torrentius Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 Cześć, Szukam zestawu klawiatury i myszy bezprzewodowych. Moje wymagania co do klawiatury: - możliwie cicha - klasyczny układ klawiszy - w tym momencie korzystam z DELL KB212-B, czyli mam wyraźne odstępy co cztery klawisze F, niski enter, ctrl po lewej stronie, długie shifty itd. - blok numeryczny nie jest konieczny, ale jego obecność nie będzie mi przeszkadzać - obecność diod powiadomień wskazana - caps lock, num lock itd. - dodatkowe klawisze funkcyjne opcjonalne, ale niekonieczne (bardziej od jakiegoś bloku multimedialnego zależałoby mi na możliwości włączenia komputera za pomocą klawiatury) Moje wymagania co do myszy: - dwa przyciski i rolka z przyciskiem to wszystko, czego mi trzeba (obecna mysz: DELL N231) - może być umiarkowanie masywna, na pewno nie mniejsza niż obecna - ta ma około 11-12cm długości. - gram w gry, również takie obsługiwane myszą, ale nie profesjonalnie - nie spodziewam się, żebym potrzebował pro-gamingowych DPI (głównie myszy używam, kiedy odpalam jakieś Elder Scrolls, za to w FPSy nic a nic) Ogólne wymagania - schludny, minimalistyczny lub klasyczny design. Podświetlenie RGB zupełnie zbędne, acz jeśli są bezprzewodowe modele klawiatur tego typu z opcjonalnym delikatnym podświetleniem klawiszy, to uważałbym je za plus. Działanie na wspólnym nadajniku. Czarne lub ciemnoszare. Nie wiem jak z zasilaniem - spodziewam się, że większość modeli jest na baterie i podejrzewam, że to lepsza opcja niż ewentualny wbudowany, degradujący się z czasem akumulator, ale chętnie wysłucham lepiej zorientowanych. Oczywiście im dłużej sprzęt będzie działał na bateriach, tym lepiej. Chciałbym sprzętu używać również z Raspberry Pi, więc oprogramowanie systemowe producenta nie powinno być kluczowe dla poprawnego działania. Kupiłem w tym tygodniu Logitech MK295 Silent Wireless. Odsyłam jednak sprzęt do sklepu. Sama klawiatura spełnia moje wymagania, jednak od razu okazało się, że jest krzywa i buja się na biurku. Ponieważ dołączona mysz jest bardzo niewielka, zamiast wymienić wadliwy egzemplarz na inny i przyzwyczajać się do małej myszy, postanowiłem wznowić poszukiwania, zwiększając jednocześnie potencjalny budżet. Z góry dziękuję za propozycje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saper11 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2020 Ten Logitech nie wygląda źle. Nie jest to ultramała myszka, ma te swoje 11 cm. Switche nie są bardzo głośne. https://www.x-kom.pl/p/591048-myszka-bezprzewodowa-logitech-m190-czarna.html Co do klawiatury do może przypadnie Ci do gustu klawiatura, która jest żywcem wyciągnięta z laptopa, więc jest cicha i schludna. https://www.x-kom.pl/p/462665-klawiatura-bezprzewodowa-hp-pavilion-600-bialy.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2020 @Saper11, dziękuję za sugestie. Jednak ponieważ chciałbym, aby mysz i klawiatura działały na jednym nadajniku (również po to, żeby można je było szybko przepiąć do Raspberry Pi), zapewne jestem skazany na Logitech + Logitech (lub zestaw zawierający K&M innego producenta). W ogóle nie spodziewałem się, jak skomplikowaną przygodą będzie wybór nowej klawiatury i myszy. Wszędzie coś nie tak, chyba że masz pięciokrotność mojego budżetu do wydania. Jeszcze kilka dni temu miałem kupić switch do przełączania K&M między urządzeniami. Okazało się jednak, że moja niemłoda już myszka zaczyna nawalać. Bezprzewodowa K&M wydawała się więc idealnym rozwiązaniem. No i może by była - jakby dzisiejsze tańsze opcje nie były tandetne (ten Logi Silent, którego przez chwile miałem, uginał się w stopniu, jaki klawiaturze za 150 z pewnością nie przystoi), a drogie za drogie :) Ostatecznie mogę kupić Switch i nową mysz przewodową, ale jeszcze się porozglądam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...