umcacz Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Szukam monitora który nie istnieje. 2560x1440 144Hz (ewentualnie może być mniej ale min 75Hz) potrafi przyjąć obraz 60Hz z USB-C i przesłać go dalej (opcja daisy chain) poprzez display port (albo hdmi o ile takie istnieją) potrafi przyjąć również obraz z PC 1440p najlepiej 144Hz co najmniej 2 USB do podpięcia peryferiów np klawiatura i myszka Freesync nice to have. 2500zł max bo w tej kwocie już znajdę sobie dwa monitory które to ogarną czyli jakiś 60Hz z usb-c + jakiś 144Hz Freesync. Nie znalazłem nic bo zwykle monitory z daisy-chain mają jedynie 60Hz bo z tego co wiem 2x1440p 60Hz to jest max co obsłuży kabel display port. Chciałbym jednak mieć możliwość odpalenia takiego monitora w trybie gamingowym solo :) Poniżej profesjonalny schemat: Spoiler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 (edytowane) Hej, Jeśli by zmodyfikować Twój pro schemat do postaci poniżej, to spełnisz wymagania bez problemu. Jeśli lapek ma być podpięty w trybie 60 Hz, to nie ma żadnej potrzeby, żeby 1440p było w łańcuchu Daisy Chain pierwsze. Tak jak napisałeś, taki monitor (1440p, 144Hz, Daisy Chain) nie istnieje. Natomiast, jeśli zmienisz lekko koncepcję na Laptop: Podpięty do dowolnego monitora spełniającego wymagania - co tam chcesz (FHD lub wyżej, Daisy Chain, USB z power delivery itd.). Monitor 1440p@60Hz podpięty w łańcuch z monitorem 1 (monitor 1440p wejście DP). PC: Monitory podpięte bezpośrednio (2xHDMI lub 1xHDMI + 1xDP) - HDMI 2.0 -> 1440p@144Hz. Sam monitor 1440p@144Hz np. taki: https://www.dell.com/pl-pl/shop/monitor-dla-graczy-dell-27-s2721dgf/apd/210-avwe/monitory-i-akcesoria#techspecs_section W detalu ~2k PLN, może mniej. Monitor #1 - dowolny spełniający powyższe wymagania, znajdziesz sobie bez problemu. Z mojej strony polecam coś z Delli UltraSharpów. pzdr Edytowane 7 Listopada 2020 przez czapla_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 (edytowane) Tak, ale jest jeszcze jedno ale jeśli monitor z usb-c ma być po lewej. Jak zrobić aby klawiatura i myszka działały bez wachlowania kablami i bez brzydkich switchy :P (niestety myszka musi być po złączu Logitech Lightspeed więc musi mieć dedykowany odbiornik na USB, czyli dwa usb potrzebne klawa+myszka). Jakby monitor z USB-c był po prawej nie byłoby (chyba) tego problemu - klawa+myszka działałaby na lapku i PC. Już rozważałem tylko 1 monitor ale jak wygrzebałem Asusa XG32VC i zobaczyłem że on ma ładowanie tylko 25W to już zwątpiłem. Jedyny monitor Asusa z usb-c i to nie tani i taki kwas. Zażenowany brakiem gamingowego monitora spełniającego kryteria wezmę chyba po prostu 3440x1440 AOC CU34G2X 144Hz. Nie wiem co to za badziewie, ale w takiej cenie taka kobyła brzmi dobrze. Jak nie da się zrobić wygodnie jednym kablem, to chociaż będzie wygodnie jeden monitor. Edytowane 8 Listopada 2020 przez umcacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...