Ladonius Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, aktualnie posiadam 10-letni komputer (procesor I-3 530 oraz Radeon HD 5770) - czy sensowny jest zakup zestawu podanego w grudniowym zestawieniu 5400 zł INTEL ale bez karty graficznej ? Procesor posiada zintegrowany układ graficzny - sprawdzałem, że w te gry, które aktualnie pogrywam uruchomią się na integrze i to chyba nawet trochę płynniej będą działały. Ceny kart graficznych 3070 w zwyż są bardzo wysokie i nie stać mnie na nie (komputer + grafika to za duży wydatek na jeden raz). Czy sensowne było by zakupić zestaw bez grafiki i poczekać z zakupem grafiki co przyniesie nowy rok ? Chciałem pograć w nowe tytuły gier po zakupie grafiki no i te obecne w najwyższej rozdzielczości). Edytowane 8 Grudnia 2020 przez Ladonius Zmiana tytułu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Ten konkretny I5 nie ma iGPU ( albo ma ją zablokowaną - na jedno wychodzi , modele z F na końcu mają wycięte / zablokowane iGPU ) . Wiec albo wymiana procka na model z iGPU np. nieco droższy i5 10400 albo włożenie tego HD5770 co masz , choć może się nie udać go już odpalić na nowym kompie / OS , ludzie mają problemy z odpaleniem kart z generacji HD7xxx z odpaleniem ich na nowych platformach i Win 10. Bezpieczniejsze będzie kupno I5 10400 za 819 zł , HD5770 nie wiadomo czy zatrybi - jak zatrybi to będzie sporo wydajniej niż na samym iGPU . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2020 Jeżeli nowego sprzętu potrzebujesz wyłącznie do gier, to zakup zestawu bez karty graficznej nie ma moim zdaniem najmniejszego sensu. Zamrozisz kasę, przyrost wydajności w grach będzie nieproporcjonalny do wydatku, a do momentu nabycia grafiki pozostałe podzespoły mogą się już lekko zestarzeć. Lepiej dozbierać i kupić wszystko razem. Inna sprawa, jeśli niska wydajność Twojego obecnego komputera zaczęła doskwierać Ci na co dzień nie tylko w grach. System i programy użytkowe dostaną ogromnego kopa na nowym sprzęcie. Już sam SSD robi gigantyczną różnicę. W takim wypadku kupuj śmiało, tylko bierz pod uwagę słowa reydena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2020 W dniu 8.12.2020 o 08:00, Ladonius napisał: Witam, aktualnie posiadam 10-letni komputer (procesor I-3 530 oraz Radeon HD 5770) - czy sensowny jest zakup zestawu podanego w grudniowym zestawieniu 5400 zł INTEL ale bez karty graficznej ? Procesor posiada zintegrowany układ graficzny - sprawdzałem, że w te gry, które aktualnie pogrywam uruchomią się na integrze i to chyba nawet trochę płynniej będą działały. Ceny kart graficznych 3070 w zwyż są bardzo wysokie i nie stać mnie na nie (komputer + grafika to za duży wydatek na jeden raz). Czy sensowne było by zakupić zestaw bez grafiki i poczekać z zakupem grafiki co przyniesie nowy rok ? Chciałem pograć w nowe tytuły gier po zakupie grafiki no i te obecne w najwyższej rozdzielczości). To raczej zestaw za 1500 + zamiana grafiki na 1650/1650Super i zestaw wystrzeli ci w kosmos. Kręcić nosem na i3 z DDR4 2666 można, ale jeszcze 4 lata temu ten procesor był sprzedawany jako "i7" za 1400pln sam proc.. ew. coś na kształt : https://allegro.pl/oferta/komputer-stacjonarny-dell-9020-mt-vs-i7-8gb-ssd-9996987508 i do tego kupić 1650 bez złącza zasilania + ew. SSD. Zalety: system w komplecie. "kart graficznych 3070" nagle wszyscy postanowili kupić karty za 3k ? I to do jakiego monitora się spytam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...