Skocz do zawartości
Leanier

Jaki zasilacz kupić i czy w ogóle kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiś mniej więcej 10-13 lat pracuje u mnie w budzie Corsair TX 650W. Zawsze był cichy i nigdy nie było z nim problemów, aż do wczoraj. Mianowicie wentylator, do tej pory albo bardzo cichy albo bezgłośny, zaczął pracować jak zapowietrzony kaloryfer - szumi, nie jakoś strasznie, ale denerwująco. Zastanawiam się więc czy wieźć go na giełdę pod GUS żeby wymienili mi wentylator na nowy, czy może spisać już staruszka na straty i kupić półpasywnego seasonica 550W żeby cieszyć się ciszą absolutną przez kolejne 10 lat i nie martwić się że któregoś dnia komp zamieni się w żywą pochodnię. Ewentualnie jak nie seasonica (jakieś 6 lat temu cieszyły się super opinią, nie wiem jak jest teraz) to co? 

PS. sygnatura nieaktualna, w budzie siedzi GTX 1070 od msi, i7-6700k, 2 x 8gb ramu, 1 x nvme, 2 x hdd, w pci karta sieciowa tplinka i x-fi music gold, do tego trzy wentylatory

Edytowane przez Leanier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Leanier Czasem przyczyna halasu zasilacza jest kurz. Przelec odkurzaczem filtr obudowy, przelec wlot z wentylatorem i sama kratke z tylu. Raczej nie pomoze, ale nic nie kosztuje.

550 bym nie kupowal, jesli ten komputer bedzie upgrade'owany. Na cicha prace zasilacza wplywa kilka czynnikow, ale najskuteczniejszym gwarantem jest zapas mocy. Istotna jest tez krzywa obrotow wentylatora (SeaSoniki ogolem do najcichszych nie naleza po przekroczeniu 60% obciazenia).

Bardzo fajnym, cichutkim zasilaczem w swietnej cenie jest Bitfenix Whisper. Cichy wentylator, ktory - jesli mnie pamiec nie myli - rozkreca sie ponad 500 rpm (raczej nieslyszalne) dopiero od 80% obciazenia, dobre bebechy, dobre wyniki, siedem lat gwary producenta, modularnosc. Imo opyla sie go brac do 750W. Jesli chcesz cos z najwyzszej polki Goldow lub z jeszcze wiekszym zapasem, postawilbym na Corsaira RMXa. Byc moze najcichszy z zasilaczy z aktywnym ukladem chlodzenia, pol-pasywny, dziesiec lat gwary.

Jesli sam kupowalbym zasilacz na 10 lat do parokrotnej rozbudowy komputera i oczekiwal ciszy, nie pitolilbym sie i postawil na Corsaira RMXa 1000W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zasilacz ma 10+ lat to odpuścił bym sobie inwestowanie w niego czy czyszczenie .

Lepiej kupić coś ze znacznie nową elektroniką , spełniającą obecne standardy .

Najlepiej PSU o mocy 650W , więcej przy 1 GPU nie ma sensu , nawet w perspektywie 10-15 lat , pobór elementów aż tak nie wzrośnie żeby komp wymagał zasilacza o mocy kuchenki mikrofalowej .

Możę być ten Bitfenix Whisper , w x-kom wersja 650W kosztuje 399 zł ew. Seasonic Focus GX 650W albo Corsair RMi 650W - oba za 550 zł w x-kom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, reyden napisał:

Najlepiej PSU o mocy 650W , więcej przy 1 GPU nie ma sensu , nawet w perspektywie 10-15 lat , pobór elementów aż tak nie wzrośnie żeby komp wymagał zasilacza o mocy kuchenki mikrofalowej .

Moja szklana kula pokazuje wprost przeciwnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz był czyszczony i obudowa (fractal r6) też, to była pierwsza rzecz na którą wpadłem. Komputer nie będzie rozbudowywany, raczej zwijany, nie gram na nim w sumie w nic od lat, służy mi tylko do pracy, i coraz bardziej skłaniam się do wymontowania z niego wszystkich wentylatorów i chyba tak zrobię o ile będzie je słychać, bo dochodzę do wniosku że od dawna jedyne co sychać to zasilacz. Już teraz proc ma mniej niż 30*C więc przy takim totalnym pasywnym setupie nic by się nie ugotowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Leanier Skoro tak, wzialbym 550W Whispera.

Jesli ten zasilacz w twoim configu jest slyszalny, to jest cholernie glosny i pewnie zwiazane jest to z eksploatacja wentylatora (chyba ze stare TXy to po prostu od poczatku glosne dziady byly). Sam mam obudowe Fractala ( konkretnie Define 7 Black Solid), a to niemal to samo co R6, wiec wiem jak ta skrzynka wycisza. Dziwie sie pomyslowi wymontowania wentylatorow z obudowy, bo jej smigla w okolicach 300 rpm sa nieslyszalne, wiec nie powinny Ci przeszkadzac - taka predkosc spokojnie Ci wszystko schlodzi w kazdej sytuacji poza cisnieciem procka i grafy. Optowalbym za odpowiednim ustawieniem wentylatorow obudowy, coolera i grafiki. U mnie poskutkowalo to komputerem podczas przegladania internetu/starych gierek po prostu tak cichym jak wylaczony, a podczas wymagajacych gier zagluszaja mi go dzwieki z glosnikow. Config mam dosc goracy, bo 9700K i 2070 Super, a wszystko chlodze powietrzem. Ogolem rozumiem Cie, bo dla mnie komfort uzytkowania komputera jest bardzo istotny, stad mam takie rzeczy jak wyciszana obudowa czy ergonomiczna klawiatura, a nie szyby i swiatelka, jednak nie widze sensu tak radykalnego i nieuniwersalnego posuniecia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie nie znam tej marki i podchodzę do niej trochę jak pies do jeża. W tej chwili zastanawiam się pomiędzy Seasonic Focus GX 550W a Corsair RMx 550W. Cenowo stoją podobnie, do tej pory miałem korsarza i puki się nie rozwył przez te wszystkie lata byłem zadowolony, z drugiej strony seasonic zawsze miał rewelacyjne recenzje... jak ktoś ma jakiś komentarz to poproszę, bo najpóźniej jutro rano chcę zamówić, żeby na piątek doszło i w sobotę zrobić podmiankę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Leanier Ja bym nie patrzyl na marke, a na recenzje tego konkretnie zasilacza, ktory rozwazasz. Jak nie znasz marki Bitfenix i przychodzisz na forum po porade w temacie zasilacza, to nie masz sie z czego wypowiadac czy podchodzic jak pies do jeza. Renomowany Corsair robil potworne gowno w postaci VSow, ale SeaSonic chyba nigdy nie znizyl sie do podobnego poziomu.

Ja widze to tak, ze 450 PLN za 550W to glupio kosztowna opcja. Jednak jesli faktycznie bedzie zasilal ten sprzet bez rozbudowy przez kolejne dziesiec lat (serio?), spoko. Imo kozaki typu GX czy RMx nie oplacaja sie z taka iloscia watow i sa to zasilacze, ktore kupuje sie z duzym zapasem, by wlasnie zwiekszyc szanse na to, ze posluza przez lata i nie dadza sie po drodze we znaki. Nikt Ci nie powie, ile czesci beda ciagnac za pare lat.

Mozesz sobie poszperac za porownaniami GXa i RMxa, bo pewnie natkniesz sie na nie w pierwszej lepszej recenzji jednego czy drugiego. Oba to znakomite Goldy, ale - jesli dobrze pamietam - lepsza kulture pracy ma RMx. Jednak przy braku rozbudowy twojego configu raczej nie zauwazysz roznicy. RMx zostal w bodajze 2018r. zrewidowany, wiec rozgladaj sie za ta opcja. Watpie, zeby przedrewizyjne byly jeszcze w sklepach (jesli w ogole ich nie wycofali), ale warto sobie to sprawdzic z kodami na stronie producenta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi