Skocz do zawartości
urbork

Komputer dla grafika 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, potrzebuję pomocy ze złożeniem komputera do pracy wyłącznie w programach graficznych Adobe i Affinity Designerze. 

Myślałem, żeby zmieścić tam Procesor AMD Ryzen 5 3500X, 16GB ramu, dysk SSD 500gb i zastanawiam się jaką kartę graficzną do takiej pracy potrzeba? wystarczy jakaś najtańsza z 2gb pamięci? może w ogóle nie trzeba? 

PS jaki monitor do takie pracy? celować w 4k czy fullhd starczy jeśli budżet to ok. 1000-1200zł? 

Z góry dzięki, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakaś karta graficzna jest potrzebna, bo AMD Ryzen 5 3500X nie ma nawet integry ?

Nie wiem jakie funkcje wpierają najnowsze integry, ale stare nie pozwalały na użycie niektórych zaawansowanych filtrów i funkcji w Adobe, więc osobna karta była koniecznością.

Do prostych prac 2D, to chyba każda karta graficzna wspierająca DirectX 12 i mająca 2 GB pamięci będzie wystarczająca.

Nie wiem jakie prace mają być wykonywane na tym komputerze, ale wybierając monitor skupiłbym się na odwzorowaniu kolorów i zastanowił się czy nie lepsze byłyby dwa monitory FHD niż jeden 4K.

Edytowane przez Wolfgang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedzi. A taki zestaw miałby sens?

Procesor: AMD Ryzen 5 3500X, 3.6GHz, 32 MB

Karta graficzna: Sapphire Radeon RX 550 Pulse 2GB GDDR5

Płyta główna: MSI B450-A PRO MAX

Pamięć: Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16

Dysk chciałem Kingstone A2000, ale znalazłem w dobrej cenie coś takiego
SSD ADATA XPG Spectrix S40G 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3

Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 500W
Obudowa: SilentiumPC Signum SG1M Pure Black

Łącznie: 2 491,74 zł

OPCJA 2 - wziąć tańszego Ryzena 3100 i dołożyć tę kasę do grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wszystko musi być nowe i na fakturę? Jeśli nie, to używany RX 570 będzie lepszym wyborem.

Jeśli chodzi o procesor, to do komputera do prac graficznych zdecydowanie wybrałbym Ryzen 5 2600 lub Ryzen 5 2600X. W niemal wszystkich profesjonalnych zastosowaniach te procesory są lepsze, a na dodatek są również tańsze. Jest też większa szansa na zakup używanego procesora w dobrej cenie. Także w grach Ryzen 5 2600X i Ryzen 5 3500X osiągają podobne rezultaty - czasem lepszy jest pierwszy, a czasem drugi (z tym, że Ryzen 5 2600X ma mniejszą tendencję do "zatykania się" przy dużym obciążeniu).

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi