AndrzejGdz Opublikowano 19 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2020 Witam , Czy do MateBook D (AMD R5) 8GB+256GB (KPL-W00D) SN: ADTPM18C26000106 jest możliwość zamontowania dysku Samsung 512 GB NVMe2 ? Mam sprzeczne informacje jedni piszą że można a w x-kom odpisali ze nie mozna bo ten model obsługuje m.2 sata. Natomiast tutaj znalazłem takie coś https://www.windowscentral.com/how-upgrade-ssd-huawei-matebook-d-14 Czy może ktoś z użytkowników Matebooka Huawei D14 próbował rozwiązać problem zamontowania dysku NVMe2 do tego właśnie Matebooka ? Andrzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 19 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2020 Mówimy o tym modelu? https://www.x-kom.pl/p/534488-notebook-laptop-140-huawei-matebook-d-14-r5-3500-8gb-512-win10-srebrny.html On ma NVME, nawet na stronie jest napisane, że to PCIe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 19 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2020 (edytowane) Nie wiem czy to ten model ale raczej nie. Dlatego podałem nr fabryczny. Matebook był kupiony w marcu 2019 roku. Chodzi mnie o to czy mogę do mojego włożyć szybszy dysk NVMe2. Taki mam zamontowany dysk. I zasadnicze pytanie czy mogę ten dysk wymienić na NVMe2 . Dokładnie mam ten model https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/huawei-laptop-matebook-d-ryzen-5-8gb-256ssd-w10.bhtml#opis Edytowane 19 Listopada 2020 przez AndrzejGdz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Hmm, wpisałem sobie model twojego dysku z lapka - to jest SATA M.2. Więc na chłopski rozum, musiałbyś kupić dysk m2 sata czyli np https://www.x-kom.pl/p/406982-dysk-ssd-samsung-500gb-m2-sata-ssd-860-evo.html Najlepiej zadzwonić do serwisu Huawei i po nr seryjnym zapytać czy ten model obsłuży protokół NVME. Bo tak to metodą prób i błędów możesz mieć takie rezultaty : - laptop się po prostu nie włączy - laptop zadziała, ale dysk będzie działał z prędkościami SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Pisałem do 2 serwisów co zajmują się Matebookami Huawei i ich odpowiedź to o kan du.... można rozwalić pomimo podania nr seryjnego. Konkretnej odpowiedzi brak czy mogę zamontować szybszy dysk. Czyli tym linkiem w pierwszym poście gdzie jest wymiana na dysk NVMe 2 za bardzo nie mam się sugerować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) 3 godziny temu, AndrzejGdz napisał: Pisałem do 2 serwisów co zajmują się Matebookami Huawei i ich odpowiedź to o kan du.... można rozwalić pomimo podania nr seryjnego. Konkretnej odpowiedzi brak czy mogę zamontować szybszy dysk. Czyli tym linkiem w pierwszym poście gdzie jest wymiana na dysk NVMe 2 za bardzo nie mam się sugerować ? Wiesz co, powiem ci jak ja bym to zrobił. Po głębszej analizie tego poradnika - dostrzegłem, że ten dysk, który oni wywalają to M.2 SATA. Możesz to zobaczyć po wcięciach takich jak ma ten Samsung 860 Evo, widzisz? Takie dwa ząbki. Więc, skoro w poradniku rekomendują NVME, już nie ważne, że samsung, to coś musi w tym być. Większość sklepów ma opcję zwrotu - kup sobie Kingstona A2000 - jego cena = jakość. Dobry i stabilny dysk. Poleca go wiele osób, sam go mam w PC. Szybszego tak na prawdę nie potrzebujesz. Zamontujesz taki dysk, jak działa - super. Jak nie, to go zwrócisz i weźmiesz m.2 sata ? Edytowane 20 Listopada 2020 przez roar.RAR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 2 minuty temu, roar.RAR napisał: Wiesz co, powiem ci jak ja bym to zrobił. Po głębszej analizie tego poradnika - dostrzegłem, że ten dysk, który oni wywalają to M.2 SATA. Możesz to zobaczyć po wcięciach takich jak ma ten Samsung 860 Evo, widzisz? Takie dwa ząbki. Więc, skoro w poradniku rekomendują NVME, już nie ważne, że samsung, to coś musi w tym być. Większość sklepów ma opcję zwrotu - kup sobie Kingstona A2000 - jego cena = jakość. Dobry i stabilny dysk. Poleca go wiele osób, sam go mam w PC. Szybszego tak na prawdę nie potrzebujesz. Czyli reasumując dysk NVMe2 może pasować do mojego Matebooka D14 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Na Twoich zdjęciach widać, że obecny dysk ma 2 wycięcia (klucz B+M) ale w gnieździe jest tylko jeden plastikowy ząbek. Fizycznie dysk NVME z jednym wycięciem powinien wejść, ale czy będzie prawidłowo obsługiwany to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Widzę że jedyna sensowna opcja aby nie wyrzucić około 450 zł w błoto to pożyczyć od kogoś Dysk NVMe2 zamontować u siebie i zobaczyć co będzie się działo. Matebook chyba nie wybuchnie i nic się nie spali przy takiej podmianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2020 W dniu 20.11.2020 o 15:52, AndrzejGdz napisał: Widzę że jedyna sensowna opcja aby nie wyrzucić około 450 zł w błoto to pożyczyć od kogoś Dysk NVMe2 zamontować u siebie i zobaczyć co będzie się działo. Matebook chyba nie wybuchnie i nic się nie spali przy takiej podmianie. Wybuchnąć nie wybuchną ? albo możesz zrobić to co mówiłem wyżej. Kupić w xkomie nvme, zamontować, a jak nie będzie pasować to od ręki ci wymienią na inny dysk. Ja tak kombinowałem ze słuchawkami i nie było problemu. Zwracałem i brałem następny model ? nie zrywaj nalepki z dysku, to ci to od ręki wymienią. Teraz jeszcze otworzyli niektóre salony, więc jak masz farta i w okolicy salon, ogarniesz to od ręki bez problemu. Tu masz info o salonach : https://www.x-kom.pl/aktualnosci/7227-kupuj-online-odbieraj-w-salonach-juz-mozesz.html Składasz zamówienie na dwa dyski, przy odbiorze mówisz, że bierzesz 1 dysk, a drugi będzie na ciebie czekać. Jak będzie działać to anulujesz ten drugi dysk, jak nie to bierzesz ten drugi i od ręki to ogarniasz. Wątpię że ktoś ci pożyczy dysk, bo jak podepniesz dysk to trzeba go sformatować itp, a też wątpie, że ktoś ma akurat taki dysk nieużywany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2020 Eetam za dużo zachodu. Niestety nie mam w pobliżu sklepu x-kom. Z tego co czytałem to też lecieli w kulki jak kupowaleś u nich matebooka Huawei D14 z opcją powiększenia dysku. Pakowali jakie mieli pod ręka. Nie jestem teraz pewny jak mieli NVMe to montowali NVMe czyli wychodzi z tego że pasowałby, a jak nie mieli to montowali Sata III. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...