alexpc Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) Cześć! Minęło parę lat i odzywam się ponownie przy aktualizacji sprzętu. Moje obecne bebechy: Mobo: Asrock Z97 Anniversary CPU: Intel i7 4790 GPU: Gigabyte GeForce GTX 1060 G1 Gaming 6GB GDDR5 RAM: Corsair Vengeance Pro 2x8GB 2400MHz CL11 PSU: SilentiumPC DEUS G1 600W 80+ BRONZE 85% SSD: Goodram Iridium Pro 240GB (system) HDD: Barracuda 2TB + Toshiba 3GB (magazyny) Z wymagań, nowa maszyna musi: utrzymywać kilka wirtualnych maszyn (docker) naraz podczas pracy + IDE + przeglądarka z milionem zakładek bardzo dobrze pracować z zestawem Photoshop+Lightroom + narzędzia AI do obróbki pozwolić mi odpocząć podczas granka ( ͡° ͜ʖ ͡°) - póki co 1080p, ale będzie przesiadka na graficzny monitor 1440p Co jest do zakupienia: Procesor: myślę że najlepsza będzie przesiadka na Ryzena, waham się gdzieś pomiędzy 3800x a 5600x (tylko wolałbym 8 rdzeni, żeby było przyszłościowo), wolałbym żeby budżet na CPU był ~1.5k Mobo: tutaj nie mam typów - potrzebuję porady RAM: 2x16GB, ale jakie? A może da się 64? Tutaj też potrzebna pomoc. SSD: Mam na oku https://www.x-kom.pl/p/477776-dysk-ssd-samsung-1tb-m2-pcie-nvme-970-evo-plus.html#Opinie pod system, obecny Goodram będzie magazynem szybkiego dostępu HDD: na razie nie ma potrzeby PSU: pewnie będzie trzeba nowe GPU: nowe, ale jakie? Nvidia czy Radeon do Cyberpunka i Photoshopa? :V Edytowane 4 Stycznia 2021 przez alexpc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2020 Nie masz określonego pełnego budżetu? Jeżeli chodzi o AMD https://www.x-kom.pl/lista/ejh64pj45 SilentiumPC Fortis 3 140mm Gigabyte B550 AORUS ELITE Patriot 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Viper Blackout Samsung 1TB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus AMD Ryzen 7 3700X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexpc Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2020 Nie, nie mam zamkniętego budżetu, pod warunkiem że sprzęt będzie miał dobry stosunek cena/jakość. Chipset B550 dużo traci do X570? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexpc Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 Wyklarował się budżet. Myślę że wymienię też grafikę i zasilanie. Wszystko musi pomieścić się w Thermaltake Level 20 Plus ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...