R4KET Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć! Powoli zbliżam się do konieczności zakupu nowej jednostki, ale jeżeli chodzi o serce całej konfiguracji to tutaj czekam na informacje odnośnie nowych HEDT zarówno od Intela oraz AMD, obecny sprzęt co mam jest OK, ale powoli jedna rzecz mnie dobija - kultura pracy. Na początek zastosowania do czego to będzie używane: wirtualizacja, projektowanie w SolidWorks, gaming oraz okazyjnie montaż wideo. Co będę potrzebował na początek i na czym chciałbym się skupić w tej chwili: 1. Obudowa 2. Chłodzenie CPU 3. Dyski SSD oraz HDD 1. Potrzebuje dużej obudowy, w której będę mógł zmieścić bez problemu więcej niż 4 dyski 3,5 cala. Musi być ona wyciszona i bez okna, a także mieć minimum jedną zatokę 5,25 cala. 2. Wydajne, ciche i niezawodne - tutaj rozglądam się za jakąś ogromną wieżą chłodniczą - chłodzenia wodnego nie chce. 3. Dyski - tutaj w zasadzie nie szukam konkretnych modeli tylko sugestii jak je wykorzystać, a mianowicie: a:) 1TB SSD M2 pod system i najważniejsze aplikacje b.) 2TB SSD M2 na podręczny magazyn oraz kilka gier. Jak pewnie wiecie gry z roku na rok obrastają w GB i chcę się tutaj zabezpieczyć. c.) 2x10TB HDD na magazyn + bieżący (raz w tygodniu) backup dysku z punktu A, oba dyski mają pracować w zapisie lustrzanym. d.) Dodatkowy dysk większy niż 4TB, żeby trzymać na nim całą kolekcje STEAM - owszem, jest to fanaberia ale chcę mieć taki magazyn podręczny. Co sądzicie o moich postulatach i co byście wybrali za produkty, które sprostałyby moim oczekiwaniom? Jeżeli chodzi o budżet to ciężko mi go określić, ale na obudowę, dyski i chłodzenie mogę przeznaczyć ok. 6000zł, ale jak potrzeba to można dołożyć. Do nowego zestawu wsadzę dyski z obecnego komputera oraz zasilacz Corsair 1200HX, który leży mi odłogiem od dobrego roku. Mój bieżący komputer: CPU: Intel Core i7 7700K 4.2@5.0Ghz COOLER: Corsair H100i MOBO: Asus Maximus VIII Impact RAM: 2x8GB DDR4 3200Mhz CL16 G.Skill Ripjaws V GPU: Zotac GeForce GTX 1070 AMP! 8GB GDDR5 PSU: Corsair CX550W SSD: Samsung EVO 860 500GB HDD: Western Digital Green 1,5TB 7200RPM CASE: Fractal Design Nano S Edytowane 10 Grudnia 2020 przez R4KET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...