laseraptor Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2020 Witam, chciałbym powiększyć ilość portów sata, gdyż moja płyta główna posiada tylko 4 (msi b350 gaming pro carbon). Chciałbym podpiąć dyski 1-2 TB, które nie muszą być spięte w żaden raid.(takie dyski na wszystko i na nic) Czy taka karta L3-25121-86B https://allegro.pl/oferta/l3-25121-86b-lsi-raid-controller-card-pci-sata-sas-9707945183 będzie dobra do takich zadań? Dodatkowo czy będzie to działać jeśli zechcę zainstalować 2 systemy (win i linux, czy trzeba jakieś sterowniki), oczywiście na dysku, który nie jest podpięty przez ten kontroler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2020 Ten kontroler ( ani żaden inny na PCI ) nie będzie pasował bo płyta nie ma portów PCI tylko PCI-E Ten kontroler będzie pasował , kosztuje 90 zł + kw . Masz dodatkowe 8 portów SATA/SAS + opcjonalnie RAID 0/1 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2020 1 hour ago, reyden said: Ten kontroler ( ani żaden inny na PCI ) nie będzie pasował bo płyta nie ma portów PCI tylko PCI-E Ten kontroler będzie pasował , kosztuje 90 zł + kw . Masz dodatkowe 8 portów SATA/SAS + opcjonalnie RAID 0/1 . @reyden Tylko, że ten kontroler jest na PCI-E, a że opis aukcji jest do kitu, to inna sprawa :). Zdjęcie ewidentnie pokazuje PCI-E. Ten zalinkowany przez Ciebie ma kable w komplecie, to na pewno +. @laseraptor Jeśli zdecydujesz się na Della (zalinkowany przez reydena) i płyta nie będzie chciała zabootować, to w linku poniżej masz instrukcję, co należy zrobić (zalepiasz taśmą izolacyjną dwa konkretne piny na złączu karty): https://forums.unraid.net/topic/27724-solved-perc-h310-causing-system-not-to-boot/ Przerabiałem temat w robocie, jak karta wyciągnięta z maszyny Della przełożona do zwykłej stacjonarki powodowała brak bootowania. pzdr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laseraptor Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 @czapla_pl ok, kupiłem tego della, tylko nie wiem gdzie podłączyć ten czerwono czarny kabel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Pewnie do HDD LED na płycie głównej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laseraptor Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Panowie, super wszystko śmiga i nie trzeba zaklejać pinów. Jedyny minus to to, że pc dłużej startuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...