem 333 no i znowu u mnie nachatce zagościła bo cz winde zrobic ....korzystając z okazji troche się pobawiłem w o/c no i sie dowiedziałem co miałem i nawet nie wykorzystałem...procek poszedł na 405 MHz i pełen luz..

:twisted:

Ale do rzeczy...... czy owa płytka pociągnie na grafie GF2 MX400 ????

Obecnie jest daimond Viper 550 16 MB :evil: (kiedyś potega ..no a dziś niestety..). Z tego co sie orientuje BH6 obsługuje ino AGP x2 a GF2 jest na AGPx4. Czytałem gdzieś że AGP x2 ma inne napięcie niż AGP x4 ......więc czy jak wsadze GF2 na tą Abitke BH6 nie schajcuje karty????

P.S.

ile moge wyciągnąć na tym celku 333 ?.... dałem mu na 500Mhz i przeszedłposta ino winda nie poszła...... jakieś porady co do ustawień w biosie...

I jeszcze jedno czy do tej płytki cza jakieś specjalne RAMy (BX) czy podejdą normalne SD RAm 133 Mhz ???

a to opisik tego bolidu 8) :

Abit BH6 , celeron 333 , RAM 128 MB , Viper 550 16 MB, HDD 8,4 GB , Zasilacz 200 Watt , LG x 52 , jakiś tam dzwięk za 30 zł ,

Za wszelką pomoc wielkie dzieki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pójdzie bez problemu. AGP 4x jest zgdone w pełne krasie z AGP 2x. Karta będzie Ci jedynie pracowała w trybie 2x zamiast 4x. Jeżeli nie wierzysz to miałem na BE6-II (ax AGP 4x) obsadzoną kartę AGP 4x (bodajżę GF2MX) i śmigała jak talala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ramów to tak sięto ma na BX:

- każde sdr 16, 32, 64, 128 MB powinno pracować bez problemu

- kości 256MB pracują i są wykrywane poprawnie jeśli są dwustronne, jednostronne 256 nie pracują lub są wykrywane jako 128

- kości 512 i wyżej nie są obsługiwane

Co do AGPx2, AGPx4 na BX-ie to właśnie ma moje płycie abit BX133 Raid jest GF2 PRO i wszytko jest wporządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mi ulzyło...

Cza władac i puszczać "Marka" i tylko czekac na 5000 :wink:

Dzieki "all" za szybka odpowiedz....

A może ktoś sie pochwali ile wycisnął z celka 333??? z tego co mi sie udało wyczytac na procku oznaczony jest tak: 0851243 - SL2WN 333/66 costa rica

Może to jakiś dzik i sie marnuje... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi celek 333 chodziłby bez problemu na 415 (na mobo msi 6119 na BX), ale niestey dysk nie wytrzymywał takiego pci, więc bylo tylko 340Mhz (5x68) :lol: . Sądze że na tym abicie BH6 poszedłby i na 500Mhz przy dobrym chłodzeniu, jeśli 415Mhz wytrzymywał na standardowym napięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi celek 333 chodziłby bez problemu na 415 (na mobo msi 6119 na BX), ale niestey dysk nie wytrzymywał takiego pci, więc bylo tylko 340Mhz (5x68)  :lol: . Sądze że na tym abicie BH6 poszedłby i na 500Mhz przy dobrym chłodzeniu, jeśli 415Mhz wytrzymywał na standardowym napięciu.

To było tak ...ustawiłem w biosie 5x100, 2,1Vcore, dzielnik 2/3 i heja......post ok...dalej win - wyswietliło sie pole wyboru tryb awaryjny itd....penkałem nacisnąc tryb normalny, bo komp juz nie mój i jak bym schajcował to poszedł bym w koszty ... ale podejrzewam że by poszedł..

Ostatnio na giełdzie we wrocku widziałem celka 300A za 40 zł mogłem sie potargowaci i wźiąść na testy...by sie działo

A chłodzenie niestety standardowe: radiator na prosku z jkimśtam wiatraczkiem , przy 83x5 miał temp. 33 stopnie - to chyba nie dużo.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- kości 256MB pracują i są wykrywane poprawnie jeśli są dwustronne, jednostronne 256 nie pracują lub są wykrywane jako 128

Tu bym się nie zgodził bo mam płyte asus p3bf (jedna z lebszych pod BXa)

z najnowszym finalnym biosem i w moim przypadku (być może tylko w moim) pamięć 256mb dwustronna jest wykrywana jako 128mb :? a na kt133a już jest wszystko wporzo :?

P.s. A co do mx'a do będzie żył na tej mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu bym się nie zgodził bo mam płyte asus p3bf (jedna z lebszych pod BXa)

z najnowszym finalnym biosem i w moim przypadku (być może tylko w moim) pamięć 256mb dwustronna jest wykrywana jako 128mb :? a na kt133a już jest wszystko wporzo :?

P.s. A co do mx'a do będzie żył na tej mobo.

No to zależy co się rozumie pod pojeciem kośc dwustrona. Jeśli chodzi o dokładnoś BX obsługuje maksymalnie kości 256MB (wykrywane jako dwa BANKI) mające jeśli się nie mylę po 8 chipów z każdej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płytka napewno w wielu z was wzbudza sentyment........  :D  

Otóż kiedyś ją miałem i odsprzedałem wraz z celeronem 333 no i znowu u mnie nachatce zagościła  bo cz winde zrobic ....korzystając z okazji troche się pobawiłem w o/c no i sie dowiedziałem co miałem i nawet nie wykorzystałem...procek poszedł na 405 MHz i pełen luz..

:twisted:  

Ale do rzeczy...... czy owa płytka pociągnie na grafie GF2 MX400 ????

Obecnie jest daimond Viper 550 16 MB  :evil:  (kiedyś potega ..no a dziś niestety..). Z tego co sie orientuje  BH6 obsługuje ino AGP x2 a GF2 jest na AGPx4. Czytałem gdzieś że AGP x2 ma inne napięcie niż AGP x4 ......więc czy jak wsadze GF2 na tą Abitke BH6 nie schajcuje karty????

P.S.

ile moge wyciągnąć na tym celku 333 ?.... dałem mu na 500Mhz i przeszedłposta ino winda nie poszła...... jakieś porady co do ustawień w biosie...

I jeszcze jedno czy do tej płytki cza jakieś specjalne RAMy (BX) czy podejdą normalne SD RAm 133 Mhz ???

a to opisik tego bolidu  8) :

Abit BH6 , celeron 333 , RAM 128 MB , Viper 550 16 MB, HDD 8,4 GB , Zasilacz 200 Watt , LG x 52 , jakiś tam dzwięk za 30 zł ,  

Za wszelką pomoc wielkie dzieki...

może Ci się przyda

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=381...light=p%F3jdzie

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...