Mischa_PL Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Witam Posiadam aktualnie taki konfig: Ryzen 3900X 32 GB Ram 4 dyski SSD GTX 1070 Napędzam to Corsairem RM550X (550Watt) Ryzen jest @ 4.7ghz czy ten zasilacz wystarczy dla 3070 tki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Referencyjny RTX3070 testowany w parze z R7 3700XT@4,6 Ghz i zasilany przez BQ Dark Power 11 1000W ( sprawność 94 % ) bierze prosto z gniazdka jakieś 363 W , po odliczeniu strat na PSU wychodzi ~340 W Twój Corsair ma 550W , zostaje lekko ponad 200W zapasu , nawet uwzględniając że twój R9 będzie miał większy pobór mocy niż R7 . Powinien dać radę . 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 Dzięki za info, na razie działa, nic nie wybuchło ? Mam nadzieję że tak zostanie ? Tak obserwowałem w stresie uchem i dłonią czy jakoś walczy zasilacz bardziej ale nie odnotowałem nic. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asarew Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 Daje radę zasilacz? Wszystko okej jest dalej ? Bo sam będę rtx 3070 kładł na Zasilaczu 600w i jestem ciekaw jak twoja 550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2020 550W spokojnie wystarczy z 3070 i jeszcze możesz spokojnie podkręcić ram,cpu,gpu i zostanie jeszcze zapas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUK3000 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2020 7 godzin temu, lws napisał: 550W spokojnie wystarczy z 3070 i jeszcze możesz spokojnie podkręcić ram,cpu,gpu i zostanie jeszcze zapas. Nawet przy 3070 w wersji suprim x, która stockowo pobiera te 280W, a po OC około 300W nie powinno być problemu na zasilaczu 550W Plus Gold? Dodam, że mój procek to Ryzen 5 2600 z OC na 4,1GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 Nie będzie problemu. 3070 lub 2080Ti/1080Ti z tymi kartami kończysz na zasilaczu o mocy 550W. Dla 3080 już będziesz potrzebował 650W a dla 3090 750W bo musi zostać jakiś zapas mocy.Takie zasilacze spokojnie sobie poradzą z powyższymi kartami z OC na czele. Tracisz natomiast na wysokiej efektywności - stopień skuteczności zasilacza która ma wpływ na spadek rocznych kosztów energii elektrycznej.Wysoka efektywność oznacza,iż zasilacz przetwarza wchodzący prąd zmienny w prąd stały jedynie z niewielkimi stratami.Powstaje mniej ciepła utraconego,co z kolei wpływa pozytywnie na proces chłodzenia zasilacza.Jeżeli ci na tym zależy to szacujesz szczytowe zużycie energii dla całego komputera.Podwajasz tę liczbę ponieważ zasilacz jest najbardziej wydajny przy połowie wartości obciążenia.Przykład: jeżeli średnie zużycie jest 300W to bierzesz zasilacz o mocy ok 600W będzie to miało też wpływ na chłodzenie pasywne które nie koniecznie będzie uruchamiane często,o ile takie będziesz miał w zasilaczu. -kupisz zasilacz tj w naszym przypadku mniejszej mocy,będzie ok. -kupisz mocniejszy,zyskasz na jego efektywności i też będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asarew Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 4 godziny temu, lws napisał: Nie będzie problemu. 3070 lub 2080Ti/1080Ti z tymi kartami kończysz na zasilaczu o mocy 550W. Dla 3080 już będziesz potrzebował 650W a dla 3090 750W bo musi zostać jakiś zapas mocy.Takie zasilacze spokojnie sobie poradzą z powyższymi kartami z OC na czele. Tracisz natomiast na wysokiej efektywności - stopień skuteczności zasilacza która ma wpływ na spadek rocznych kosztów energii elektrycznej.Wysoka efektywność oznacza,iż zasilacz przetwarza wchodzący prąd zmienny w prąd stały jedynie z niewielkimi stratami.Powstaje mniej ciepła utraconego,co z kolei wpływa pozytywnie na proces chłodzenia zasilacza.Jeżeli ci na tym zależy to szacujesz szczytowe zużycie energii dla całego komputera.Podwajasz tę liczbę ponieważ zasilacz jest najbardziej wydajny przy połowie wartości obciążenia.Przykład: jeżeli średnie zużycie jest 300W to bierzesz zasilacz o mocy ok 600W będzie to miało też wpływ na chłodzenie pasywne które nie koniecznie będzie uruchamiane często,o ile takie będziesz miał w zasilaczu. -kupisz zasilacz tj w naszym przypadku mniejszej mocy,będzie ok. -kupisz mocniejszy,zyskasz na jego efektywności i też będzie ok. to mogę bez problemu swojego rtx 3070 postawić na zasilaczu 600w? gdzie teraz mam i7 9700k 24gb i gtx 1080TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 Możesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asarew Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 2 minuty temu, lws napisał: Możesz. tak zrobiłem ale mam inny problem przy włączeniu pc komputer albo BIOS wydaje 4 krótkie dźwięki ,ram zamieniałem(dociskałem) bios zaktualizowałem,baterie na płycie głównej wyciągnąłem i włożyłem z powrotem i nic nie pomogło , dodam jak włożyłem swoja stara grafikę tj gtx 1080ti nic nie pika na początku i nie mam już pomysłu co zrobić... \ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donci Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 Powiem ci że ja mam i7 4790k zasilacz OCZ 620 i miałem gtx 1080 po zmianie na gtx 1080 ti przy starcie coś mi pikało czy jakieś dziwne sygnały miałem . Wolałem nie ryzykować i zmieniłem na 750 w pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 26 minut temu, Asarew napisał: tak zrobiłem ale mam inny problem przy włączeniu pc komputer albo BIOS wydaje 4 krótkie dźwięki ,ram zamieniałem(dociskałem) bios zaktualizowałem,baterie na płycie głównej wyciągnąłem i włożyłem z powrotem i nic nie pomogło , dodam jak włożyłem swoja stara grafikę tj gtx 1080ti nic nie pika na początku i nie mam już pomysłu co zrobić... \ Po tych piknięciach komputer normalnie pracuje? jaki masz zasilacz i jak długo go posiadasz? Na początek sprawdził bym jego napięcia - tutoriale masz w necie,to jest proste. 4 krótkie dźwięki wskazuje na problemy z zegarem systemowym,sprawdź baterię być może do wymiany.Sprawdź czy pamięć obsadziłeś poprawnie w slotach 1,3 2,4 Może być uszkodzona płyta.Na pewno wina nie leży po stronie zasilacza - głównie jego mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asarew Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 2 minuty temu, lws napisał: Po tych piknięciach komputer normalnie pracuje? jaki masz zasilacz i jak długo go posiadasz? Na początek sprawdził bym jego napięcia - tutoriale masz w necie,to jest proste. 4 krótkie dźwięki wskazuje na problemy z zegarem systemowym,sprawdź baterię być może do wymiany.Sprawdź czy pamięć obsadziłeś poprawnie w slotach 1,3 2,4 Może być uszkodzona płyta.Na pewno wina nie leży po stronie zasilacza - głównie jego mocy. zasilacz to be quiet! Pure Power 11 CM 600W 80 Plus Gold mam go prawie juz 3 lata , tak jak pisałem jak wsadzam gtx 1080ti wszystko normalnie działa , teraz jestem na rtx 3070 i po za tym piknięciem na początku biosu wszystko jest okej jak narazie , grałem w chwile w metro exodus (30min) i jest wszystko w porządku pobór mocy gpu to jest 100% (chociaż) nie wiem co to znaczy temperatura są okej max 70stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Jak jest wszystko w porządku to podejrzewam problem płyty z kartą nową,czekaj na aktualizację być może rozwiążą problem bo jak widać nie ty pierwszy masz problem z nową kartą. https://www.reddit.com/r/ASRock/comments/j4yrqc/4_beeps_with_new_rtx3080/ https://www.forumpc.pl/topic/496987-4-krótkie-piknięcia-po-zrobieniu-upgradea/ Edytowane 22 Grudnia 2020 przez lws Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...