Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie posiadam ryzen 5600x i rtx 3070 . Czy w jakimś stopniu procesor bedzie ograniczał kartę graficzną? Czy konieczne jest go podkrecanie? Niby probowalem z PBO ,boostowal w grach do 4850 GHz ale napięcia spore do tego temp bardzo wysokie. A ręcznie nie probowalem. Gram na monitorze o rozdzielczosci 2560x1440 144hz pamięć ram 2x8gb 3800 MHz. Mowa tu wylaczanie o grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wynika że w takim RDR2 

https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-6800-vs-geforce-rtx-3070?page=0,9

...w 1080p będziesz miał z 70fps...

a z tego

https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-5800x-zen-3-review/4

że procesor wyrobi 170fps...

jednym słowem raczej procesor przeżyje jeszcze ze 3 generacje kart graficznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.purepc.pl/cyberpunk-2077-test-wydajnosci-procesorow-i-pamieci-ram-pojedynek-amd-ryzen-vs-intel-core-ile-rdzeni-potrzeba?page=0,6

Troche ryzen 5600x ogranicza rtx 3080, ale to jest mega procesorowe miejsce i tak czy siak zapewnia 80+ fps.

Osobna kwestia jest, ze ryzen 5600x jest o +-50% drozszy niz i5-10600kf i przegrywa z nim w grach wiec nie nalezy do oplacalnych procesorow na ta chwile, jak zreszta wiekszosc ofery AMD w ciagu ostanich 3 misiecy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, tyr83 napisał:

Osobna kwestia jest, ze ryzen 5600x jest o +-50% drozszy niz i5-10600kf i przegrywa z nim w grach wiec nie nalezy do oplacalnych procesorow na ta chwile, jak zreszta wiekszosc ofery AMD w ciagu ostanich 3 misiecy.

Tomshardware nie potwierdza tej teorii i dopiero i5-10600KF podkręcony do 5GHz zbliża sie do 5600x, mimo że zgodnie z poniższym 5600x leży i kwiczy.  :

xxJ2hsYaDZZbTTAeNpR33o.png

https://www.tomshardware.com/news/cyberpunk-2077-cpu-scaling-benchmarks

W ogóle ciekawe czy faktycznie gry aż tak bardzo przykręcą procesory czy to raczej wygłup Cyberpunka...

Tak na marginesie: dopiero użycie do testów właściwej karty graficznej  pozwala wysnuwać w miarę sensowne wnioski a nie że "och i9-10900kf jest ledwie 10% bardziej wydajny od i5-10600kf."

ryzen 5600x 1500 (hehe grudniowy optymizm, w tej chwili 1800 zł ale to chyba chwilowa patologia) + płyta 500 = ca 2000

i5 1100 + 200 na chłodzenie + 750 na płytę  = ca 2000 za 170W mocy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, rdaneel napisał:

Tomshardware nie potwierdza tej teorii i dopiero i5-10600KF podkręcony do 5GHz zbliża sie do 5600x, mimo że zgodnie z poniższym 5600x leży i kwiczy.  :

xxJ2hsYaDZZbTTAeNpR33o.png

https://www.tomshardware.com/news/cyberpunk-2077-cpu-scaling-benchmarks

W ogóle ciekawe czy faktycznie gry aż tak bardzo przykręcą procesory czy to raczej wygłup Cyberpunka...

Tak na marginesie: dopiero użycie do testów właściwej karty graficznej  pozwala wysnuwać w miarę sensowne wnioski a nie że "och i9-10900kf jest ledwie 10% bardziej wydajny od i5-10600kf."

ryzen 5600x 1500 (hehe grudniowy optymizm, w tej chwili 1800 zł ale to chyba chwilowa patologia) + płyta 500 = ca 2000

i5 1100 + 200 na chłodzenie + 750 na płytę  = ca 2000 za 170W mocy..

Do ryzena tez doliczalbym chlodzenie, bo na tym boxowym to moze byc problem z trzymaniem pelngo, wysokiego boosta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, tyr83 napisał:

Do ryzena tez doliczalbym chlodzenie, bo na tym boxowym to moze byc problem z trzymaniem pelngo, wysokiego boosta.

Może tak, może nie, ale różnica 65W vs 170 jednak przemawia. Generalnie: w obecnych czasach Intel stanowiłby interesującą ofertę gdyby nie konieczność zakupu drogiej płyty co rozwala "ekonomiczność" takiego rozwiązania...

A próby postawienia intelu na jakiejś taniej płycie skutkuje "standardowymi" pamięciami co jest tak smutne że aż boli...

https://www.purepc.pl/jaka-pamiec-ram-do-intel-core-i5-10600k-test-ddr4-2133-4000-mhz?page=0,24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, rdaneel napisał:

Może tak, może nie, ale różnica 65W vs 170 jednak przemawia. Generalnie: w obecnych czasach Intel stanowiłby interesującą ofertę gdyby nie konieczność zakupu drogiej płyty co rozwala "ekonomiczność" takiego rozwiązania...

A próby postawienia intelu na jakiejś taniej płycie skutkuje "standardowymi" pamięciami co jest tak smutne że aż boli...

https://www.purepc.pl/jaka-pamiec-ram-do-intel-core-i5-10600k-test-ddr4-2133-4000-mhz?page=0,24

Tak, bez plyty w wersji Z wydajnosc inela jest zabijana wolnymi pamieciami, a placic 750 za plyte to juz troche przegiecie. Nastepna generacja plyt intela ma ponoc obslugiwac szybkie pamieci w plytach B wiec moze troche sie to wyrowna, bo do AMD  plyty b550 za +-550 jak np. moj b550m aourus pro  maja juz wszystko czego trzeba do wykozystania pelni mozliwosci 16 rdzeniowych prockow oraz dobre  alc audio 1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, rdaneel napisał:

i5 1100 

co tam znowu ci się pomyliło?

1500zł raczej niedowidziałeś dwóch dziewiątek [1599zł] i na płycie też lekko 50zł przyciąłeś 

Godzinę temu, rdaneel napisał:

Może tak, może nie, ale różnica 65W vs 170 jednak przemawia.

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-5-5600x-vs-intel-core-i5-10600k?page=0,25

testy nie potwierdzają twoich "rewelacji"

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, rajtrasink napisał:

co tam znowu ci się pomyliło?

1500zł raczej niedowidziałeś dwóch dziewiątek [1599zł] i na płycie też lekko 50zł przyciąłeś 

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-5-5600x-vs-intel-core-i5-10600k?page=0,25

testy nie potwierdzają twoich "rewelacji"

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-5-5600x-vs-intel-core-i5-10600k?page=0,52

Naprawdę?

"dopiero i5-10600KF podkręcony do 5GHz zbliża sie do 5600x"

A teraz porównajmy sobie podkręconego i5 do stockowego 5600x. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Stoję przed „trudnym” wyzwaniem - kupna płyty pod Ryzena 5900.

Jeśli chodzi o chipset, to jestem przekonany, że chce iść w x570. Nie mam ochoty bawić się w aktualizacje b450 czy b550 aby ostatkiem sił obsłużyły procka, a cenowo absolutnie są porównywalne do x570

Wybór swój zawęziłem w zasadzie do 3modeli w kolejności które na chwile obecna najbardziej mi się podobają:

- msi x570 tomahawk - w zasadzie jestem ku niej najbardziej skłonny

- gigabyte Aorus x570 pro - ewentualność tej płyty zależy jak zachowa się gigabyte w sprawie gwarancji karty graficznej która mi się spaliła. Jak wystawią mnie do wiatru to oczywistym jest, że więcej im nic nie dam

-Asus x570 tuf gaming - dopóki nie spaliła mi się grafika to nie miałem absolutnie nic przeciwko tej płycie, ale jak to mówią „niesmak pozostał”. Minusem trochę jest liczba gniazd USB do podłączenia z obudowy

Która z tych płyt będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem?

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od wielu lat siedzę na MSI i jestem mega przyzwyczajonych do ich wyglądu biosu. Chyba najlepiej mi się na nim pracuje. Obecnie mam z490 tomahawk i również jestem zadowolony, a x570 tomahawk jest dość bliźniaczą konstrukcją. Co do aktualizacji biosu, nie musisz tego sam robić. Możesz napisać w komentarzu do zamówienia prośbę o update biosu i zrobią ci to za free.

swoją drogą, możesz też wysłać do xkomu na naszym forum wiadomość z koszykiem i dadzą ci rabat :v

Edytowane przez roar.RAR
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekki odkop zrobię... ewidentnie coś źle masz złożone.
Ja przy stockowym coolerze miałem maks. 79°C i nawet szum wentylatorka był znośny, natomiast po zmianie na Fera 3 maks. to zaledwie 60°C i błoga cisza. Pasta oryginalna dostarczona z Ferą, nałożyłem warstwę dosłownie cieniutką jak kartka papieru.

..edyta..
Buda Zalman Z3 plus, temp. w pokoju ~24°C

Edytowane przez Jankes
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Jankes napisał:

Fera 3 maks. to zaledwie 60°C i błoga cisza. Pasta oryginalna dostarczona z Ferą, nałożyłem warstwę dosłownie cieniutką jak kartka papieru.

w pokoju ~24°C

To już jest świetnie. Jak będziesz miał okazję, sprawdź proszę Cinebench R23 (podobno bardziej ciśnie od starej R20) jakie będą szczytowe temp. przy obciążeniu 100% CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tamten wynik jest po stress teście w CPUZ, natomiast Cinebench również nie robi na Fera 3 wrażenia i temp stabilizuje się na 58-59°C*. Temp w pokoju jak wcześniej, tj. 24°C.

*Ryzen Master i HWiNFO pokazują to samo.

temp.png

..edit..

Mały update: po graniczeniu stress testu do 6 wątków, tak by był większy boost i vcore, maks. temp. jaką rejestruję to 62°C z haczykiem.

Edytowane przez Jankes
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Jeśli mowa o platformie AM4 to masz do wyboru obecnie praktycznie tylko plyty na x570.

Z tego powodu, ze tylko na chipie X570 masz polaczenie pomiedzy nim a CPU na 4 liniach PCIe 4.0. We wszystkich "gorszych" chipsetach jest tam PCIe 3.0 i teoretyczni edwukrotnie mniejsze pasmo.

No i faktyczni etak jest. Konsumenckie procki AMD naja 24 linie PCIe. Typowo w wiekszosci plyt jest tak, ze:

• 4 linie ida na polaczenie z chipsetem
  • 4 linie ida na dysk SSD PCIe x4
  • 16 linii idzie na sloty kart rozszerzen na plycie. Najczescie albo jest 16 linii na jednym slocie albo po 8 linii na dwoch slotach. To sie przelacza zdaje się automatycznie jak wkladamy karty rozszerzeń. Jeśli w obu slotach są karty to rozdzial jest 8/8. nie jestem pewien ale 16 linii moze chyba miec tylk jeden wyrozniony slot - czyli, ze moze byc 16/0 ale nie moze byc 0/16. Choc to byc moze zalezy od plyty.

jest jeszcze grupa portow USB obslugiwana bezpośrednio przez CPU. No i to tyle, o reszta peryferiow idzie pod chipset i jest pchana do CPU przez 4 linie PCIe. W przypadku PCIe 3.0 ten link moze faktycznie zaczynac być waskim gardłem - zwlaszcza jak włożymy do drugiego gniazda M.2 jakis piekielnie szybki dysk SSD. PCIe w wersji 4 istotnie odsuwa/zmniejsza ten problem. Stad też w Twoim przypadku wygląda na to, ze X570 to koniecznosc a nie zbedny luksus.

Wg mnie najciekawsze w PCIe 4.0 nie jest to czym wszyscy sie ze tak powiem "brandzluja" - czyli jakies GPU czy pojedyncze dyski SSD, a raczej to, ze rosnie nam przeplywnosc na styku chipset-CPU oraz na slotach gdze mamy tylko PCIe x1 czy x2.

Ogolnie sytuacja w plytach konsumenckich jest raczej biedna. Bez wzgledu ile maja bajerow, diod i bzdetow to wszystkie zrobione są zdaje się na jedno kopyto i nie podskoczysz za bardzo. No bo co z tego, ze jakis producent da moze i 4 zlacza na dyski M.2? Iluzja. Bo albo beda podlaczone przez chipset i beda szly wspolnie po PCIe x4 albo trzeba gdzes zabrac linii - np. ze slotu GPU. Nie ma cudow.

Lepiej sytuacja wyglada na tzw. platformach HEDT. Ale tez bez rewelacji. Dobrze to jest chyba jedynie na platformach stricte serwerowych. No ale ceny oczywiscie zabijaja ;).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, poleci ktoś płytę główną do Ryzena9 5900x najlepiej w okolicach 1000zł z dobrą sekcją zasilania i fajnie by było jak by bez problemu i dłubania można było ustawić stabilnie pamięci w 4 kościach min 3600Mhz i bez zbędnych świecidełek i czy corsair h115i jest kompatybilny z tą podstawką Amd

Dzięki i pozdrawiam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego to ma być platforma - gry czy co innego ?

Dobre płyty to np. Asus TUF Gaming X570-PLUS za 819 zł albo Gigabyte X570 Aorus Elite za 849 zł .

Płyta ma małe znaczenie przy stabilnych pamięciach , znacznie więcej ma do powiedzenia procesor a właściwie kontroler DRAM znajdujący się w CPU .

W dodatku 4 kości o taktowaniu 3600+ mhz i Ryzen to proszenie się o kłopoty .

Jak potrzebujesz więcej ram to kup zestaw 2 kości o większej pojemności np. G.Skill Ripjaws V 2x16 GB DDR4 3600 mhz CL16 za 929 zł ew. wariant 4 000 mhz CL17 za 1 330 zł .

Co do chłodzenia to wg. strony Corsaira chłodzenie jest kompatybilne z socketem AM4 .

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odkop, ale może autor wątku jeszcze czyta.

Zen i Zen+ nie uciągnie ramu na 3600 (chyba że jakieś "złote" sztuki) niezależnie od płyty, 3700x z palcem w d... też w zasadzie niezależnie od płyty, są płyty lepsze i gorsze pod względem prowadzenia pamięci, ale problemy zaczynają się koło 4000 (czego na Ryzenie kompletnie nie opłaca się ustawiać), albo przy czterech obsadzonych modułach, które ogólnie gorzej się prowadzą przy topologii daisy chain, która jest na prawie wszystkich płytach AM4.

Przy 3440x1440 3700x+3080 to dobre połączenie. Poza jakimiś naprawdę mocno cisnącymi CPU miejscami, i przy obniżonej jakości grafiki, procesor nie będzie wąskim gardłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, reyden napisał:

Do czego to ma być platforma - gry czy co innego ?

Dobre płyty to np. Asus TUF Gaming X570-PLUS za 819 zł albo Gigabyte X570 Aorus Elite za 849 zł .

Płyta ma małe znaczenie przy stabilnych pamięciach , znacznie więcej ma do powiedzenia procesor a właściwie kontroler DRAM znajdujący się w CPU .

W dodatku 4 kości o taktowaniu 3600+ mhz i Ryzen to proszenie się o kłopoty .

Jak potrzebujesz więcej ram to kup zestaw 2 kości o większej pojemności np. G.Skill Ripjaws V 2x16 GB DDR4 3600 mhz CL16 za 929 zł ew. wariant 4 000 mhz CL17 za 1 330 zł .

Co do chłodzenia to wg. strony Corsaira chłodzenie jest kompatybilne z socketem AM4 .

do gier, Ryzen ma problemy z czterema kośćmi ? dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontroler DRAM jest mocno obciążony przy 4 kościach , z każdą kolejną generacją Ryzena jest coraz lepiej - przy Zen to problematyczne było odpalenie 4 kości na 2933 mhz czy wyżej , teraz działa 3600-3733 mhz .

Zresztą 4 kości nie dadzą ci wzrostu wydajności względem dwóch ( przy założeniu że jest taka sama ilość ram ).

Zresztą jak już mowa o grach to nie ma sensu brać modelu 5900X , 12 rdzeni nie wykorzystasz , lepiej 5800X a kasę dołożyć do czego innego np. lepszego gpu .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4ry kości jak pisał raidergummi mogą dodać 10% wydajności, sam męcze teraz 4 kości przy 5800X i jest dużo lepiej niż przy 3900x gdzie nie mogłem odpalić szybciej niż 3533 (na 3600 nie wstawały) - muszę teraz jeszcze z timingami powalczyć ?

cachemem22.png.f624f3701a0c62b743549a87cb5c6522.png

cachemem2.png.faea519c91f8f2145e948d42f160d4bf.png

Edytowane przez Raptor
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.01.2021 o 10:26, reyden napisał:

Kontroler DRAM jest mocno obciążony przy 4 kościach , z każdą kolejną generacją Ryzena jest coraz lepiej - przy Zen to problematyczne było odpalenie 4 kości na 2933 mhz czy wyżej , teraz działa 3600-3733 mhz .

Zresztą 4 kości nie dadzą ci wzrostu wydajności względem dwóch ( przy założeniu że jest taka sama ilość ram ).

Zresztą jak już mowa o grach to nie ma sensu brać modelu 5900X , 12 rdzeni nie wykorzystasz , lepiej 5800X a kasę dołożyć do czego innego np. lepszego gpu .

Tak gdzie mieszkam to różnica 1000nok czy w przeliczeniu na koszty życia jak by 100 zł dlatego nie ma nigdzie 5900x albo będą w kwietniu a 5800x Kupisz bez problemu . Wychodzi na to że w cywilizowanych krajach się po prostu nie opłaca kupować 5800x

Edytowane przez Donci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie 

Na samym początku może podam specyfikacje 

Ryzen 7 3700x i oryginalne chłodzenie dodane w zestawie 

Płyta Aorus Pro b450

Ramy 2x8gb Hyper X  ustawione na 3200 mHz

Rtx 2070 

Dyski Curcial P1nvme  1 tb i drugi sdd 240 

Zasilacz Silentium PC 750w

Mam problem a mianowicie problem falujących obrotów wentylatora na procesorze... dziwne jest to że jak ustawie w biosie krzywe wentylatorów śmiga to w miarę  jakoś te obroty trzyma i nie skacze ale tylko do momentu jak jestem w biosie ? po zapisaniu ustawień i wyjściu wentylator żyje swoim życiem ( Dodam ze u mnie temperatura lubi sobie skakać nawet jak jest brak obciążenia np 35 stopni za sekundę 48 i za sekundę 32 stopnie)  .Pomocne okazuje się ustawienie wentylatorów z poziomu Windowsa za pomocą dedykowanej aplikacji ale też nie rozwiązuje tego problemu do końca , na przykład gram w grę jest cicho w miarę  i przełączę na przeglądarkę to wentylator odrazu zaczyna kręcić się bardzo wysoko przez jakąś chwile jakieś 10 sekund potem wraca do normalnej pracy , w grze pracuje dość cicho i tak samo jak przeglądam Internet  , krzywe mam ustawione dosyć płasko  jest to dość irytujące ale poczytałem i wyczytałem ze pomaga wymiana chłodzenia na jakieś porządne i że ryzeny tak mają  i jeszcze jedno z czym się przy innych komputerach nie spotkałem ? przy włączaniu komputera karta graficzna  wkręca się odrazu na maksymalne obroty i po 5 sekundach spada i jest tak tylko przy włączaniu, przy hibernacji i uśpieniu nie ma tego problemu  bawiłem się ustawieniami ale nic to nie dało.

Strasznie mnie to irytuje i psuje cało kształt i teraz czy wymiana chłodzenia pomoże ?( myślę o aio 240 ) i zacznie to normalnie chodzić ?

Czy z tym kręceniem karty przy włączeniu to wina płyty ?? bo robi tak na każdej karcie 

Na półce leży nowy 10850k musiał bym tylko kupić płytę i chłodzenie i teraz czy na intelu też się takie rzeczy dzieją czy tam takich skoków nie ma i jakoś to normalnie chodzi   ? 

Pozdrawiam i z góry przepraszam za ortografie i te całe interpunkcje ?

Edytowane przez FuriousDemon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi