kwaku476 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 Cześć, posiadam laptopa Lenovo G50-80. Fabrycznie miałem w nim zamontowaną pamięć RAM. Ramaxel rmt3170me68f9f-1600 4 GB DDR3L SO-DIMM 1600 Mhz, CL11. Chiałem dołożyć pamięć i kupiłem kostkę GOODRAM GR1600S3V64L11S/4G o identycznych parametrach, jednak program CPU-Z pokazuje że działają one w single channel. Czy dużo tracę na wydajności bez dual channel i czy jest sposób żeby wymusić ten tryb? Bo mam nadzieję, że nie jest tak samo jakbym w ogóle nie dołożył kości i de facto w trybie single pracuje albo jedna albo druga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 Zależy od zastosowań - jak masz zintegrowane gpu to brak DC może się odbić na wydajności . W grach to różnie - ale jak CPU/GPU słabo sobie radzi to i DC nie wiele pomoże . Praca biurowa , net , oglądanie filmów itp. lekkie zadania - tutaj Dual/Triple czy nawet Quad channel za bardzo nie mają wpływu , bardziej liczy się ilość ramu niż jego taktowanie czy to że działa w trybie single / dual channel . A co do samego działania / niedziałania - w przypadku stacjonarek to przeważnie wsadzenie kości w odpowiednie sloty i ew. włączenie DC w biosie wystarczało , w lapkach może być z tym różnie - a biosy z reguły są strasznie okrojone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...