Skocz do zawartości
szufel

Komputer do montażu filmów, obróbki zdjęć i grania w gry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę złożyć komputer do montażu filmów, obróbki zdjęć i do grania gier jak CS:GO, albo GTAV online.

Chcę się skupić na AMD Ryzen 5 2600.

Jakie możecie dać propozycje  ? Jaka płyta główna, karta graficzna, jaki ram.

Fajnie byłoby gdyby wszystko było jak najtańsze, ale także skuteczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sercem kompa ma być R5 2600 to płyta na B450 / X470 to max .

Płyty na chipsetach serii 5xx odpadają bo nie mają już wsparcia dla Zen / Zen + .

Ram - 3200 - 3600 mhz dual channel , więc jak potrzebujesz 32GB to szukaj zestawów 2x16GB a nie 4x8GB bo ciężko będzie z pracą powyżej 2933 mhz przy 4 slotach obsadzonych .

Płyta to może być np.MSI B450M PRO-VDH MAX za 340 zł , GPU to jakiś model GTX1660 Super .

Tutaj masz zestaw za 2700 zł - https://www.purepc.pl/jaki-komputer-kupic-zestawy-komputerowe-na-listopad-2020?page=0,4 , zamiast R5 2600 jest R3 3100 ale dzięki ulepszeniom od Zen 2 jest wydajniejszy w wielu zadaniach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, szufel napisał:

Witam.

Chcę złożyć komputer do montażu filmów, obróbki zdjęć i do grania gier jak CS:GO, albo GTAV online.

Chcę się skupić na AMD Ryzen 5 2600.

to juz staroć

konkretnie to jaki masz budżet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, szufel napisał:

2300zł

W tym budżecie może celuj w używane części? Wiem że co nowe to nowe ale nie oszukujmy się że w kwocie 2300 jak najbardziej pograsz we wspomniane tytuły ale montaż i renderowanie będzie masochizmem. Jeżeli już koniecznie nowy to tak jak @reyden wspomniał https://www.purepc.pl/jaki-komputer-kupic-zestawy-komputerowe-na-listopad-2020?page=0,4  podlinkuje jeszcze raz bo w jego poście link jest nieaktywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi