Joachim93 Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2020 Witajcie, przewertowałem podobne tematy lecz odpowiedzi nie znalazłem. Otóż jak na załączonym zdjęciu-schemacie mojej lokalnej sieci mam wpiętą drukarkę ze stałym ip do Router 2. Nie potrafię tak skonfigurować aby komputer 1 widział drukarkę z podsieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfgang Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2020 Możesz podłączyć drukarkę do "Router 1" lub zrobić jednolitą sieć (jeśli "Router 2" może pracować jako repeater). Najlepiej jak podasz typy routerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2020 (edytowane) Wszystko zależy od routera 2 jakie ma oprogramowanie. Jak standardowe to nie zrobisz tras miedzy WANem a LANAmi w routerze. Ustaw drugi router adres 192.168.1.2 maska /24 brama 192.168.1.1 na Lan porcie. Wyłącz DHCP i podepnij kabel od routera 1 nie do portu WAN tylko do LAN (inaczej mowiąc switcha). Wtedy router1 bedzie routowal wszystko a na routerze 2 bedzie tylko switch. dodatkowo ustaw wifi takie samo jak na routerze 1 oprócz kanału - zmien na inny na sztywno. Wtedy bedziesz miał pseudo mesh - jedna sieć wifi ale 2 rózne zródła i urządzenia bedą się przełaczać miedzy routerami. Reasumując bedziesz miał jedną siec 1.1 /24 z niby switchem i apkiem ? Oczywiście zmien adres ip drukarki z 2 na 1 czyli 192.168.1.x z tym ze z poza DHCP routera1 jak masz tp-linka tak wnioskuje to nadaj jej adres 192.168.1.10 powiedzmy Edytowane 12 Listopada 2020 przez Zabuza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...