Skocz do zawartości
Ladonius

Zestaw grudzień 5400 zł INTEL bez karty graficznej - warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, aktualnie posiadam 10-letni komputer (procesor I-3 530 oraz Radeon HD 5770) - czy sensowny jest zakup zestawu podanego w grudniowym zestawieniu 5400 zł INTEL ale bez karty graficznej ? Procesor posiada zintegrowany układ graficzny - sprawdzałem, że w te gry, które aktualnie pogrywam uruchomią się na integrze i to chyba nawet trochę płynniej będą działały. Ceny kart graficznych 3070 w zwyż są bardzo wysokie i nie stać mnie na nie (komputer + grafika to za duży wydatek na jeden raz). Czy sensowne było by zakupić zestaw bez grafiki i poczekać z zakupem grafiki co przyniesie nowy rok ? Chciałem pograć w nowe tytuły gier po zakupie grafiki no i te obecne w najwyższej rozdzielczości).

Edytowane przez Ladonius
Zmiana tytułu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten konkretny I5 nie ma iGPU ( albo ma ją zablokowaną - na jedno wychodzi , modele z F na końcu mają wycięte / zablokowane iGPU ) .

Wiec albo wymiana procka na model z iGPU np. nieco droższy i5 10400 albo włożenie tego HD5770 co masz , choć może się nie udać go już odpalić na nowym kompie / OS , ludzie mają problemy z odpaleniem kart z generacji HD7xxx z odpaleniem ich na nowych platformach i Win 10.

Bezpieczniejsze będzie kupno I5 10400 za 819 zł , HD5770 nie wiadomo czy zatrybi - jak zatrybi to będzie sporo wydajniej niż na samym iGPU .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nowego sprzętu potrzebujesz wyłącznie do gier, to zakup zestawu bez karty graficznej nie ma moim zdaniem najmniejszego sensu. Zamrozisz kasę, przyrost wydajności w grach będzie nieproporcjonalny do wydatku, a do momentu nabycia grafiki pozostałe podzespoły mogą się już lekko zestarzeć. Lepiej dozbierać i kupić wszystko razem.

Inna sprawa, jeśli niska wydajność Twojego obecnego komputera zaczęła doskwierać Ci na co dzień nie tylko w grach. System i programy użytkowe dostaną ogromnego kopa na nowym sprzęcie. Już sam SSD robi gigantyczną różnicę. W takim wypadku kupuj śmiało, tylko bierz pod uwagę słowa reydena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.12.2020 o 08:00, Ladonius napisał:

Witam, aktualnie posiadam 10-letni komputer (procesor I-3 530 oraz Radeon HD 5770) - czy sensowny jest zakup zestawu podanego w grudniowym zestawieniu 5400 zł INTEL ale bez karty graficznej ? Procesor posiada zintegrowany układ graficzny - sprawdzałem, że w te gry, które aktualnie pogrywam uruchomią się na integrze i to chyba nawet trochę płynniej będą działały. Ceny kart graficznych 3070 w zwyż są bardzo wysokie i nie stać mnie na nie (komputer + grafika to za duży wydatek na jeden raz). Czy sensowne było by zakupić zestaw bez grafiki i poczekać z zakupem grafiki co przyniesie nowy rok ? Chciałem pograć w nowe tytuły gier po zakupie grafiki no i te obecne w najwyższej rozdzielczości).

To raczej zestaw za 1500 + zamiana grafiki na 1650/1650Super i zestaw wystrzeli ci w kosmos.

Kręcić nosem na i3 z DDR4 2666 można, ale jeszcze 4 lata temu  ten procesor był sprzedawany jako "i7" za 1400pln sam proc..

ew. coś na kształt :

https://allegro.pl/oferta/komputer-stacjonarny-dell-9020-mt-vs-i7-8gb-ssd-9996987508

i do tego kupić 1650 bez złącza zasilania  + ew. SSD. Zalety: system w komplecie.

"kart graficznych 3070" nagle wszyscy postanowili kupić karty za 3k ? I to do jakiego monitora się spytam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi