Skocz do zawartości
JuLeK

Kto ma ochote na Peltierka 226W?:)

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra chłopaki...

Ja tam się nie znam na elektronice :(

Więc Feluke: OKi. Zrób mi taki zasilacz,

tylko ma być DOBRY! Wszystko mi jedno,

jakie stabilizowanie zastosujesz, jakie

kondensatory. Jeśli jesteś w stanie zrobić

mi taki zasilacz... czekaj, zaraz Ci wyśle maila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy nie widzicie tego ale taniej i wydajniej wychodzi kupic 2x223W pelty i podlaczyc je do dwoch zasilaczy niz kupic 2x172 i zabulic 300zl za zasilacz. Zapisal bym sie do tego ale nie mam teraz kasy wiec moze pozniej sam zorganizuje cos takiego. Pelty tez mozna kupic bezposrednio od producenta z www.tedist.com[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KILKA PODSTAW:

napięcie lub prąd zmienny to taki który zmienia się co do wartości a nie co do znaku, czyli na przykład za diodą prostowniczą.

mostek (prostowniczy) w tym przypadku oznacza cztery diody (np.50A) w jednej obudowie.

kondensator od pralki to coś około 10uF (mikroFaradów) czyli milion razy mniej niż potrzeba.

pzdr.

Sluchaj wiekszych bredni nie slyszalem.

Prad zmienny to masz w gniazdku i sie zmienia 50 razy na sekunde.

10uF to maja kondesatory o wysokosci 7cm i srednicy 3cm tylko ze na 12V.

Julek i co z tym mailem jeszcze nie dostalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Julek i co z tym mailem jeszcze nie dostalem.

Sorki. Dostaniesz popołudniu- koło 16. Coś mi się zwaliło z kompem. Siedzę teraz u kumpla :) Ale powiedz mi teraz jak duży będzie ten zasilacz? Nie wątpię w twoją wiedze elektroniczną, ale co będzie jak mi się zasilacz zwali (czyt. spali) :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa przedstawia się tak: Jest jeden drobny problemik, w tym sklepie (www.dangerden.com) trzeba płacić karta kredytową :( Ma ktoś może :?: . Co do Peltów, chciałbym je zamówić jak najszybciej! Paczka z USA będzie szła ze 2 tyg. A czas to pieniądz :) Więc jeszcze raz WSZYSCY CHETNI, NA MAILA MI Co do zasilania... Proponuję się skontaktowac z osobami które się znają na elektronice. Taki zasilacz jest łatwo zrobic :!: A poza tym mamy 2 tygodnie... Coś się wymyśli :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Julek ten zasilacz da sie tez zrobic regulowany od 24 do 0 (maks to tyle jaki bedzie zasilacz).

A ile to będzie kosztowało :?: :o A poza tym to zmieniać się będzie tylko napięcie (?) A da się tak zrobić żeby wraz ze spadkiem napięcia, wzrastało natęrzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio dużo ludzi ma zamiar kupić MOCNEGO Peltiera (ja też).

Tylko w Posce praktycznie najmocniejszym do kupienia Peltem jest 74W'ówka. Są też 120W, ale kto da za niego prawie 200zł :?:  :evil:  

Więc proponóję się skrzyknąc i kupić kilka Peltów w Online Shop'ie w USA.

Przesyła ok. 0.5kg, kosztuje 20$, jakby to podzielić na 5 to by nie było tak źle... konkretnie chcemy kupić Pelta w http://www.dangerden.com/mall/peltiers.asp. Więc kto chętny- NIECH DA ZANAĆ :)

Dobra a czym takiego chama zchlodzic znow WC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakiej wydajnosci musi byc taki WC zeby odprowadzic 226W ciepla bo taki zwykly za 200-400zl to odpada wiadomo ze jak nie bedzie w stanie odprowadzic ciepla to zacznie grzac procka a tu juz tylko stopien do bay,bay :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakiej wydajnosci musi byc taki WC zeby odprowadzic 226W ciepla bo taki zwykly za 200-400zl to odpada wiadomo ze jak nie bedzie w stanie odprowadzic ciepla to zacznie grzac procka a tu juz tylko stopien do bay,bay  :lol:

Po1. Nie musisz od razu kupować 226W, możesz kupić 172W lub 156W.

Po2. Możesz zawsze puścić Pelta na mniejsze napięcie.

A co do WC... Masz rację taki najprostrzy (czyt. najtańszy) odpada.

Ja mam WC HighTech za 450zł, i szcuję że odprowadzi mi ciepło z

2x 172W :!: :D WC wcale nie musi być drogie... trzeba tylko umieć dobrać odpowiednie części, za odpowiednią cenę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakiej wydajnosci musi byc taki WC zeby odprowadzic 226W ciepla bo taki zwykly za 200-400zl to odpada wiadomo ze jak nie bedzie w stanie odprowadzic ciepla to zacznie grzac procka a tu juz tylko stopien do bay,bay  :lol:

Po1. Nie musisz od razu kupować 226W, możesz kupić 172W lub 156W.

Po2. Możesz zawsze puścić Pelta na mniejsze napięcie.

A co do WC... Masz rację taki najprostrzy (czyt. najtańszy) odpada.

Ja mam WC HighTech za 450zł, i szcuję że odprowadzi mi ciepło z

2x 172W :!: :D WC wcale nie musi być drogie... trzeba tylko umieć dobrać odpowiednie części, za odpowiednią cenę...

No dobra jak za WC dałeś 450zł + taki potęga Peltek jakieś 200zł + 200 zasilanie = 850zł - Jak do ciebie nie jest to drogo za chłodzenie to szacunek... A pozatym dostałbym chyba eksmisje za rachunki za prąd!!! W sumie to za 600zł kupie dobrego proca a całe chłodzenie za 850 zł to dla mnie przegięcie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem zainteresowany kupnem ale mam kilka uwag :

-zasilanie peltiera prądem zniennym odpada , to chyba oczywiste.

-jeżeli chcecie zbudować zasilacz to radze zastosować trafo o 2x większej mocy od peltiera bo przy długotrwałej pracy słabszy transformator pójdzie z dymem.

-najlepiej zastosowac taki transf. żeby nie treba było stosować stabilizatora ,czyli ok 30V na wyjściu trafa co da ok 20 po wyprostowaniu.

-zastosować prostownik dwupołówkowy ,żeby wykożystać pełną moc trafa. Najlepiej zdudować mostek Greza z diod 10 A (lub mocniejszych) po 4-5 połączonych równolegle (jak mocniejsze to mniej) w każdej "stronie" mostka czyli 16-20 diod.

-jako kondensator filtrujący wystarczy 4700uF/40 V ewentualnie można dać takie dwa.

-stosować jak najkrótsze kable zasilające pelta ,przekrój też duży

-modlić się ,żeby się coś nie zwarło :lol:

Czyli najlepiej zastosować 3-4 zasilacze od kompa ,taniej wydajniej ,pewniej i mniej roboty . Tylko kable przerobić na gróbsze i poprawić ich chlodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...