zurius Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Dzień dobry, posiadam laptopa w obudowie CLEVO P775DM3-g z niżej wymienionymi podzespołami i7 7700k gtx 1070 2x8gb 1600 mhz dwóch różnych firm Intel Z170 (Skylake PCH-H) Podczas renderowania filmów często występują u mnie jakieś problemy. Ostatnie jakie pamiętam to: Najpierw pojawił się alarm i od tego czasu podczas testów furmark gpu przy maksymalnych ustawianiach w 4k po 10 minutach temperatura stała 70C i różnie ekran gaśnie/laptop po 3-10 minutach a następnie po kilkunastu sekundach uruchamiają się wentylatory z maksymalną prędkością. Pochodzi tak przez kilkanascie sekund i wszystko gaśnie. Czy możliwe aby grafika się przegrzała? Po alarmie i parę dni pracy przysmarowałem procek i kartę (ostatnio był z rok temu a pasta była juz zeschnięta) Podane wyżej temperatury są już po wymianie pasty. Sprawdzałem CPU w AIDA64 i tam temperatura była max 83C i nic się nie działo. W AIDA64 jest opcja która oblicza parametry karty graficznej i nawet podczas tego laptop się wyłączył. W BIOS mam CPU voltage offset ustawione na 100 (chyba fabrycznie to jest ale da się zmienić) Aktualizacja: Zapomniałem dopisać, że nie ma takich problemów na samym zasilaniu bateryjnym Edytowane 9 Grudnia 2020 przez zurius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zurius Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2020 Wstawiłem do garażu gdzie jest 4 stopni i przez 4 godziny renderu nie było żadnych błędów. W temperaturze pokojowej zazwyczaj wywaloło po 1-10mintach Temp podzespołów CPU 45-60 , GPU 57. Panowie gdzie kubiłem laptopa sugerują mi abym kupił nową kartę gtx 1070 za 3700zł lub gtx 1080 za 6200zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...