Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek się przywitam, jako że nowy jestem, tak więc Witam wszystkich:).

Nadszedł ten czas, kiedy powoli muszę zacząć myśleć o komputerze dla mojego syna. Mój obecny konfig, to Ryzen 5 2400G wraz z Gigabyte b450 Aorus m oraz 16GB Ram Patriot Viper 4.

Zanim cały konfig przekaże synowi, to muszę zrobić powolną przesiadkę pod coś dla siebie i tak na początek padło na płytę, później będzie dedykowana grafika i na końcu jakiś nowy Ryzen i ram. Ale żeby nie było łatwo, to po dłuższych poszukiwaniach wybrałem płytę Asus TUF Gaming B550M-Plus, pytanie czy zagada z moim obecnym Ryzenem?. Gdzieś tam w necie znalazłem jakieś dyskusje na temat Zen/Zen+ i B550, gdzieś tam na YT widziałem odpalonego 2400G na B550, tyle że to była płyta w formacie ATX i ASRocka.

Co do samej płyty, to nie musi być koniecznie ten model i asus - może być coś innego co zagada z moim Ryzenem.

Celuję raczej w mATX i B550 gdyż czekam na dostępność obudowy Raijintek PAEAN M (podobno w październiku będą ponownie w sprzedaży), a jak znajdzie się propozycja w formacie ATX to tutaj mogę rozpatrzyć również x570, gdyż wtedy zakupię obudowę pod biurko, może Lian Li PC-O11 Dynamic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, czy jak włożę Ryzen-a 3700x do płyty głównej Asus x370 Crosshair Hero VI to czy taka platforma obsłuży pamięci ram 3600 Mhz 16Gb lub najlepiej 3800Mhz? Pamięci to G.Skill Trident Z Neo (AMD) 3600MHz CL16. Obecnie mam włożonego Ryzen 1600x i pamięci chodzą na 3400Mhz, ale chcę zmienić na wspomniany wyższy model i nie wiem taka kombinacja komponentów na to pozwoli. Dodam jeszcze że próbowałem na Ryzen 1600x ustawić ram na 3600Mhz czyli, de facto fabryczną wartość tych pamięci, ale platforma nie działała stabilnie i właśnie nie wiem czy zmiana procesora, coś w tym temacie zmieni. 

Edytowane przez Kursos901

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, czy kupno procesora AMD Ryzen 5 2600X za 539 złotych (bez chłodzenia) to dobry pomysł? Procesor pracowałby z 1660 Super, 16 GB pamięci operacyjnej 3200Mhz i Ferą 3. Jaki jest odpowiednik po stronie Intela w tej cenie, bądź o podobnej wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również stoję przed zakupem procka, i na tym etapie polecam Ci sprawdzić benchmarki Zen 2 w tym co chcesz robić z komputerem w porównaniu do tego 2600x

Z mojego researchu pod gaming 60hz: nawet Ryzen 3100 ma mocniejszy pojedynczy wątek i wygrywa z 2600 w grach, a idzie go znaleźć za mniej niż 460 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci nie zagwarantuje, że kontroler pamięci w procesorze da radę z 3800MHz MEM:IF=1:1. 3600-3733 raczej bez problemu, wyżej to loteria. Ryzen 1600x to Zen1, jego osiągi w prowadzeniu RAMu nijak się mają do Zen2. Płyta główna ma znaczenie, ale najważniejsze są RAMy i procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU Zen2 mają o wiele lepszy kontroler pamięci , 3600-3733 mhz powinno być osiągalne i stabilne , wyżej to już różnie .

Te ramy też są średnie - wersje RGB mają gorsze pcb i gorsze kości niż zwykłe moduły bez ledów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, to moj pierwszy post tutaj, wiec bardzo serdecznie chcialbym pozdrowic wszystkich forumowiczow :)

Mam nadzieje, ze ktos o wiekszej wiedzy ode mnie pomoze mi rozwiazac ten ostatni element lamiglowki, gdyz nigdzie nie moge znalezc jedoznacznej odpowiedzi a nawet na innych forach rowniez dostaje jakies wymijajace teorie.

Prosta sprawa (wydawaloby sie) - Skladam zestaw do obrobki filmow w 4k ale tez do grania w wolnych chwilach. Jednak najbardziej zalezy mi na szybkosci dyskow i operacji na duzych plikach. Zdecydowalem sie na PCIe 4.0, wspomniany procesor, zakupilem juz RTX 3070 od EVGA i 128GB ramu G.skills ripjaws V 3200mhz cl16. Tak, jest mi potrzebny, gdyz niektore projekty nie obeda sie nawet w tej konfiguracji bez pliku stronicowania ;)

No i teraz: Z tego co czytalem i tego nie rozumiem sam procesor bedzie mogl obsluzyc czy zajmuje 20 lini PCIe 4.0? gdyz wiadomo GPU wymaga 16 lini a taki przykladowy dysk EVO 980 - 4. Pytanie jest o plyte glowna, ktora zapewni mi oblsluge dwoch takich dyskow (jednego na system i programy - 256GB i drugiego na kontent o pojemnosci 1TB - z tym, ze tu padlo na Corsair force series MP600, gdyz dysponuja cache 2GB i jezeli sie myle to prosze wyprowadzic mnie z bledu, jest znaczace, aby utrzymac te wspomniane szybkosci ok 5gb/s przy duzych plikach. Inne dyski maja jedynie 1gb i slyszalem, ze tuz po tym transfer diametralnie spada. Do tego maja 1800TBW a samsung zdaje sie znacznie mniej, racja?
  Wracajac do tematu - Plyta... chcialbym zamknac sie w przedziale 200-300e i z tego co czytalem najbardziej polecane sa: Asus TUF x570-plus albo MSI Tomahawk a z moich wyborow wczesniej padlo na Gigabyte Aorus Pro jako, ze tam w specyfikacji wlasnie widzialem obsluge dwoch M.2 pod PCIe 4.0
  Szczerze jestem kompletnie pogubiony i bardzo prosze o wyjasnienie tego w przystepny sposob i doradzenie jak mam sie zachowac, gdyz w piatek wychodza ryzenki i dobrze byloby miec juz wszystkie komponenty zanim to nastapi, gdyz nie moge zniesc jak ta karta patrzy na mnie z pudelka :D awrrr

PS. Ws. obudowy i zasilania poradze sie serwisu, ktorego chcialem poprosic o zlozenie wszystkiego do kupy, jako, ze nie chce niczego zepsuc a nigdy tego nie robilem. Na chlodzenie procesora wybralem NZXT Kraken z63, ale nie wiem dokladnie jaka jest roznica miedzy x63 oprocz dwukrotnie wiekszej ceny, czy Z-tka bedzie wystarczajaca?

Dziekuje z gory za wszelka pomoc i mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos komu ta tematyka nie jest obca. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam problem z moim prockiem jest on ustawiony na 4000mhz przez co prawdopodobnie nie mam dobrych osiągów w grach jakie chciałbym mieć, próbowałem zmienić cpu ratio z 40 na auto ale i tak samo się przestwia na 40, niewiem jak zrobic zeby normalnie procesor byl jak jest napisane czyli bazowy zegar 3.7ghz a boost do 4.3ghz

https://i.imgur.com/XwrflQg.jpg

https://i.imgur.com/MsoIROr.jpg

https://i.imgur.com/jtuRdQ9.jpg

https://i.imgur.com/Iis2MAg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw Custom CPU Core Ratio na manual , potem ustaw 43 lub jak chcesz to większy mnożnik , OC tuner ustaw na keep current setting , potem zapisz i zrestartuj kompa .

Możesz też podnieść napięcie zasilające CPU - to wręcz wskazane .

Chyba że chcesz żeby procek działał na def ustawieniach to wszystko w zakładce AI Tuner ustawiasz na auto .

PS . Przy AI Overclock tuner są inne opcje niż Auto i DOCP ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam rxa 5700xt od asusa rog strix, na tych podzespołach powinienen osiągać spokojnie 130-140fps w cod warzone, gram tam na niskich ustawieniach w full hd (90% rozdzielczość renderowania) + antyaliasing smaa t2x

Edytowane przez JeroG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doszedlem do wniosku ze procesor nie chce przekroczyć 60 stopni przy grniu, odkrylem to przy benchmarku w 3d mark, tam procek poszedł na 80% i miał 80 stopni, może gdzieś mam ustawione zeby nie przekraczalo w grach 60 stopni? ale niewiem gdzie, nie mialem nic zainstalowane jak kupilem komputer, windows byl czysty. moze cos z biosem? mam mu krzyzyki na uefi boot i secure boot https://i.imgur.com/kCRqzo3.png

Edytowane przez JeroG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedłeś do złych wniosków. Gry nie obciążają CPU jak syntetyczne benchmarki. Poza tym seria 2000 w grach mocno odstaje w grach od Ryzen'ów 3000, a za kilka godzin przekonamy się jaka przepaść dzieli obie generację względem Zen 3.

Po prostu masz za duże oczekiwania. Na serii 2000 możesz sobie co najwyżej pograć w 60fps vsync on.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, kupiłem we wtorek nowego Assasina i od samego początku borykam się z pewnymi problemami. Otóż dosyć często na ułamek sekundy spadają klatki do poziomu kilku FPS (stuttering albo frezowanie). Zabiera to przyjemność z grania, ponieważ występuje dosyć często i to w losowych momentach. Gra zainstalowana jest na dysku M2. Ramu mam 16 GB (przetestowany mem testem). Sterowniki najnowsze. Win 10 aktualny. Procesor R7 3800x (z wyłączonym SMT, jak poradzono mi na innym forum). Karta 2080 Super. Wszystko prawie nowe. Testowane w occt, zarówno zasilacz, jaki CPU i GPU. Gram na low, gdzie średnio mam 110 FPS. V Sync włączony (75hz). Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Rozumiem, że gra jest nowa i to next-genowa i ma swoje wymagania, ale komputer też nie jest stary ani z najniższej półki, a mimo to nie radzi sobie dobrze. Spędza mi to sen z powiek, ponieważ wydałem na komputer sporo pieniędzy i chyba nie wymagam od niego za wiele, bo ani nie gram na ultra, ani w 4K, a mimo to są problemy. Dosłownie kilka dni temu przeszedłem RDR2 na średnio-wysokich i nie zgubiło ani jednej klatki. Nie liczę innych gier. Dlatego wykluczam awarie jakichkolwiek komponentów. Z góry dziękuję za odpowiedzi i nakierunkowanie mnie co może być przyczyną takich "lagów".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra ma spadki nawet na najmocniejszym sprzęcie i bez FreeSync/G-Sync nie będzie płynnie. A i nie ma sensu wyłączanie SMT

Ja mam ustawione tak tutaj i tyle mi wyciąga ale jak pisałem mam włączony FreeSync więc nie mam problemów z płynnością

ac.JPG.d32fd6289bf13d7c932431bbd5a7614f.JPG

Assassin's Creed® Valhalla2020-11-13-1-47-31.jpg

Możesz też sprawdzić sobie te ustawienia w razie czego

20201111_122259-1.thumb.jpg.7a4b44e9e80d70d4a92180086665bfa8.jpg

Edytowane przez _LynX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, _LynX_ napisał:

Gra ma spadki nawet na najmocniejszym sprzęcie i bez FreeSync/G-Sync nie będzie płynnie. 

Kolega ma 110 FPS ŚREDNI, więc powinno dać się utrzymać stały 75 FPS (najwyżej z odświętnymi spadkami poniżej, ale nie do kilku FPS), przy vsync/z limitem FPS na 75, a jeśli da się utrzymać 75 FPS, to BĘDZIE płynnie. Spadki do kilku FPS, ze średniego 110 FPS nie są normalne i Freesync nic tu nie da.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zgadza sie. Moglyby byc spadki do 40-50 wtedy freesync mógłby pomóc. A tak wina czego innego. Skoro to w jednej grze to tym bardziej. Sprawdź sobie użycie CPU i GPU. Może coś w tle obniża poziom fps. No i sterowniki do GPU. Gra jest nowa

• Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje sobie sprawę, że w Zen2 jest lepszy kontroler pamięci, bardziej martwię się o płytę główną czy pociągnie 3600 lub 3800Mhz. Chciałbym w miarę nie dużym kosztem zrobić upgrade kompa i wstawić 3700x. Procesor ten chciałbym sparować z rtx3080(jak się da kupić). Nie wiecie może czy jest to dobre połącznie, dodam że będę grał na monitorze 3440x1440 100Hz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.11.2020 o 07:24, Devil napisał:

No zgadza sie. Moglyby byc spadki do 40-50 wtedy freesync mógłby pomóc. A tak wina czego innego. Skoro to w jednej grze to tym bardziej. Sprawdź sobie użycie CPU i GPU. Może coś w tle obniża poziom fps. No i sterowniki do GPU. Gra jest nowa

Zużycie procesora z wyłączonym SMT ~50%, karta na low ~65%. Sterowniki zainstalowalem nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kyle napisał:

Skoro karta jest obciążona na ~65%, to znaczy, że obciążony w 50% 8 rdzeniowy CPU bez SMT jest wąskim gardłem (jakby używane były max 4 wątki/rdzenie, które pracują na pełnych obrotach i blokują dalszy wzrost wydajności).

Może sprawdź koligację w systemie, czy gra w ogóle może użyć więcej niż 4 wątki.

Ta gra niby potrafi użyć do 6 wątków:

https://www.dsogaming.com/wp-content/uploads/2020/11/Assassins-Creed-Valhalla-CPU-benchmarks-1.png

Po włączeniu SMT zużycie procesora spada do około 30 %. Żużycie karty rośnie do 99% po wyłączeniu synchronizacji pionowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi