Pretous Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 Witam, mam niemiły problem z moim komputerem: Podczas wymontowania grafiki spadła mi śrubka i nigdzie jej znaleźć nie mogłem. Przejrzałem komputer jak się dało, nawet odwróciłem go do góry nogami i potrząsnąłem (chłodzenie wodne, więc nic nie powinno się stać) i nic nie wypadło, więc uznałem, że musiało po prostu gdzieś wypaść i nie zauważyłem. Montuje nową grafikę, odpalam komputer i słyszę 4x beep ( basic memory 64K address check error), Kombinuje - wyciągam kości RAM i montuje 1 kość do 1-4 slotu... potem to samo z drugą kością...bez zmiany. Ostatecznie postanowiłem rozkręcić komputer .. zdejmuje chłodzenie i ... śrubka znajdowała się obok socketu (miejsce pokazane na screenie). Czy ta śrubka mogła spowodować jakieś zwarce w tym miejscu, które spowodowałoby taki błąd ? Dodam, że mimo tego beepu komputer się normalnie uruchamia, lecz pamięć pracuje jako 2133MHz. Próba ustawienia profilu XMP na 3600 MHz powoduje kilkanaście resetów i przywrócenie ustawień domyślnych. Płyta: Gigabyte B550 Aorus Elite Pamięć: G.Skill Ripjaws V 2x16GB 3600MHz CL16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubieryz Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 moglo zrobic zwareWysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretous Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 Problem okazał się dziwny dla mnie ... Problemem okazała się ... karta graficzna ... nowy RTX 3070 Phoenix GS. Dla mnie trochę to kpina jest z użytkownika, że trefna karta za taką cenę się trafiła ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubieryz Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2020 ciekawe. Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretous Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2020 Źle odczytałem KOD błędu że strony gigabyte... Ta strona jest nieczytelna. Mój błąd to jednak: Real Time Clock malfunction. Czy ten błąd jest groźny? Czy jest podstawą do wymiany karty graficznej? ( na innej grafice nie ma problemu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...