gienekadamski Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2020 Witajcie. Od zawsze lubiłem Intela, ale po obejrzeniu wielu testów postanowiłem dać szansę AMD. Nie wiem tylko który procesor będzie wystarczający do wyżej wymienionych kart graficznych (jedną z nich mam zamiar kupić po nowym roku, tylko nie jestem zdecydowany którą, ale raczej Ti). Na płytę chciałbym wydać mniej niż 500 złotych i na procesor max 1500. Do wyboru mam 3 modele 3600X, 5600X i 3700X. Zastosowanie to tylko i wyłącznie gry komputerowe. Zero pracy, zero wielozadaniowości, nie licząc programów działających w tle. Wiem, że obecne konsole mają 8/16 i nie wiem jak to się ma do portów konsolowych na PC. Czy taki 5600X będzie wystarczająco wydajny, czy nie uzna wyższości 3700x (np. za dwa lata), który ma o dwa rdzenie więcej i jego "brat bliźniak" montowany jest do PS5 i nowych Xboxów. Czy są jakieś gry (bądź będą) które swoje działanie będą opierać o wydajnosc wielordzeniową i 5600x wypadnie gorzej od 3700X? (Wiem że w R20 wyższy wynik ma 3700X i to mimo starszej architektury). Co o tym myślicie? Który procesor wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2020 Na chwilę obecną to najlepszy będzie 5600X ,brak rdzeni / wątków nadrabia wydajnością architektury . Co będzie za rok czy 2 to nie wiadomo , wszystko zależy od devsów - poprzednie konsole też miały CPU 8C ( słabe , do tego 2 moduły po 4 rdzenie a nie normalne 8C ale zawsze ) i jakoś w wielu grach CPU 8C/16T ( czy mocniejsze ) nie miały wyraźnej przewagi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...