Skocz do zawartości
Avio

Obodowa do nowego zestawu do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po długiej walce i kombinacji udało mi się zamówić swój wymarzony zestaw, nie udało by się to bez pomocy forumowiczów!!!

Przechodząc do rzeczy okazuje się że karta graficzna która będzie zamontowana w zestawie czyli Asus RoG Srix RX 6800XT będzie wypuszczona z chłodzeniem All In One co nie ukrywam że wielce mnie cieszy. Zastanawiałem się nad RX 6900xt ale w końcu zadecydowałem że wezmę RX 6800XT i ewentualnie gdyby brakowało mocy to odeślę go jeszcze przed premierą RX 6900XT. Zawsze chciałem mieć Custom Loop ale wiem że jest to wymagający system, sam bym konserwacji nie zrobił a zaniedbany CL aż się prosi o kłopoty. Karta seryjnie wypuszczona z AIO i do tego AIO na procesorze to kompromis który mnie zadowala aczkolwiek urodził się teraz nowy problem.

Zestaw miał być budowany w obudowie Phanteks P600S i zacząłem się teraz zastanawiać czy przy dwóch AIO nie zabraknie w skrzyni świeżego powietrza. Zakładam że radiator od karty graficznej musi być zamocowany na froncie obudowy (o ile tam dosięgnie bo niestety danych technicznych karty jeszcze nie znalazłem) a wentylatory przez to będą wtłaczały rozgrzane powietrze z otoczenia. To rozgrzane powietrze będzie wypychane przez radiator na topie który docelowo ma chłodzić procesor. Poprawcie mnie jeżeli się mylę ale tym tokiem rozumowania dochodzę do wniosku że w obudowie będę mógł frytki do obiadu piec:/

Pytanie teraz rodzi się takie jeżeli mam rację to czy powinienem szukać obudowy pozwalającej np na montaż chłodnic również na spodzie lub na tyle obudowy? Np coś w tym stylu jak Lian Li PC-O11 Dynamic XL myślałem że obudowa będzie najmniejszym problemem a tu się okazuje że jest ostatnim brakującym elementem:/

Koszyk z moim zestawem (przepraszam że z zachodniego sklepu ale ze względu na miejsce zamieszkania jest to dla mnie wygodniejsze, w chwili wstawiania postu X-Kom ma akurat przerwę techniczną także nie mam jak tego dostosować) https://www.megekko.nl/wl/MGQ2K6PY z koszyka usunąłem tylko obudowę z powyższej przyczyny i chłodzenie procesora którym miał być albo Corsair iCUE H150i ELITE CAPELLIX albo ASUS ROG STRIX LC 360 RGB skłaniam się raczej w kierunku Asusa bo z Corsair są jakieś dziwne zamieszania poza recenzentami z YT nikt inny tych chłodzeń nie widział. Poza tym sterowanie wentylatorami byłoby zapewne łatwiejsze jeżeli aboa AIO byłyby od ASUS apropo tak poza tematem jakby ktoś mi podpowiedział jaki kontroler powinienem dokupić żeby to miało ręce i nogi to będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Avio Ten Phanteks to taka se opcja. Srednio wentylowana, srednio cicha - typowa wyciszana obudowa od marki, ktora na takich konstrukcjach sie nie zna. Do tego kijowe wentylatory 3-pin z dosc wysoka predkoscia startu (~550 rpm), wiec jesli zalezy Ci na kulturze pracy - raczej bezglosna nigdy nie bedzie. Postawilbym na Define 7 od Fractala, ale posprawdzaj sobie wszelka kompatybilnosc w instrukcji, ktora sciagniesz ze strony obudowy - masz tam chyba wszystko co mozliwe rozrysowane. Ma np. opcje montazu wentylatorow na dole, co przy dwoch grzejnikach na froncie i topie moze zrobic roznice. Ogolem skrzynka reprezentuje topowa w branzy jakosc, jest bardzo modularna i ergonomiczna oraz ustawna, a najwazniejsze - dobrze chlodzi i wycisza. Sam ja mam i jestem bardzo zadowolony, ale kupilem ja glownie dla kultury pracy, a jade na powietrzu i mam ja w opcji bez okna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi