Skocz do zawartości
JoTgiE

Czym kleić ??? help!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

W sprawie chłodzenia nie mam za dużego doświadczenia ..więć mam takie pytanko w związku z tym..

Na mojej płytce NF7-S mocno sie grzeje SB. Pomyslałem że mu ulże i założe na niego choćby jakiś radiatorek.... w moim meście dostępnośc takich rzeczy jest znikoma....więc wziełem sie do roboty i z kształtownika duraluminiowego wyrzeźbiłem radiatorek.....problem w tym że nie zabardzo wiem jak go przymontować na SB.....

Atualnie jest przyklejony taśmą dwustronną (zostało jeszcze troche po kładzeniu wykładziny :D ) ale niezabardzo ufam temu połączeniu ( przykleiłem i odkleiłem..Slady pozostałe na taśmie oznaczają że nie przylega ona na całej powierzchni tylko na brzgach...chociaż radiator szlifowałem i polerowałem i jest równiuteńki)....

Ale namieszłem......wkońcu pytam:

Czym i w jaki sposóbprzykleić ten radiator na SB..(a może ta taśma styknie??)??????????

P.S.

zrobiłem też radiatorki na pamięci karty graficznej i oczywiście przykleiłem na taśme 8) narazie sie trzymają...

Prosze o rady i dzięki za odpowiedzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy pomysł ino czy ze zdjęciem nie będzie problemu..(np. jak sie płytka schajczy i cza bedzie iść do serwisu)

Jakieś inne jeszcze propozycje......

A może ktoś dziurki wiercił na SB w abitce ??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy pomysł ino czy ze zdjęciem nie będzie problemu..(np. jak sie płytka schajczy i cza bedzie iść do serwisu)

Jakieś inne jeszcze propozycje......

A może ktoś dziurki wiercił na SB w abitce ??????

Martwisz sie czy ze zdjeciem po kropelce nie bedzie problemu a chcesz dziurki wiercic ? Jak wywiercisz to napewno Ci uznaja reklamacje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe...no pomysł może troche na wyrost ..ale ludzie pakują ciekły azot na mobo lub władają do zamrażalnika aby radiator odkleic nie mówiąc o wlutowywaniu różnych cudów...więc nie zaszkodziło zapytać czy ktoś małej dzurki nie wywiercił :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprosciej byloby ci chyba kleic na termoprzewodzaca tasme dwustronna (a nie ta do dywanow) choc z twoich doswiadczen ze zwykla wynika ze nie przylegaloby to dobrze (pewnie mostek jest wklesly). wiec mozna jeszcze na alfa-zelu, ktory sie powinien dopasowac do ksztaltu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej cywilizowane, ale raczej "na amen". a alfa-zel przykleisz i odkleisz pewnie bez wiekszych problemow na wypadek serwisowania (od czego bron panie boze i partio :D )

update: a dostaniesz go np. TU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ufasz polaczeniu - jak radiator jest goracy - znaczy ze ok i nie musisz zmieniac.

mi polecali silikon ale na razie testowalem na sieciowce i nie moge za nic odkleic radiatora (nie do ruszenia bez zamrozenia).

a tak w ogole to nie kminie robienia radiatora na sb z plaskownika jak zalmanka masz za 30 blaszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe...no pomysł może troche na wyrost ..ale ludzie pakują ciekły azot na mobo lub władają do zamrażalnika aby radiator odkleic nie mówiąc o wlutowywaniu różnych cudów...więc nie zaszkodziło zapytać czy ktoś małej dzurki nie wywiercił :D

na gieldzie jest chyba topic o tasmie termoprzewodzacej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co wy na to... 8)

No chyba zaczne produkcje....a co do "taśmy do dywanów" juz drugi dzień czyma i nie puszcza :D Nawet chyba spełnia swoje zadanie ponieważ radiator cały gorący po kilku godzinkach pracy więc jest oki..

I tak w prosty sposób nakładem własnej pracy uzyskałem coś... :twisted:

30 dzyszki w kieszeni a jaka satyswakcja...

Co wy na to??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaw pełni rozumiem i popieram sprawdzone rozwiązaniajakim jest klej....

Ale ponieważ go niemam na stanie a w sklepie o takim nie słyszeli :roll: to narazie pozostaj "dywanóka" 8)

A na samą myśl ze mam moje nowiutkie mobo wkładac dozamrażary...ciary mie przechodzą 8O

To jak wpakować fotoasa do posta?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle że nic by się nie stało gdyby wsadzic mobo do zamrażary, tylko trzeba by na szron uważać , w jakimś wojeczku i zamrażać, ciekawe ile mozna przechowywać głęboko zamrożone mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet chyba spełnia swoje zadanie ponieważ radiator cały gorący po kilku godzinkach pracy więc jest oki..

po kilku godzinach 8O

przeciez sb od tego abita grzeje sie niemilosiernie. wydaje mi sie ze jednak slabo to dziala. ja mojego nie moge dotykac dluzej niz 2 sekundy bo zaczyna parzyc :!:

nie wydaje mi sie zeby potrzeba bylo kilku godzin :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet chyba spełnia swoje zadanie ponieważ radiator cały gorący po kilku godzinkach pracy więc jest oki..

po kilku godzinach 8O

przeciez sb od tego abita grzeje sie niemilosiernie. wydaje mi sie ze jednak slabo to dziala. ja mojego nie moge dotykac dluzej niz 2 sekundy bo zaczyna parzyc :!:

nie wydaje mi sie zeby potrzeba bylo kilku godzin :!:

Chodziło mi o to że radiator jest ciepły , czyli poniekąd SB oddaje ciepło porzez radiator więc to dziła a czy dobrze to niewiem - nieda sie tego zabardzo zmierzyć :? ( napewno to lepsze rozwiązanie niż nic na SB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.4max.pl/produkt.asp?g=67&gg=62&id=72

To jest moim zdaniem bardzie cywilizowane rozwiązenie niż zwykła pasta + kropelka czy taśma do dywanów

Staaaary o thermopoxie było0 mnustwo postów :twisted:

wniosek jeden jak przygotujeś dobrze powierzchnie (wyślifujesz radjator odtłuscisz mostek) to nie rozerwiesz choć byś pękł :twisted:

jak jestes niechluj 8O to może i rozerwiesz ale odczyściś mostek to nie będzie ci łatwo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mision Feld..... :cry:

Dzis rano po przebudzeni spoglądam na kompa ,a tu sobie lezy na dole radiator z super taśma do dywanów :cry: czyli lipa( w sumie czego sie spodziewałem)....zawodne połaczenie....cza chyba będzie sie wypruc na tego Zalmana bo w zestawie z tego co widze jest juz klej .......

Ale na GF4 na ramach sie radiatorki trzymaja i to mocno choc na "taśmie do dywanów"..... :twisted: pewnie tylko czekac jak upadną z kretesem.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ramki polecam ta taśmme od rosia.. trzyma fajnie.. ciepełko też ładnie przenosi.. radek sie od razu lepiej kręcić zaczął ;) i zawału już tak łątfo nei dostane ;)

chipa jeszcze tym nie kleiłem.. ale trzyma dośc mocno.. więc kto wie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i oto RADIATOR Secend Edition :D

Po małych niepowodzeniach związanych z klejeniem radiatorka na SB niepoddając sie postanowiłem przekonstruować radiatorek... został on zmniejszony no wysokości co pozwoliło obniżyć środek ciężkości i teraz może sie nie będzie odklejał. Mocowanie standardowo na "taśme do dywanów" 8) ale teraz bardziej sie przyłożyłem do wyszlifowania radiatorka więc mam nadzieje że powierzchnia styku będzie większa niż w modelu "1".

A oto kilka fotek do wglądu...podziwiajcie i sie nie śmiać prosze ..... wszelkie komentarze mile widziane :)

oto moje dzieło:

Dołączona grafika

a to inne ujęcie , "taśma do dywanów" już na swoim miejscu :

Dołączona grafika

a oto Radiator model "1" w okazałości , i te piękne radiatorki na ramach ...

Dołączona grafika

i sam Radiator SE w pełnej krasie

Dołączona grafika

Co wy na to?????

-----------------------------------------------------------------------

Szczególne podziękowania dla Qborg-a za użyczenie miejsca na www i za wszelkie instrukcje.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi