bodzi0x Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć, planuję w najblizszym czasie złożyć sobie nowy komputer do pracy w Photoshopie (stąd 32gb ramu jest raczej nie do ruszenia), Unity3D i okazjonalnie Blender. Ma też służyć do niedzielnego grania, nie będę ukrywał, że chodzi też o Cyberpunka. Zmontowałem taki zestaw, moje wątpliwości dotyczą głównie płyty głównej i chłodzenia, nie mam kompletnie pojęcia czy zda to egzamin. Do całości poluję jeszcze na rtx 3070, którego na razie nie dodawałem do tego zestawienia. Nie wiem czy planuję OC, nigdy tego nie robiłem, ale gdyby ta płyta dawała jakiś zapas to też fajnie. Czy zagra to i chłodzenie będzie wystarczające? Mam jeszcze jedno pytanie, nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu na forum. Ile mógłbym dostać za komputer o następujących parametrach: -i5 4690k nigdy nie kręcony -MSI GTX 970 4gb -12 GB ramu -zasilacz Thermaltake SMART SE 530W bez dysków, które polecą do nowego zestawu Z góry dzięki za odpowiedź ? Edytowane 7 Grudnia 2020 przez bodzi0x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zestaw solidny. Ostatnio składałem śwagrowi zestaw do photoshopa, bardzo poddobny, tylko on sie zdecydował na słabszy i5-10600k i znacznie słabsza grafike (nie planuje Cyberpunka ;) no i jest bardzo zadowolony. Nie zapomnij tylko o jakims porządnym dysku nvme. Niektórzy nawet zalecają osobny dysk na system/program i na cache, bierzące pliki. Ale to jak juz naprawde nie liczysz sie z kasą, bo wg mnie zysk prędkosci z 2 dyskow nie bedzie jakis oszałamiający. Co do RTX3070 to raczej bym odradzał ustawianie sie w kolejce po wymarzony model, bo moze sie okazac ze go dostaniesz za 2 miesiace. Czasem pojawia sie rzut 10-15 sztuk dostepnych od reki, tylko wiadomo: bandycka cena i model może nie taki jak byś chciał. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzi0x Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) No w kolejkach nawet nie próbuję się ustawiać, szukam czegoś od ręki, co jakiś czas widzę że wpadają pojedyncze sztuki, w cenach dla mnie akceptowalnych, w OC grafiki się nie bawię więc zależy mi żeby po prostu działała, stąd nie zwracam aż tak uwagi na model, co najwyżej na producenta. Ale nie mam spiny, jak trzeba będzie to poczekam na lepszą dostępność, chociaż wątpię, że cena ostatecznie spadnie do poziomu sugerowanej, a te 2 czy 3 stówy nie robią jakiejś ogromnej różnicy, w momencie gdy siedzę na zdalnym i w projekcie w Unity mam pokaz slajdów ? Dyski już mam, przekładam je ze starego kompa ? Edytowane 7 Grudnia 2020 przez bodzi0x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...