Emisariusz Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Cześć, Prośba o opinię takiego zestawu: Procek: 5800X Płyta: MSI Tomahawk X570 Ram: G.Skill DDR4 16 GB 4000-CL17 Trident Z RGB Black (chciałbym minimum 4000 mhz z tego co widzę po benchmarkach ma to znaczenie, ale może coś szybszego ? albo mniejsze opóźnienia?) Dysk M.2: tutaj nie wiem co wybrać zupełnie. Potrzebowałbym w sumie 2 dyski jeden pod system a drugi na "main gierki". Obecnie mam cruciale MX500 AIO: Chłodzenie wodne SilentiumPC Navis Evo ARGB 360 (mam ich obudowę i w sumie dlatego rozważam ale może warto dołożyć do Krakena? albo coś jeszcze innego?) Obecnie w budzie leciwy i5 4690k@4,5ghz z 1080 Ti ? zmiana procka będzie pierwszym krokiem do upgrade pod monitor 4k w przyszłym roku planuje 3080(Ti?) dokupić Gram w zasadzie we wszystko ? nie lubię kompromisów jeśli chodzi o ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Navis słaby wybór, płyta trochę przerost formy jakąś B550 styknie reszta ok jedynie pamięci jeśli bardzo chcesz z niższym clWysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emisariusz Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 1 minutę temu, R3jn napisał: Navis słaby wybór, płyta trochę przerost formy jakąś B550 styknie reszta ok jedynie pamięci jeśli bardzo chcesz z niższym cl Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka a jaka płyta B550 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 a jaka płyta B550 ? Może być tomahawk albo gaming plus tańszy o wiele.. To ostatni procek na ten socket więc nie ma co szaleć... Kraken lepszy te navisy są liche jak i cała ta firma silentium pcWysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emisariusz Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Sprawdziłem - zależy mi jednak żeby płyta miała również WiFi i wejściach na dyski NVme (jeden systemowy drugi na granie) sobie więc chyba przy tym Tomahawk zostane. A co do RAM: lepiej cl18 i 4000 mhz czy cl19 4266 mhz ? chyba lepiej te szybsze i potem można je podrkęcić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Sprawdziłem - zależy mi jednak żeby płyta miała również WiFi i wejściach na dyski NVme (jeden systemowy drugi na granie) sobie więc chyba przy tym Tomahawk zostane. A co do RAM: lepiej cl18 i 4000 mhz czy cl19 4266 mhz ? chyba lepiej te szybsze i potem można je podrkęcić ? Na B550 też masz płyty z WiFi i praktycznie każda ma 2 wejścia na nvmeWysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Sprawdziłem - zależy mi jednak żeby płyta miała również WiFi i wejściach na dyski NVme (jeden systemowy drugi na granie) sobie więc chyba przy tym Tomahawk zostane. A co do RAM: lepiej cl18 i 4000 mhz czy cl19 4266 mhz ? chyba lepiej te szybsze i potem można je podrkęcić ? Ja bym szukał 4000 cl16 Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R3jn Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Sprawdziłem - zależy mi jednak żeby płyta miała również WiFi i wejściach na dyski NVme (jeden systemowy drugi na granie) sobie więc chyba przy tym Tomahawk zostane. A co do RAM: lepiej cl18 i 4000 mhz czy cl19 4266 mhz ? chyba lepiej te szybsze i potem można je podrkęcić ? Może nowe triendy neo? Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emisariusz Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Jeśli na dniach podadzą ceny to chętnie sprawdzę : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 14 godzin temu, Emisariusz napisał: Sprawdziłem - zależy mi jednak żeby płyta miała również WiFi i wejściach na dyski NVme (jeden systemowy drugi na granie) sobie więc chyba przy tym Tomahawk zostane. A co do RAM: lepiej cl18 i 4000 mhz czy cl19 4266 mhz ? chyba lepiej te szybsze i potem można je podrkęcić ? po co chcesz je kręcić wyżej? jak Infinity Fabric musisz przestawić w tryb asynchroniczny i w przytłaczającej większości przypadków stracisz nieco na wydajności w grach niż gdybyś pozostał w trybie synchronicznym 1:1 (IF : częstotliwość ramu) przy max 1900 MHz (3800 MHz). AMD troszkę zawiodło konsumentów w tym zakresie, liczyliśmy, że seria rysiów 5000 spokojnie obsłuży ramy 4000+ w trybie synchronicznym. weź cruciale ballistixy 3600 MHz cl16, bo ładnie się kręcą, lubią się z cpu amd i są tańsze niż wszystkie ramy 4000+. Powinieneś spokojnie uzyskać 3800 MHz cl16 czy nawet 15. natomiast chłodzonko - arctic liquid freezer 2 240 lub 280mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...