Skocz do zawartości
Danio0202

Zestaw komputery pod gry, fotografię i rendering

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy!

Będę wdzięczny za pomoc w skompletowaniu nowego zestawu komputerowego pod gry i pracę w środowisku Adobe (Photoshop, Lightroom, rzadziej Premiere Pro). Zależy mi na małym komputerze, bez zbędnych świecidełek. Aktualnie posiadam kartę graficzną Zotac GeForce GTX 1080 AMP! Extreme, procesor Intel i7-6700K z Dark Rock 3, pamięci G.Skill Ripjaws V 2x16GB 3200MHz CL15, zasilacz EVGA SuperNOVA G2 750W, obudowę PHANTEKS Enthoo Pro M z oknem oraz dyski SSD Samsung 850 EVO 500GB i Western Digital Red 2TB (WD pójdzie do nowej skrzyni).

Moja propozycja, mile widziane uwagi:

1. Procesor - AMD Ryzen 9 5900X / czekam na informację o dostawie w sklepie x-kom.pl
  2. Chłodzenie AIO do procesora - myślałem o NZXT Kraken X73 lub Corsair H150i Pro XT. Znajdę coś wydajniejszego lub lepszego w tej cenie? Nie wiem, czy ponownie chcę powietrze...
  3. Karta graficzna - ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING OC 10GB GDDR6X / czekam na informację o dostawie w sklepie x-kom.pl
  4. Płyta główna Micro ATX - aktualnie posiadam badziewnego i problematycznego Asusa Z170 PRO GAMING. Chciałbym tym razem postawić na coś sensowniejszego do 1000 zł. Mile widziane BT
  5. Pamięć RAM - w powyższym procesorze sweet spot wynosi bodajże 3800MHz, czyli taka wartość będzie idealna, ewentualnie mniejsze taktowanie, które można podkręcić. Interesują mnie dwie kości po 16GB, może ponownie G.Skill Ripjaws V albo G.Skill TridentZ RGB Neo?
  6. Dysk SSD M.2 - Samsung 970 EVO Plus PCI-E x4 1TB lub 2TB. Chyba, że coś innego? Dysk na system, programy i tymczasowe pliki do obróbki. Magazyn na WD Red 2TB z poprzedniego komputera. Posiadam jeszcze NASa pod kopie zapasowe
  7. Zasilacz - może zostawić EVGA SuperNOVA G2 750W? Choć coś się wyrobiło i wentylator potrafi hałasować. 750 czy 850W marek Seasonic/Corsair/BeQuiet? Oczywiście z certyfikatem od Golda w górę
  8. Obudowa - ciężki temat. Ogólnie chciałbym mały komputer, zdecydowanie mniejszy niż aktualny z PHANTEKS Enthoo Pro M. Początkowo myślałem o NZXT H1, ale to bardzo problematyczna obudowa z wysokimi temperaturami. Później poczytałem recenzje i wychwalano Cooler Master MasterBox NR200 z oknem. Fajnie, jakby w zestawie były solidne wentylatory, te z PHANTEKSa dosyć szybko zaczęły hałasować. Mile widziane okno w formie drzwiczek na zawiasach, ale to nie wymóg. Budżet 500-1000 zł
  9. Monitor w budżecie 2000-2500 zł, 27 cali, 2560 x 1440, dobre pokrycie kolorów. Może Dell S2721DGF nanoIPS HDR?

Jestem otwarty na wszelkie propozycje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, rajtrasink napisał:

a to nie ma innych sklepów?

Komputer z braku czasu będzie składany przez sklep, więc skupiłem się na największych, z taką usługą. W morele jest drożej, nie mają też wybranej karty graficznej w wersji OC. Chyba wszędzie są problemy z dostępnością podzespołów. Co jest nie tak z x-kom?

Edytowane przez Danio0202

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi