darec Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Mam takie pytanie/problem. Jest sieć lokalna: modem -> switch i do niego podpięte kablem komputery i serwer. Do synchronizacji plików używam programu FreeFileSync. Mam ciekawy problem z jednym komputerem. Jego płyta główna to: Asus PRIME_X570-PRO, wbudowana karta sieciowa Intel I211, Windows 10. I teraz, jak przy pomocy FreeFileSync ściągam pliki z serwera, program pokazuje mi transfer ok. 8,3 MB/sek. Przy wysyłaniu na serwer mam transfer ok. 90 MB/sek. Teraz ciekawostka – gdy wpinam w ten sam kabel laptopa z Ubuntu szybkość ściągania plików z serwera wynosi ok 80 MB/sek (FreeFileSync). Wnioskuję z tego że ustawienia karty sieciowej na komputerze z Windowsem są niepoprawne. A może jakieś inne pomysły? Ustawienia karty sieciowej na komputerze z Windows: szybkość połączenia 1Gb/s We właściwościach karty sieciowej mam włączone tylko: a) Klient sieci Microsoft... b) Udostępnianie plików i drukarek... c) Protokół internetowy TCP/IPv4 Reszta jest wyłączona Zaawansowane ustawienia karty sieciowej: a) ARP Offload -> Disabled b) Enable PME -> Disabled c) Energy Efficient Ethernet -> Off d) Flow Control -> Disabled e) Gigabit Master Slave Mode -> Auto Detect f) Interrupt Moderation -> Disabled g) Interrupt Moderation Rate -> Off h) IPv4 Checksum Offload -> Rx & Tx Enabled i) Jumbo Packed -> 9014 Bytes j) Large Send Offload V2 (IPv4) -> Disabled k) Large Send Offload V2 (IPv6) -> Disabled l) Log Link State Event -> Enabled ł) Maximum Number of RSS Queues -> 2 Queues m) NS Offload -> Enabled n) Packet Priority & VLAN -> Packet Priority & VLAN Enabled o) Receive Buffers -> 256 p) Receive Side Scaling -> Disabled r) Reduce speed on power down -> Enabled s) Speed and Duplex -> 1.0 Gbps Full Duplex t) TCP Checksum Offload i UDP Checksum Offload IPv4 i IPv6 -> Disabled u) Transmit Buffers -> 512 v) Wait for link -> Auto Detect w) Wake on Link settings -> Disabled x) Wake on magic packet -> Enabled y) Wake on pattern match -> Enabled Macie jakieś pomysły co zrobić by na komputerze z Windows pliki ściągały się szybciej z serwera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darec Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 Może się komuś przyda. W zaawansowanych opcjach karty dokonałem poniższych zmian: Interrupt Moderation -> Enabled Interrupt Moderation Rate -> Extreme Receive Buffers -> 512 Receive Side Scaling -> Enabled Transmit Buffers -> 2048 Obecna prędkość ściągania plików jest zadowalająca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...