tokarch Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) Cześć, Poszukuję sprzętu do pracy biurowej - głównie programy cad. Jestem architektem pracującym głównie w biurze (monitor 25 cali Dell), potrzebuję sprzęt który będzie szybki, wydajny i jednocześnie kompaktowy - zamierzam pracować więcej zdalnie. Do programów 3D mam stację więc tutaj typowo cad + wielozadaniowość (w tle pracuje najczęściej aplikacja muzyczna, word, zdjęcia, kilka folderów z bieżącymi sprawami, excel). Monitor nie musi robić szału, do tego mam zewnętrzny. Im mniejszy/lżejszy tym lepiej. Dysk tylko SSD. Budżet: Ok. 4 tys, stąd, że byłem nastawiony na zakup Vivobooka Asus (ale widzę, że z dostępnością coraz słabiej więc szukam alternatywy). Nie jest to sztywna granica. [proszę o przeniesienie do działu "Co kupić" - Notebooki, Laptopy", dzięki] Edytowane 30 Listopada 2020 przez tokarch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2020 Tu fajnie byłoby mieć tego Ryzena 4700u, bo jednak masz 8 rdzeni i 8 wątków, a to się może mocno przydać przy Twojej pracy. Do tego masz tutaj przyzwoity układ zintegrowany. Zostaje tak na prawdę ten HP - 1.60 kg, 16 GB RAMu no i SSD 512. https://www.x-kom.pl/p/611075-notebook-laptop-156-hp-15s-ryzen-7-4700-16gb-512-win10.html Ewentualnie, jeśli chcesz dobrze wykonanego kompakta, to zostaje ta 14 od Asusa - https://www.x-kom.pl/p/589373-notebook-laptop-140-asus-zenbook-14-um425ia-r7-4700-16gb-512-w10p.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokarch Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2020 Dzięki za fajne propozycje. HP wygląda bliźniaczo do Vivobooka, z tym, że ma możliwość rozbudowy ramu. Zenbook - nie wiedziałem, że mogą mieć tak mocne podzespoły. Gdy szukałem ich wcześniej, to nie mogłem znaleźć takiego z Ryzenem 7. Podejdę do sklepu zobaczyć jak fizycznie. Sprawdziłem na stacji, że przy standardowym obłożeniu nie zabiera mi więcej niż 7-8 gb ramu. Czy w tych lapkach, grafika nie pobiera od razu na starcie dodatkowych mb ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...