Skocz do zawartości
oSc

krecenie gf'kow

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem coś na temat obliczania maksymalnego taktowania pamięci na http://dzikie.net/?mode=1&cel=vga_ram pisze tak:

Opóźnienie pamięci można odczytać z kości pamięci przeważnie ostatnia cyfra oznacza czas dostępu wyrażony w ns (nanosekundach) . Maksymalną (teoretyczną) częstotliwość można obliczyć korzystając z następującej zależności:

1

f= --

T

gdzie:

f - maksymalna częstotliwość [Hz]

T - okres sygnału (opóźnienie)

Aby ułatwić sobie zadanie, można podać od razu opóźnienie w nanosekundach

(1ns = 10^-9 s), tak jak jest to podane na pamięciach, a wynik pomnożyć przez 1000 otrzyma się wynik w MHz (1 MHz = 10^6 Hz). 8O

Ale nic z tego nie kapuje :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już podkręciłem mojego gf na maksa i dalej w powerstripie nie mam miejsca na suwakach  :)

Ja w sterach (Detonators 45.20) moge ustawic core/mem: 500/1230 :!: :twisted: Chcialbym miec karte, ktora chodzilaby na takich ustawieniach :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko podkrecilem tak jak w podpisie i brak artefaktow.

pytanie czy jest mozeliwosc ze karta bedzie chodzila tak samo jak przed podkreceniem bo w 3Dmraku 2001se moze i dalo kilka punktow ale w grach niema znaczacej roznicy w FPS-ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko podkrecilem tak jak w podpisie i brak artefaktow.

pytanie czy jest mozeliwosc ze karta bedzie chodzila tak samo jak przed podkreceniem bo w 3Dmraku 2001se moze i dalo kilka punktow ale w grach niema znaczacej roznicy w FPS-ach.

Zobacz jaka masz karte, jakiego proca, jaka pamiec... Wszystkie te czesci moga byc "wazkim gardlem"... moze dlatego OC nic niemal nie daje...

Jakbys moze potestowal 3DMarkiem 2000, (albo 99 :wink: ), to moze byly by widoczne jakies wieksze roznice :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

długo miałem win 98 (nie se bo se gryzłsię z 4-in1 VIA) i nie narzekałem ale po przesiadce na 2000 pro każdemu mogę polecić taką przesiadkę. kmp się nie zawiesza wcale, chodzi chyba szybciej i mam proca 200o i wina 2000 :D powinienem voodoo 3 2000 dokupić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak koledzy wyzej mowili problem moze tkwic w konfiguracji reszty sprzetu. Jak masz A TBred 1.0 GHz to faktycznie moze ciut hamowac wydajnosc karty po oc. Ja po podkreceniu mojego gf440mxse na 350/500 zyskalem 1000 punktow w 3dmarku2001se ( z4400 na 5400 ) a na procku vga mam crystal orba a na pamiatkach radiatory ktore dostalem razem z heat spreaderami do pamieci ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki. wiem jak powiększyć suwak do podkręcania w powerstripie. trzeba podkręcić karte na np. 290/390 i zastosować zmiany a później wejść w opcje/ustawienia i nacisnąć szybkie ustawienia i w zegarach nacisnąć skanuj wtedy wcześniej ustawiona częstotliwość będzie jako domyślana czyli będzie na zielonym pasku i dalej będzie miejsce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...