Skocz do zawartości
bearq

Ocena zestawu gry/internet za około 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

prosił bym o ocenę zestawu do gier/internetu, niestety nie znam się na tym. Za ten zestaw wychodzi około 2500zł, myślę że mógłbym dołożyć do tej ceny około 200zł (do karty graficznej?) co współmiernie wpłynie na jakość i wydajność komputera.

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1050Ti Windforce OC 4GB GDDR5 (GV-N105TOC-4GD)
Płyta główna Gigabyte B460M DS3H
Zasilacz SilentiumPC Vero L3 500W (SPC265)
Dysk SSD Crucial MX500 500 GB 2.5'' SATA III (CT500MX500SSD1)
Procesor Intel Core i3-10100F, 3.6GHz, 6 MB, BOX (BX8070110100F)
Pamięć Kingston Predator, DDR4, 16 GB, 2666MHz, CL13 (HX426C13PB3K2/16)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam zestaw jest ok, tylko karta graficzna, zdecydowanie nie. Niestety GPU są teraz bardzo drogi, najlepiej szukać coś na outletach.

https://www.x-kom.pl/lista/7f2f2tw4y

• G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis
  • SilentiumPC Signum SG1
  • Sapphire Radeon RX 5500 XT PULSE 8GB GDDR6
  • SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze
  • MSI B460M-A PRO
  • KIOXIA 480GB 2,5" SATA SSD EXCERIA
  • Intel Core i3-10100F

Ewentualnie szukać GTX1650 super w racjonalnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Stever napisał:

Sam zestaw jest ok, tylko karta graficzna, zdecydowanie nie. Niestety GPU są teraz bardzo drogi, najlepiej szukać coś na outletach.

https://www.x-kom.pl/lista/7f2f2tw4y

• G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis
  • SilentiumPC Signum SG1
  • Sapphire Radeon RX 5500 XT PULSE 8GB GDDR6
  • SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze
  • MSI B460M-A PRO
  • KIOXIA 480GB 2,5" SATA SSD EXCERIA
  • Intel Core i3-10100F

Ewentualnie szukać GTX1650 super w racjonalnej cenie.

Jakich kart graficznych szukać? Są dostępne nowe MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC 6GB GDDR5 192bit za 1250zł. Opłaca się?

Myślałem też o zmianie płyty na ASRock B460M Pro4 albo MSI MAG B460M BAZOOKA. Oby dwie mają tryb BFB i chłodzone sekcje zasilania, która była by lepsza? Różnica cenowa niewielka

Edytowane przez bearq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, bearq napisał:

Jakich kart graficznych szukać? Są dostępne nowe MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC 6GB GDDR5 192bit za 1250zł. Opłaca się?

Myślałem też o zmianie płyty na ASRock B460M Pro4 albo MSI MAG B460M BAZOOKA. Oby dwie mają tryb BFB i chłodzone sekcje zasilania, która była by lepsza? Różnica cenowa niewielka

1250 to zbrodnia za tę kartę, ale w obecnej sytuacji nie ma nic lepszego i tańszego...

B460 Pro 4 ma dwa złącza ARGB, więc jak chcesz zrobić dyskotekę w obudowie to może się przydać ? Ja osobiście nigdy nie przepadałem za AsRockiem, nigdy nie lubiłem ich biosu i nie potrafiłem się w nim odnaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, roar.RAR napisał:

1250 to zbrodnia za tę kartę, ale w obecnej sytuacji nie ma nic lepszego i tańszego

Dzięki! Tylko teraz brać MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC 6GB GDDR5 192bit czy SAPPHIRE PULSE RX 5500XT 8GB GDDR6?

Różnica 50zł pomiędzy kartami a czekać teraz pół roku na spadek cen nie chcę. Zestaw tak jak w pierwszym poście tyle że płyta mimo wszystko zostanie Asrock i nie ze względu  na ARGB bo obudowa zamknięta ?

Edytowane przez bearq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, bearq napisał:

Dzięki! Tylko teraz brać MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC 6GB GDDR5 192bit czy SAPPHIRE PULSE RX 5500XT 8GB GDDR6?

Różnica 50zł pomiędzy kartami a czekać teraz pół roku na spadek cen nie chcę. Zestaw tak jak w pierwszym poście tyle że płyta mimo wszystko zostanie Asrock i nie ze względu  na ARGB bo obudowa zamknięta ?

Hmm, jak masz opcję na 5500XT to bierz. 8GB może się później przydać w grach ;D Sapphire robi bardzo dobre wersje Radeonów, więc to też plus. Podejrzewam, że tutaj też karta ma za duże napięcia i wypadałoby zrobić jej uv i możesz próbować podbijać taktowania ? W starych RX, zrobienie undervoltingu było obowiązkowe ? Sama zabawa z undervoltingiem nie jest trudna, a raczej czasochłonna. U mnie w RX570, uv zbiło temperatury do 68 i przyrost fpsów był w okolicy 10-15. Przy okazji karta stała się o wiele cichsza, a jak się ma kompa na biurku, to się przydaje ^^ Sam mam wersję 4GB i trochę żałuje, że nie wziąłem 8GB. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.12.2020 o 15:52, roar.RAR napisał:

Hmm, jak masz opcję na 5500XT to bierz. 8GB może się później przydać w grach ;D Sapphire robi bardzo dobre wersje Radeonów, więc to też plus.

I tak chyba zrobię.

Może ktoś inny jeszcze będzie miał jakiś pomysł co by tu kupić. Na razie zamówiłem kompa bez karty graficznej i na przestrzeni kilku dni wszystko podrożało o około 30-40zł... Pierwszy raz jak wybierałem i3 jakiś tydzień temu w konfiguratorze kosztowała 379zł, wczoraj zamówiłem za 399 a dziś już 419zł. ASRock B460M Pro4 kupiłem za 419 a kosztuje 439. Masakra, tak chyba wyglądają te promocje świąteczne ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi