Thornadus Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2020 Witam, Kupiłem ostatnio router Tenda AC9 1200, po podłączeniu i skonfigurowaniu Internet normalnie śmiga po kablu, po WiFi 5GHz również nie ma problemu, aczkolwiek... Aczkolwiek w domu posiadam 2 laptopy starsze, które WiFi 5GHz nie obsłużą, chciałem więc połączyć je po WiFI 2.4GHz i tutaj stonks, nie wykrywa w ogóle. WiFi 2.4GHz było konfigurowane tak jak WiFi 5Ghz z automatycznymi kanałami oraz 20/40 pasmem i nic nie wykrywa, nawet aplikacją WiFi Analyser pokazuje mi sieci z kilkuset metrów, a mojej z 0,5m nawet nie ma... W czym może tkwić problem? Ja rozumiem, że mogą być jakieś zakłócenia na kilkunastu metrach itp., no ale w odległości 0,5m od routera to już jednak powinien być ten sygnał... Dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2020 Tylko te 2 lapki nie widzą sieci 2,4 Ghz czy inne urządzenia też ( np. komórka ) ? Może router udostępnia sieć w wersji której nie obsługują lapki np. lapek maks co obsługuje to standard N lub niżej a router ma aktualnie włączone AC/AX . Wg. danych ze sklepów router pracuje w standardzie AC , z instrukcji wynika że działa też w standardach B/G/N, spróbuj ręcznie ustawić typ sieci na B/G/N lub samo N ( Zakładka Channel i Bandwitch , okienko Network Mode ) , może starsze karty mają problemy z sieciami pracującymi w trybie kombinowanym albo po domyślnej konfiguracji aktywna jest tylko sieć w standardzie AC bez N czy niżej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thornadus Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2020 ogólnie żadne z urządzeń nie widzi sieci 2,4GHz, wg. ustawień i kontrolki sieć ,, jest ", ale nie wykrywa jej nic i nie wiem tak naprawdę teraz, czy wina leży w jakimś module odpowiedzialnym za częstotliwość 2,4Ghz, czy w ustawieniach routera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ustaw ręcznie pasmo na 20 lub 40 i sprawdź czy sieć 2.4 Ghz będzie widoczna . Z tego co kojarzę to miałem swego czasu podobne problemy przy zabawie z pasmem , jak było ustawione 20/40 mhz to sieć była na niektórych urządzeniach niewidoczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...