Kambol12 Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2020 Witam. Potrzebuje zmodernizować trochę swój komputer pod csgo. Wiadomo, że to gra głównie pod CPU. Aktualnie mam i5-4590 i totalnie nie wystarcza już do tej gierki. Warto jeszcze ładować się np w i7-4790 żeby nie zmieniać podstawki? Czy raczej jest już to bez sensu? Mógłbym oczekiwać sporego wzrostu wydajności w csie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2020 https://www.youtube.com/watch?v=nK0WrjD0tws a zamiast 4790 sobie kup xeona na tą podstawkę (50% ceny i7, brak igpu), a czy ma sens to sobie porównaj swój fps z tym z filmiku tego lub setki innych? ja z takiej zmiany zrezygnowałem a też kilka miechów się zbierałem za taki pomysł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol12 Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2020 A jaki to konkretnie xeon o podobnej wydajnosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) https://www.cpu-upgrade.com tutaj sobie sprawdź czy Twoja płyta odpali takiego Xeona. Bliźniakiem i7 4790 jest Xeon E3 1280 V3. Tylko nie zapomnij najpierw sprawdzić w testach czy taka zmiana ma sens, czy masz chłodzenie odpowiednie, czy czeka Cię inwestycja też i tutaj. To nadal są tylko 4 rdzenie, tyle, że masz dodatkowo HT i wyższe taktowanie niż i5 4590. EDIT: widzę, że pojawiły się na popularnym portalu aukcyjnym i7 4790 po 499zł, Xeony są niewiele tańsze, (jak szukałem to była kwestia 750zł za i7 i 360-400 za Xeona, teraz różnica to 50zł to może warto dołożyć i mieć ewentualnie igpu pod multimonitor jeżeli brakuje portów na GPU) Edytowane 2 Listopada 2020 przez Zeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol12 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) Crucial Ballistix Sport DDR3 2x4 1600MHz CL9 i wiesz są momenty, że daje radę, a jak dzieje się więcej/w niektórych miejscach zaczyna się dziać tragedia Tylko, że mam boxowe chłodzenie do tej i5-4590 dałoby radę tej i7? Bo jak nie to totalnie nie ma co nawet myśleć o 4790. A płyta xeona by odpaliła - GA-B85M-D3H-A Edytowane 2 Listopada 2020 przez Kambol12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol12 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) Dobra zdecydowałem, jednak kupię coś nowego, a to co mam to spróbuje posprzedawać. Tylko teraz też nie jest chyba najlepszy moment na to? Może warto trochę poczekać? Nie dość, że procki podrożały w ostatnim czasie to jeszcze są nowe na horyzoncie. Chociaż i tak chyba te nowe zarówno od AMD jak i Intela to będą sporo droższe i mocniejsze od chociażby i5-10400f? Wiadomo już czy wszystkie nowe procki od intela będą działać na wszystkich płytach na 1200? Edytowane 2 Listopada 2020 przez Kambol12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...